Ny chef på Kongelige Bibliotek

6 sep 2013 • < 1 min

Pernille Drost, ordförande för det danska Bibliotekarforbundet (fackförbund för informationsspecialister och kulturförmedlare) har utnämnts till ny chef samt biträdande direktör...

Pernille Drost

Pernille Drost, ordförande för det danska Bibliotekarforbundet (fackförbund för informationsspecialister och kulturförmedlare) har utnämnts till ny chef samt biträdande direktör för Danmarks nationalbibliotek Det Kongelige Bibliotek.

Med utnämningen av Pernille Drost avslutas ett omfattande strategiskt arbete och en omorganisation för att säkerställa att nationalbiblioteket kan förverkliga målet att bevara det danska kulturarvet nu och i framtiden samt att kunna ge alla medborgare bästa möjliga digitala tillgång till samlingarna.

”Nationalbiblioteket vill med Pernille Drost i spetsen stärka kunskapen om och tillgängligheten till det danska kulturarvet och ta steget mot att bli det digitala nationalbiblioteket”, enligt ett pressmeddelande från danska nationalbiblioteket.

Pernille Drost är 41 år, utbildad i bibliotek- och informationsvetenskap och har varit Bibliotekarforbundets ordförande sedan 2005. Hon har djupgående kunskaper från både forsknings- och folkbiblioteksfältet och är en aktiv debattör inte minst i frågor som rör bibliotek och upphovsrätt. Pernille Drost är dessutom styrelseledamot i huvudorganisationen Akademikerne, vice ordförande för akademikernas största a-kassa och ledamot i olika kommittéer, däribland Kommittén för skydd av vetenskapligt arbete (UBVA).

Hon tillträder sin nya tjänst den 1 november 2013.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min