"Vaknade och tänkte på böcker"

26 okt 2023 • 3 min

När biblioteken på Gotland tilldelades extra resurser fick bibliotekarien Sara Edlund i uppdrag att inventera och köpa in kris- och beredskapslitteratur – på bara två veckor.

Inför årets beredskapsvecka på Gotland i september-oktober fick öns bibliotek extra tillskott från regionen för att inventera och uppdatera samlingen av litteratur kopplad till hemberedskap. Regionen hade märkt av en ökad efterfrågan om informationsmaterial och litteratur på ämnet hemberedskap och ville möta den genom att rusta biblioteken.

Men tiden var knapp, allt skulle hinna beställas på drygt två veckor så att det fanns på plats lagom till beredskapsveckan.

– Det var en svår uppgift eftersom det är ett brett område och det var kort om tid. Det hände en gång att jag vaknade på natten och tänkte på böcker och titlar som vi borde köpa in, säger bibliotekarien Sara Edlund, som fick ta sig an uppdraget.

Gotland har totalt tio fasta bibliotek och två mobila fordon. Sedan tidigare har biblioteken på ön inlett ett arbete med att göra biblioteken till en del av regionens beredskapsplan.

Sara Edlunds uppgift var att inventera beståndet och sätta ihop en lista över komplettering som borde köpas in.

– Egentligen är jag barnbibliotekarie, men sitter med i centrala inköpsgruppen och alla kollegor var på semester – så det blev jag som fick frågan om att göra det här, säger hon.

Samtidigt blev hennes bakgrund också en styrka eftersom barnperspektivet lyftes fram och synliggjordes i den litteratur som köptes in.

– Jag insåg att det här inte bara kunde vara för vuxna utan att vi också måste ha barnfokus och där var jag inte ensam. När en kollega bad om tips på litteratur i en Facebook-grupp kom det, förutom förslag på dystopier och katastrof- och överlevnadsböcker, många tips om ungdomslitteratur. Det var till exempel Imorgon när kriget kom av John Marsden och Ättlingarna-trilogin av Mats Söderlund.

Sara Edlund berättar att det även kom tips på andra typer av medieformer, vilket breddade hennes tankesätt kring vad hon kunde köpa in.

– Jag hade till exempel inte tänkt på brädspel, men det var det flera som tipsade om. Och det var så klart viktigt att få in andra former eftersom folk, och framför allt barn, tar till sig information på olika sätt. Det blev spel som Prepper och naturspel med frågor för barn.

Inventeringen och inköpen mynnade ut i fyra listor som ligger i bibliotekens katalog. Litteraturen fördelades lika mellan Gotlands bibliotek och Sara Edlund berättar att målet var att få den efterfrågade informationen tillgänglig på hela ön.

Även om arbetet inne hunnit utvärderas än är hon nöjd med resultatet. Sara Edlund tycker att hon, med hjälp från många kollegor, fick ihop ett brett urval.

– Det finns nu allt från zombieöverlevnad till Skogsmulle, om giftiga bär och svampar i naturen, första hjälpen och hur man lagar och lappar kläder, säger hon.

Är det något du hade gjort annorlunda?

– Kanske, när jag vet hur det fallit ut. Vi får återkomma om ett halvår för att se om det gett resultat, hur mycket av materialet som lånats ut. Men jag skulle ha velat haft mer tid och kanske att vi varit en arbetsgrupp som gjort det tillsammans. Även om jag har haft stöd från hjälpsamma kollegor är det jag som tryckt på knappen och gjort beställningarna och då kan det vara svårt att veta om man gjort rätt val.

Borde alla bibliotek ha detta?

– Det är ingen dum tanke eftersom vi lever i kristider. Jag upplever att efterfrågan från våra låntagare inom det här ämnet har blivit större. Många är intresserade av ”prepping” eller hur man överlever i naturen och då behövs litteratur om det. Men om det sedan ska ingå i den befintliga budgeten eller om det behövs extra pengar, det kan jag inte svara på. För oss var det en extra guldkant att vi fick det.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min