Ny chef på Kongelige Bibliotek

6 sep 2013 • < 1 min

Pernille Drost, ordförande för det danska Bibliotekarforbundet (fackförbund för informationsspecialister och kulturförmedlare) har utnämnts till ny chef samt biträdande direktör...

Pernille Drost

Pernille Drost, ordförande för det danska Bibliotekarforbundet (fackförbund för informationsspecialister och kulturförmedlare) har utnämnts till ny chef samt biträdande direktör för Danmarks nationalbibliotek Det Kongelige Bibliotek.

Med utnämningen av Pernille Drost avslutas ett omfattande strategiskt arbete och en omorganisation för att säkerställa att nationalbiblioteket kan förverkliga målet att bevara det danska kulturarvet nu och i framtiden samt att kunna ge alla medborgare bästa möjliga digitala tillgång till samlingarna.

”Nationalbiblioteket vill med Pernille Drost i spetsen stärka kunskapen om och tillgängligheten till det danska kulturarvet och ta steget mot att bli det digitala nationalbiblioteket”, enligt ett pressmeddelande från danska nationalbiblioteket.

Pernille Drost är 41 år, utbildad i bibliotek- och informationsvetenskap och har varit Bibliotekarforbundets ordförande sedan 2005. Hon har djupgående kunskaper från både forsknings- och folkbiblioteksfältet och är en aktiv debattör inte minst i frågor som rör bibliotek och upphovsrätt. Pernille Drost är dessutom styrelseledamot i huvudorganisationen Akademikerne, vice ordförande för akademikernas största a-kassa och ledamot i olika kommittéer, däribland Kommittén för skydd av vetenskapligt arbete (UBVA).

Hon tillträder sin nya tjänst den 1 november 2013.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min