Vill publicera namn på hotad dragartist – "Så fruktansvärt tråkigt"

15 maj 2023 • 3 min

Joakim Lamotte lovar att inte röja identiteten på dragshowartisterna som biblioteket i Olofström har anlitat. Villkoret är att han själv får komma och läsa sagor för barnen. Biblioteket tolkar det som utpressning, själv uppger han att det är ett skämt.

Joakim Lamotte, som kallar sig journalist på Facebook, har försökt ta reda på identiteten på de två dragartister som har läst sagor för barn på bibliotek i bland annat Skåne och Blekinge. Inför sagostunden i Olofström i höstas riktades så många hot mot dragartisterna att kommunen beslutade att hålla sagostunden digitalt.

Artisterna som kallar sig Lady Busty och Miss Shameless har bett om att få vara anonyma, men ett av deras namn stod på den faktura som Joakim Lamotte begärde ut som allmän handling från Olofströms kommunkontor.

När bibliotekschefen fick vetskap om att fakturan med namnet hade skickats till Joakim Lamotte, bad hon honom slänga den och skickade en ny där namnet var maskat.

– Vi bestämde att jag skulle höra av mig till honom och vädja eftersom det finns en hotbild mot personen, säger bibliotekschef Barbro Hallberg.

Det var då Joakim Lamotte skrev på Twitter att han var beredd att inte lämna ut namnen om han fick komma och läsa sagor på biblioteket före sommaren. ”Om ni bjuder in mig att läsa sagor för barn i Olofström så lovar jag att inte röja identiteten…” och vidare: ”Svara senast imorgon 15:e maj.”

I ett inlägg lite senare skriver han också: ”Man måste väl få skoja lite”.

Men Olofströms kommun kommer inte att bjuda in honom för att läsa sagor för barnen.

Mike Lindbergh, säkerhetsskyddschef i Olofström.

– Vi uppfattar det som utpressning och vi kommer inte att tillmötesgå det, säger säkerhetsskyddschef Mike Lindbergh.

– Jag har inte sett att han har sagt att det var ett skämt. I så fall var det ett osmakligt skämt.

På biblioteket i Olofström har måndagen fyllts av möten. Barbro Hallberg har haft möten med kommunchefen, säkerhetsskyddschefen och bibliotekspersonalen.

– Jag har en väldigt bra personalgrupp. Vi stöttar varandra och trots att omvärlden är galen försöker vi att vara en någorlunda vanlig arbetsplats, säger hon.

– Det känns verkligen så. Det är absurt. När man själv har varit utsatt för hot, att man då är villig att riskera andra personers säkerhet är för mig obegripligt.

På Facebook skriver Joakim Lamotte: ”…har inte svenska folket rätt att få veta vilka som anlitas med skattepengar för att utbilda deras 2-åringar i normkritik?”

Barbro Hallberg, bibliotekschef.

Barbro Hallberg svarar att hon har sex års referenser på dragartisterna, mer än vad hon har på de flesta andra artister som bokas till programpunkter på biblioteket.

– Jag har väldigt god kännedom om deras sagostunder och jag kände ingen oro då och inte nu, för jag vet tillräckligt om det här arrangemanget, säger hon.

– Både föräldrar och bibliotekarier är med, hade det varit det minsta olämpligt hade det blivit ett ramaskri naturligtvis.

Vad gör ni nu?

– Nu följer vi timme för timme och dag för dag vad som händer.

Hur känns det?

– Det känns jobbigt, framför allt när jag tänker på sagoläsarna i Drag story hour. Det är så fruktansvärt tråkigt.

2 kommentarer

    1. Vad konkret har egentligen hänt som är ”förfärligt” utöver att bibliotekschefen i Olofström uppenbarligen förfarit ovarsamt med personuppgifter?

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min