Vad gör expertnätverket för upphovsrätt?
14 apr 2020 • 2 min
Expertnätverket för bibliotek och upphovsrätt berättar om sitt arbete med att bevakning och att bidra till höjd kompetens inom bibliotekssfären.


Upphovsrättsfrågorna har blivit allt viktigare i det digitala medielandskapet. Det finns ett stort behov av stöd i frågor kring användning och spridning av såväl tryckt som digitalt material. EU:s upphovsrättsdirektiv har också ökat intresset för dessa frågor.
Syftet med nätverket är att fånga upp dessa frågor och öka intresset för upphovsrättsfrågorna och kompetensen men även att bevaka upphovsrättsfrågorna i samhället. Det finns ett stort behov men tyvärr få fortbildningsmöjligheter som är anpassade efter svenska förhållanden. Det finns med andra ord en stor kunskapstörst hos bibliotekarier och nätverket kan förhoppningsvis bistå med möjlighet till erfarenhetsutbyte.
Upphovsrättsfrågorna är av den karaktären att det inte alltid finns ett tydligt svar. Man behöver förstå användarnas behov och ha en övergripande kunskap om såväl lagstiftning som licens- och avtalsfrågor. Lagstiftningen förändras långsamt men den digitala informationsspridningen förändras snabbt och ställer nya krav. Genom forskningsfinansiärernas krav på öppen vetenskap har det tillkommit flera komplexa frågeställningar som rör forskarnas upphovsrätt. Frågor rörande förlagskontrakt, open access varianter eller Creative commons licenser. Bibliotekens egna e-resurser och ökad open access-publicering ger nya möjligheter och biblioteken kan erbjuda alternativ istället för att enbart visa på begränsningar i lagstiftningen. [fakta id=”22041″]
Det praktiska arbetet med upphovsrättsfrågor på högskolor och universitet handlar därför ofta inte om att tolka lagstiftning utan mer om att hantera olika typer av licenser, förlagsavtal eller helt enkelt att navigera mellan olika alternativ. Det handlar om att göra våra grupper av användare medvetna om att upphovsrätt är en biblioteksfråga och att ge dem kunskap för att själva hantera olika typer av upphovsrättsfrågor, en del av det vi kallar för informationskompetens.
[fakta id=”19738″]
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer