Vill bli statlig resurs för det ofria ordet
30 aug 2023 • 2 min
I Malmö växer en önskan om att Dawit Isaak-biblioteket ska bli ett statligt resursbibliotek inriktat på förbjuden litteratur. ”Det diskuteras här”, säger bibliotekets chef Emelie Ive.

För minoritetsspråken finns det nationella resursbibliotek utspridda i landet, ett resultat av en satsning beslutad 2020 av den dåvarande rödgröna regeringen. Dawit Isaak-biblioteket i Malmö borde få samma slags statliga uppdrag när det handlar om att bygga kompetens och bestånd kopplat till censur och förbjuden litteratur.
Det anser Emelie Ive som är chef för biblioteket som startades av Malmös stadsarkiv för tre år sedan.
– Det diskuteras här. Frågan handlar väl egentligen om hur denna propå ska göras på det mest strategiska sättet.
Emelie Ive framhåller att Dawit Isaak-biblioteket redan i dag intagit rollen som sakkunnigt i frågor som handlar om förbjuden litteratur och annan kultur. Biblioteket får förfrågningar från hela landet och hjälper till att ta fram listor på böcker som nu eller historiskt har förbjudits i olika delar av världen. Hon ger exemplet att en skolbibliotekarie hör av sig och säger att skolan ska ha tema Ryssland, vad finns det för litteratur därifrån som förbjuds på grund av hbtq-frågor?
– Då kan vi ta fram en lista. Och om vi tar den rollen men visar att vi hade kunnat göra så himla mycket mer om vi var fler än en och en halv bibliotekarie…, säger hon apropå ambitionen att få ett riktat uppdrag från statligt håll.
Under hösten har biblioteket avgörande roller i två stora satsningar vilket Emelie Ive också tror kan göra intryck den dag en fråga riktas till kulturdepartementet om att förlägga ännu ett resursbibliotek till Malmö (sedan tidigare är Biblioteken i Malmö resursbibliotek för romani chib):
Den 9–15 oktober arrangerar Dawit Isaak-biblioteket Banned Books Week i samarbete med Svenska Pen. Veckan, som har arrangerats årligen i USA sedan början av 80-talet, kommer att kretsa kring att sprida kunskap om förbjuden litteratur och biblioteket tar fram information, kampanjmaterial, skyltmaterial och tips på programsättning som bibliotek och bokhandlare kan använda sig av.
– Det finns säkert enskilda folkbibliotek som redan har uppmärksammat detta, men syftet är att ta krafttag i hela landet och erbjuda alla folkbibliotek och bokhandlare en möjlighet att tillsammans uppmärksamma detta med hjälp av underlag från oss.
Dawit Isaak-biblioteket har också tagit initiativ till en vecka i Malmö om förbjuden kultur, 20–26 november.
– Det är en kraftsamling och det handlar alltså inte bara om förbjuden litteratur, utan om förbjuden konst, förbjuden musik, alla konstformer man kan tänka sig, nästan, som då kommer från de olika avdelningarna och institutionerna i kulturförvaltningen, säger Emelie Ive.
Utöver de kommunala kulturinstitutionerna kommer bland annat Malmö universitet, Moderna museet och Skånes dansteater att delta och uppmärksamma hur yttrandefriheten begränsas genom att konst och kultur förbjuds.
– Vi startar i ganska liten skala, tanken är att det här är ett pilotår och att vi ska skala upp inför nästa år och då göra allt större och framför allt göra det möjligt för det fria kulturlivet och de olika externa eller fria kulturinstitutionerna att också vara med, säger Emelie Ive.
Senaste nytt

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer