Vänner och lobbyister byggde detta bibliotek...

5 maj 2011 • < 1 min

Den ekonomiska krisen i USA har slagit och slår fortfarande hårt mot biblioteksväsendet. Elsebeth Tank åkte på studieresa till Kalifornien...

Den ekonomiska krisen i USA har slagit och slår fortfarande hårt mot biblioteksväsendet. Elsebeth Tank åkte på studieresa till Kalifornien och slogs av hur olika de politiska och ekonomiska villkoren för biblioteken är.

Av Elsebeth Tank

Villaraigosa är inte namnet på ett katalanskt pensionat utan på en borgmästare i Los Angeles, som sägs vara besatt av tanken på att ha fler brandmän och poliser på gatorna. I en svår ekonomisk kris har hans politiska prioriteringar lett till alarmerande nedskärningar på stadens folkbibliotek. 328 tjänster har tagits bort under 2010, 28 % av personalen har avskedats och LA:s politiska ledning har drivit igenom 5-dagars öppethållande. Detta är ett särskilt hårt slag eftersom 7-dagars öppethållande har varit något av ett varumärke för nordamerikansk biblioteksstandard och -stolthet i många år. Nu är biblioteken stängda söndagar och måndagar. Brutaliteten i budgetprioriteringarna har förstås skakat om USA:s biblioteksanställda men också skapat vrede och debatt bland folk i allmänhet. Med tanke på den utbredda fattigdomen i stora delar av staden, finns det en välgrundad rädsla för mindre lyckade kulturella och sociala konsekvenser för LA…

Läs mer BBL nr 4

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min