"Vaknade och tänkte på böcker"
26 okt 2023 • 3 min
När biblioteken på Gotland tilldelades extra resurser fick bibliotekarien Sara Edlund i uppdrag att inventera och köpa in kris- och beredskapslitteratur – på bara två veckor.
Inför årets beredskapsvecka på Gotland i september-oktober fick öns bibliotek extra tillskott från regionen för att inventera och uppdatera samlingen av litteratur kopplad till hemberedskap. Regionen hade märkt av en ökad efterfrågan om informationsmaterial och litteratur på ämnet hemberedskap och ville möta den genom att rusta biblioteken.
Men tiden var knapp, allt skulle hinna beställas på drygt två veckor så att det fanns på plats lagom till beredskapsveckan.
– Det var en svår uppgift eftersom det är ett brett område och det var kort om tid. Det hände en gång att jag vaknade på natten och tänkte på böcker och titlar som vi borde köpa in, säger bibliotekarien Sara Edlund, som fick ta sig an uppdraget.
Gotland har totalt tio fasta bibliotek och två mobila fordon. Sedan tidigare har biblioteken på ön inlett ett arbete med att göra biblioteken till en del av regionens beredskapsplan.
Sara Edlunds uppgift var att inventera beståndet och sätta ihop en lista över komplettering som borde köpas in.
– Egentligen är jag barnbibliotekarie, men sitter med i centrala inköpsgruppen och alla kollegor var på semester – så det blev jag som fick frågan om att göra det här, säger hon.
Samtidigt blev hennes bakgrund också en styrka eftersom barnperspektivet lyftes fram och synliggjordes i den litteratur som köptes in.
– Jag insåg att det här inte bara kunde vara för vuxna utan att vi också måste ha barnfokus och där var jag inte ensam. När en kollega bad om tips på litteratur i en Facebook-grupp kom det, förutom förslag på dystopier och katastrof- och överlevnadsböcker, många tips om ungdomslitteratur. Det var till exempel Imorgon när kriget kom av John Marsden och Ättlingarna-trilogin av Mats Söderlund.
Sara Edlund berättar att det även kom tips på andra typer av medieformer, vilket breddade hennes tankesätt kring vad hon kunde köpa in.
– Jag hade till exempel inte tänkt på brädspel, men det var det flera som tipsade om. Och det var så klart viktigt att få in andra former eftersom folk, och framför allt barn, tar till sig information på olika sätt. Det blev spel som Prepper och naturspel med frågor för barn.
Inventeringen och inköpen mynnade ut i fyra listor som ligger i bibliotekens katalog. Litteraturen fördelades lika mellan Gotlands bibliotek och Sara Edlund berättar att målet var att få den efterfrågade informationen tillgänglig på hela ön.
Även om arbetet inne hunnit utvärderas än är hon nöjd med resultatet. Sara Edlund tycker att hon, med hjälp från många kollegor, fick ihop ett brett urval.
– Det finns nu allt från zombieöverlevnad till Skogsmulle, om giftiga bär och svampar i naturen, första hjälpen och hur man lagar och lappar kläder, säger hon.
Är det något du hade gjort annorlunda?
– Kanske, när jag vet hur det fallit ut. Vi får återkomma om ett halvår för att se om det gett resultat, hur mycket av materialet som lånats ut. Men jag skulle ha velat haft mer tid och kanske att vi varit en arbetsgrupp som gjort det tillsammans. Även om jag har haft stöd från hjälpsamma kollegor är det jag som tryckt på knappen och gjort beställningarna och då kan det vara svårt att veta om man gjort rätt val.
Borde alla bibliotek ha detta?
– Det är ingen dum tanke eftersom vi lever i kristider. Jag upplever att efterfrågan från våra låntagare inom det här ämnet har blivit större. Många är intresserade av ”prepping” eller hur man överlever i naturen och då behövs litteratur om det. Men om det sedan ska ingå i den befintliga budgeten eller om det behövs extra pengar, det kan jag inte svara på. För oss var det en extra guldkant att vi fick det.
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer