Ny chef på Kongelige Bibliotek

6 sep 2013 • < 1 min

Pernille Drost, ordförande för det danska Bibliotekarforbundet (fackförbund för informationsspecialister och kulturförmedlare) har utnämnts till ny chef samt biträdande direktör...

Pernille Drost

Pernille Drost, ordförande för det danska Bibliotekarforbundet (fackförbund för informationsspecialister och kulturförmedlare) har utnämnts till ny chef samt biträdande direktör för Danmarks nationalbibliotek Det Kongelige Bibliotek.

Med utnämningen av Pernille Drost avslutas ett omfattande strategiskt arbete och en omorganisation för att säkerställa att nationalbiblioteket kan förverkliga målet att bevara det danska kulturarvet nu och i framtiden samt att kunna ge alla medborgare bästa möjliga digitala tillgång till samlingarna.

”Nationalbiblioteket vill med Pernille Drost i spetsen stärka kunskapen om och tillgängligheten till det danska kulturarvet och ta steget mot att bli det digitala nationalbiblioteket”, enligt ett pressmeddelande från danska nationalbiblioteket.

Pernille Drost är 41 år, utbildad i bibliotek- och informationsvetenskap och har varit Bibliotekarforbundets ordförande sedan 2005. Hon har djupgående kunskaper från både forsknings- och folkbiblioteksfältet och är en aktiv debattör inte minst i frågor som rör bibliotek och upphovsrätt. Pernille Drost är dessutom styrelseledamot i huvudorganisationen Akademikerne, vice ordförande för akademikernas största a-kassa och ledamot i olika kommittéer, däribland Kommittén för skydd av vetenskapligt arbete (UBVA).

Hon tillträder sin nya tjänst den 1 november 2013.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min