Vänner och lobbyister byggde detta bibliotek...

5 maj 2011 • < 1 min

Den ekonomiska krisen i USA har slagit och slår fortfarande hårt mot biblioteksväsendet. Elsebeth Tank åkte på studieresa till Kalifornien...

Den ekonomiska krisen i USA har slagit och slår fortfarande hårt mot biblioteksväsendet. Elsebeth Tank åkte på studieresa till Kalifornien och slogs av hur olika de politiska och ekonomiska villkoren för biblioteken är.

Av Elsebeth Tank

Villaraigosa är inte namnet på ett katalanskt pensionat utan på en borgmästare i Los Angeles, som sägs vara besatt av tanken på att ha fler brandmän och poliser på gatorna. I en svår ekonomisk kris har hans politiska prioriteringar lett till alarmerande nedskärningar på stadens folkbibliotek. 328 tjänster har tagits bort under 2010, 28 % av personalen har avskedats och LA:s politiska ledning har drivit igenom 5-dagars öppethållande. Detta är ett särskilt hårt slag eftersom 7-dagars öppethållande har varit något av ett varumärke för nordamerikansk biblioteksstandard och -stolthet i många år. Nu är biblioteken stängda söndagar och måndagar. Brutaliteten i budgetprioriteringarna har förstås skakat om USA:s biblioteksanställda men också skapat vrede och debatt bland folk i allmänhet. Med tanke på den utbredda fattigdomen i stora delar av staden, finns det en välgrundad rädsla för mindre lyckade kulturella och sociala konsekvenser för LA…

Läs mer BBL nr 4

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min