Vissa ändringar om bibliotek i förslag till pandemilag
29 dec 2020 • 2 min
Regeringen har justerat vissa delar om biblioteken i sitt förslag till covid-19-lag. Men biblioteken nämns fortfarande i samma mening som gym, djurparker och campingplatser.

Ett förslag på en tillfällig pandemilag har skickats till lagrådet och regeringen vill att lagen ska börja gälla redan den 10 januari och gälla fram till slutet av september nästa år. Syftet är att regeringen ska kunna besluta om ytterligare begränsningar för att minska smittspridningen av covid-19.
Både Svensk biblioteksförening och Kungliga biblioteket (KB) ansåg när regeringen skickade ut sitt första förslag på remiss att biblioteken inte bör jämställas med exempelvis gym, badhus och campingplatser.
Detta är inte ändrat i lagförslaget. Regeringen anser inte att det finns skäl att särreglera bibliotek i förhållande till andra platser för fritids- och kulturverksamhet.
Umeå universitet ansåg i sitt remissvar att det bör finnas en undantagsregel som gör det möjligt för universitetsbibliotek att hålla öppet för anställda och studenter. Men inte heller detta tillmötesgår regeringen. Eventuella undantag bör regleras på lägre nivå än i lagen.
Enligt bibliotekslagen ska alla kommuner ha ett folkbibliotek som är tillgängligt för alla. Men det hindrar inte att begränsningar i öppettider eller antal besökare införs, konstaterar regeringen.
Däremot bör den viktiga demokratiska funktion som biblioteken fyller tas hänsyn till om begränsningar ska införas, skriver regeringen i lagförslaget. ”Vid bedömningen av vilka särskilda begränsningar som bör införas bör det därför enligt regeringen beaktas den viktiga verksamhet som biblioteken bedriver, bl.a. genom att ge allmänheten möjlighet att använda internet och söka information.”
Men om biblioteken skulle behöva stängas helt för att minska smittspridningen bör beslutet fattas av riksdagen. Det bör gå extra fort och ett riksdagsbeslut ska kunna fattas inom två veckor. Det gäller även om andra platser för fritids- och kulturverksamhet ska stänga, liksom handelsplatser, kollektivtrafik och serveringsställen, då en nedstängning bedöms som en långtgående åtgärd.
Regeringens definition av bibliotek är den som ordet har i allmänt språkbruk, ”…en plats där allmänheten får låna eller på annat sätt får tillgång till litteratur och information. Ordet bibliotek kan omfatta t.ex. folkbibliotek, men också andra bibliotek som är öppna för allmänheten. Det bör inte ha någon betydelse om verksamheten är finansierad med privata eller offentliga medel.”
Hela förslaget som skickades till lagrådet på måndagen efter julhelgen finns att läsa här.
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer