Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
12 mar 2021 • 2 min
Bibliotekens betydelse för befolkningen presenteras i en ny dansk rapport. Metoden att mäta kan ersätta kvantitativa mått på resultat, hoppas initiativtagaren Christian Lauersen.
Förra sommaren tog Roskildes bibliotekschef Christian Lauersen initiativ till en nationell studie för att undersöka bibliotekens betydelse för danskarna. Arbetet är gjort i samarbete med konsultfirman Seismonaut och syftet var att värdera bibliotekens verksamhet utan att utgå från kvantitativa mått som antal utlån, besökare, program, etcetera.
– Siffror över antal utlån och besök säger inget om hur biblioteken till exempel motverkar ensamhet eller stärker digital delaktighet, sa Christian Lauersen till Biblioteksbladet i augusti.
Studien, som bygger på intervjuer med ett representativt urval av 1509 danskar i åldern 16–90 år, är nu genomförd och presenteras i en färsk rapport.
Resultatet av intervjuerna presenteras i form av betydelsekompasser, spindeldiagram som ger en bild av verksamheternas roll på övergripande nivå samt mer specifikt kring utbud, program, fysiska lokaler och vägledning.
Hur kommer danska bibliotek att använda detta?
Christian Lauersen hoppas att frågorna skiftar från ”hur många böcker har biblioteket lånat ut?” till ”vad betyder fri och lika tillgång till litteratur och kulturell aktivitet för samhällets invånare?”
Hur kommer det att utmana New Public Managment?
– NPM visar bara en del av verkligheten – primärt den som kan räknas och mätas. I ett kalkylark kan man däremot inte avläsa vilken betydelse folkbibliotek och kultur har för ett samhälles sammanhållning, gemenskap och bildning. Så förhoppningsvis kan undersökningen nyansera och vidga vår förståelse och vårt språk för hur vi talar om folkbibliotekens värde och betydelse och bäda för en förståelse för att kultur och bibliotek är fundamentalt för vår bildning, gemenskap och motivation.
Kommer det att ersätta NPM?
– Inte generellt, nej. Det finns också många sammanhang där NPM är helt utmärkt. Men NPM är däremot otillräckligt när vi pratar om just kultur och bibliotek, så här kommer vårt tillvägagångssätt förhoppningsvis att få genomslag.
Är det något i resultaten som är förvånande eller särskilt anmärkningsvärt?
– Att medborgarna uttrycker att biblioteket som en gemensam tillgång – böcker, biblioteksrum och upplevelser vi delar – är något som samlar samhället och stärker gemenskap och sammanhållning, är en nyans som har överraskat mig positivt. Att bibliotekspersonalen för vissa medborgare fungerar som en relationell referenspunkt i lokalsamhället, har också varit anmärkningsvärt och något jag kanske hade en känsla av, utan att det fanns dokumentation som stärkte det.
Den 24 mars berättar Christian Lauersen om undersökningen och dess resultat när Svensk biblioteksförenings expertnätverk för verksamhetsutvecklande metoder arrangerar en digital heldagsträff om utvärdering av biblioteksverksamhet.
Positiva tillrop och tacksamhet över digitala tjänster har nått de stängda biblioteken. Men förtvivlade medborgare hörde också av sig och bad dem öppna.
12 apr 2021 • 3 min
I många delar av landet är biblioteken de enda professionellt drivna kulturinstitutionerna. Ändå nämns de inte när regeringen talar om kulturens omstart efter pandemin.
9 apr 2021 • 3 min
Lawen Redar (S) är orolig över Liberalernas val att kunna ingå i en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Och SD medger att de vill införa "smärre förändringar" i bibliotekslagen.
9 apr 2021 • 2 min
Kan stöd från TCO säkra framtiden för Arbetarrörelsens arkiv och biblioteket, Arab? Knappast, svarar TCO, som istället ser Arab som ekonomiskt gynnat och har efterfrågat likvärdig behandling hos regeringen.
8 apr 2021 • 2 min
Nu formuleras en strategi för fortsatt utveckling mot öppen tillgång till forskningsresultat. Målet är lägre kostnader – gärna vid sidan om de kommersiella förlagen.
7 apr 2021 • < 1 min
Efter en tid med mycket stök prövar biblioteket på Gamlegården i Kristianstad ett nytt koncept. Från och med i höst ska biblioteken endast släppa in barn två eftermiddagar i veckan.
6 apr 2021 • 3 min
Besvikna kommentarer hördes från biblioteksvärlden när Christer Nylander (L) meddelade att han lämnar riksdagen vid nästa val. ”Jag vet inte vart Liberalerna ska gå, men jag saknar Christer Nylanders röst i det sammanhanget”, säger Calle Nathanson, tidigare ordförande i Svensk biblioteksförening.
6 apr 2021 • 4 min
Vår kritik av aktivistiska bibliotekarier bygger bland annat på lagar och utlåtanden av JO, skriver Roger Blomgren och Johan Sundeen. "Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande."
5 apr 2021 • < 1 min
Ska varje bibliotekarie som avstår från att köpa in böcker med högerextremt och rasistiskt innehåll, vara rädd för att kallas aktivist? Det undrar Jonas Aghed i ett svar till Roger Blomgren och Johan Sundeen.
1 apr 2021 • 3 min
Hjalmar Branting såg något viktigt födas 1902 när Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek invigdes. Men drygt 100 år senare lever institutionen på sparlåga. Varför satsar inte S och LO mer på sitt intellektuella arv i en tid då historieskrivningen utmanas av ytterkantshögern?
1 apr 2021 • 8 min
Hur agerar bibliotekspersonalen under pandemin? Här finns inslag av aktivism och lydigt tjänstemannaskap – men det som dominerar är professionell yrkesetik och värnandet om bibliotekens värde, skriver Johan Sundeen och Roger Blomgren.
31 mar 2021 • 5 min
Trots högt ställda integritetskrav får allt fler bibliotek tillstånd att sätta upp övervakningskameror. "Bibliotek är ju generellt en känslig plats med högt integritetsintresse"
30 mar 2021 • 2 min
0 kommentarer