Var fjärde student har tillgång till Legimus – "Vi gör en noggrann bedömning"
19 dec 2024 • 3 min
Var fjärde student på Södertörns högskola har tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson säger sig vara trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
Användingen av kurslitteratur är annorlunda på olika lärosägten, säger Lotta Janson, biblotekschef på Södertörns högskola där många studenter använder Legimus.
Siffror från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, visar att antalet studenter som använder Legimus, myndighetens talbokstjänst, har ökat kraftigt. Antalet studenter på landets lärosäten som har tillgång till Legimus har ökat med 144 procent. Utlåningen av kurs- och skönlitteratur har gått från runt 85 000 till mer än 490 000 utlån.
Biblioteksbladet har berättat om de reaktioner siffrorna väckt hos branschorganisationerna för landets läromedelsförlag och läromedelsförfattare.
Några högskolor har en extra hög Legimus-tillgång bland studenterna. Som Konstfack och Marie Cederschiöld högskola, men också Södertörns högskola. På det sistnämnda lärosätet använder 17 procent av studenterna Legimus och 26 procent har tillgång till tjänsten.
– Jag känner mig trygg i att vi gör ett noggrant arbete för att utifrån MTM:s kriterier försöka bedöma studentens beskrivning av behovet, säger Lotta Janson som är bibliotekschef på Södertörns högskola.
Hon fortsätter:
– Användningen av kurslitteratur ser helt annorlunda ut på olika typer av lärosäten. Jag jobbade tidigare på KTH och på biblioteket där har man ingen kursbokssamling. De studenterna har ofta färre antal kursböcker. De använder sig av kompendier och så vidare. Men här på Södertörn jobbar vi mycket med kurslitteratur.
Mycket svenskspråkig kurslitteratur påverkar
Hon påpekar att det har att göra med att högskolan exempelvis utbildar socionomer, lärare och jurister, som har mycket svenskspråkig kurslitteratur.
– Vi har också många erfarenhetsbaserade utbildningar, som lärare och fritidspersonal. Många av de studenterna har börjat jobba tidigt och studerar först när de är lite äldre. Det är en grupp som i högre utsträckning än andra studentgrupper har Legimus. Högskolan har jobbat mycket med att bredda rekryteringen och erbjuda stöd om man har särskilda behov. Det kan göra att den typen av studenter söker sig hit i högre utsträckning, säger Lotta Janson.
Hon poängterar att antalet studenter på Södertörn, som har tillgång till Legimus, följer den kurva som visar hur många studenter på lärosätet som har pedagogiskt stöd. Hon understryker samtidigt att det är MTM som sätter riktlinjerna kring Legimus och att det inte är biblioteken som ska kritiseras.
– Men om MTM gör den bedömningen, att varje student ska ha ett intyg för att få tillgång till Legimus, då kommer vi att följa det såklart. Jag tycker också att det låter rimligt att införa kryptering. Utifrån det vi vet i dag är det vanligast att studenterna strömmar via Legimus-appen eller EasyReader, något som inte kommer att påverkas enligt MTM. Generellt är jag positiv till att skydda denna grupp studenter så att de som har rätt till Legimus får fortsatt möjlighet att använda tjänsten som stöd i sina studier, förklarar Lotta Janson.
Läs också ›› Läromedelsförfattarna: ”En helt ohemul och orimlig situation”
Tuffare ekonomi för studenterna
Att läroboksförsäljningen går ner beror på många olika faktorer, tror hon. Visst spelar Legimus-användningen in, men det handlar också om en kraftig ökning av andrahandsmarknaden och om att studenterna har en allt tuffare ekonomisk situation.
– Olaglig spridning av litteratur tycks vara vanligt och det finns säkert även när det gäller Legimus. Men inte är det rätt att bara ge sig på Legimus för att förklara varför försäljningen har gått ner, tycker Lotta Janson.
Södertörns högskolas bibliotek har tagit fram egen statistik som visar att de har haft färre så kallade talboksintroduktioner i år än förra året. Det handlar om en introduktion till bibliotekets anpassade medier och så här långt har det gjorts 347 stycken. Under hela 2023 gjorde biblioteket hela 430 sådana introduktioner.
Samtidigt har antalet studenter med riktat pedagogiskt stöd på Södertörns högskola ökat.
– Jag vet inte vad det beror på. Vi har inte gjort någon förändring i hur vi arbetar, vi har inte dragit ner på några resurser på det här området. Det är viktigast att vi skyddar den här gruppen studenter som verkligen behöver stöd, så att de får det de har rätt till, säger Lotta Janson.
Läs också ›› Kritiken: ”Svensk kurslitteratur är hotad”
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer