Vänner och lobbyister byggde detta bibliotek...

5 maj 2011 • < 1 min

Den ekonomiska krisen i USA har slagit och slår fortfarande hårt mot biblioteksväsendet. Elsebeth Tank åkte på studieresa till Kalifornien...

Den ekonomiska krisen i USA har slagit och slår fortfarande hårt mot biblioteksväsendet. Elsebeth Tank åkte på studieresa till Kalifornien och slogs av hur olika de politiska och ekonomiska villkoren för biblioteken är.

Av Elsebeth Tank

Villaraigosa är inte namnet på ett katalanskt pensionat utan på en borgmästare i Los Angeles, som sägs vara besatt av tanken på att ha fler brandmän och poliser på gatorna. I en svår ekonomisk kris har hans politiska prioriteringar lett till alarmerande nedskärningar på stadens folkbibliotek. 328 tjänster har tagits bort under 2010, 28 % av personalen har avskedats och LA:s politiska ledning har drivit igenom 5-dagars öppethållande. Detta är ett särskilt hårt slag eftersom 7-dagars öppethållande har varit något av ett varumärke för nordamerikansk biblioteksstandard och -stolthet i många år. Nu är biblioteken stängda söndagar och måndagar. Brutaliteten i budgetprioriteringarna har förstås skakat om USA:s biblioteksanställda men också skapat vrede och debatt bland folk i allmänhet. Med tanke på den utbredda fattigdomen i stora delar av staden, finns det en välgrundad rädsla för mindre lyckade kulturella och sociala konsekvenser för LA…

Läs mer BBL nr 4

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min