Vad väntar för biblioteken under 2020-talet?

30 dec 2019 • 2 min

Ett decennium har gått och ett nytt har inletts. Vad väntar i bibliotekens värld under 2020-talet? Karin Linder blickar framåt och ser två alternativ.

Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening, spanar in i framtiden. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Mycket hinner hända på tio år. Senaste decenniet har vi bland annat sett bibliotek påverkas av en allt kärvare kommunekonomi, en biblioteksdebatt som delvis har präglats av Sverigedemokraternas framväxt i svensk politik och hur det akuta läget för klimatet lett till att bibliotekens grundidé om låneverksamhet börjat sprida sig till andra branscher än böcker.

Vad har då kommande decennium att bjuda på för biblioteken? Vilka biblioteksfrågor diskuteras om tio år? Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening ser två möjliga utvecklingar.

Hon målar dels upp en mörk bild där bibliotek stängs och politiker är inne och pillar i detaljfrågor om verksamheten.

– Det jag befarar, den dystopiska bilden, är att det blir mycket diskussioner om bibliotekens roll och att vi inte står upp för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Att biblioteken marginaliseras till att bli en arena för uppfostringstankar.

Hon befarar vidare att bibliotek kommer att läggas ner och lämna vita fläckar i landet, områden helt utan bibliotek.

Men Karin Linder ser också en annan möjlig, och mer hoppfull, utveckling. En utveckling som hon tror mer på.

– Jag tror att det finns otroligt mycket krafter som mobiliserar. Jag tror faktiskt att de kommer att se till att dystopin inte blir verklighet.

Hon hoppas att förståelsen för bibliotekens roll ökar i samhället och att digitaliseringen utnyttjas på bästa sätt för invånarna. Några av de viktiga frågor som väntar för biblioteken de närmaste åren handlar om fri tillgång till forskning och en upphovsrätt som fungerar bra för biblioteksverksamhet.

På vilket sätt kommer klimathotet, en av kommande års riktigt stora samhällsutmaningar, att påverka biblioteken? Blir de en arena för att låna olika typer av produkter och inte bara böcker?

Karin Linder konstaterar att idén att låna av varandra och dela stora utgifter för sällan använda produkter är gammal.

– Jag skulle snarare säga att det är en idé som har tagits upp på nytt. Biblioteken använder lånandet och delandet som en metod snarare än som mål, det gäller att göra skillnad på det.Kärnuppdraget är beskrivet i lagen och har en direkt koppling till grundlagen och till mänskliga rättigheter, lägger hon till.

– Om sedan biblioteken spelar en så central roll i ett lokalsamhälle att man erbjuder andra tjänster har jag svårt att se att det är problematiskt. Biblioteken är en kraft för förändring, det är en institution med högt förtroende och i glesbygdskommuner en central punkt för utveckling, så det är bara naturligt.

Oavsett vilket av Karin Linders två framtidsscenarier som blir verklighet och vad det nya årtiondet bjuder biblioteksvärlden på kommer Biblioteksbladet finnas här och bevaka det som händer.

Med detta vill vi tacka för decenniet som gått och önska alla läsare ett riktigt gott nytt år!

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min