Ny chef på Kongelige Bibliotek

6 sep 2013 • < 1 min

Pernille Drost, ordförande för det danska Bibliotekarforbundet (fackförbund för informationsspecialister och kulturförmedlare) har utnämnts till ny chef samt biträdande direktör...

Pernille Drost

Pernille Drost, ordförande för det danska Bibliotekarforbundet (fackförbund för informationsspecialister och kulturförmedlare) har utnämnts till ny chef samt biträdande direktör för Danmarks nationalbibliotek Det Kongelige Bibliotek.

Med utnämningen av Pernille Drost avslutas ett omfattande strategiskt arbete och en omorganisation för att säkerställa att nationalbiblioteket kan förverkliga målet att bevara det danska kulturarvet nu och i framtiden samt att kunna ge alla medborgare bästa möjliga digitala tillgång till samlingarna.

”Nationalbiblioteket vill med Pernille Drost i spetsen stärka kunskapen om och tillgängligheten till det danska kulturarvet och ta steget mot att bli det digitala nationalbiblioteket”, enligt ett pressmeddelande från danska nationalbiblioteket.

Pernille Drost är 41 år, utbildad i bibliotek- och informationsvetenskap och har varit Bibliotekarforbundets ordförande sedan 2005. Hon har djupgående kunskaper från både forsknings- och folkbiblioteksfältet och är en aktiv debattör inte minst i frågor som rör bibliotek och upphovsrätt. Pernille Drost är dessutom styrelseledamot i huvudorganisationen Akademikerne, vice ordförande för akademikernas största a-kassa och ledamot i olika kommittéer, däribland Kommittén för skydd av vetenskapligt arbete (UBVA).

Hon tillträder sin nya tjänst den 1 november 2013.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min