Lediga jobb

Avdelningschef till Vallabiblioteket

Linköpings universitet | Linköping

30 aug 2023

Avdelningschef bibliotekarie till Vallabiblioteket

 • Arbetsgivare: Linköpings universitet
 • Ort: Linköping
 • Sista ansökningsdatum: 22 september 2023
 • Omfattning: Heltid
 • Anställningsform: Tillsvidare
 • Webbplats: Gå till webbplats
 • Kontaktperson: David Lawrence
 • E-post: david.lawrence@liu.se
Gå till extern ansökan
Ref UB-2023-00046
Kunniga och engagerade medarbetare med goda förutsättningar är en av de absolut viktigaste framgångsfaktorerna för Linköpings universitet. Lärare och forskare är vår kärnkompetens, men ett framgångsrikt universitet behöver erfarna och motiverade medarbetare inom många områden. Alla roller är viktiga. Vi har ett stort rekryteringsbehov bland annat tack vare en forskningsverksamhet i expansion. Du behövs här. Välkommen att söka jobb hos oss! Universitetsbiblioteket (LiUB) är Linköpings universitets viktigaste gemensamma informationsresurs, i första hand för vetenskaplig forskning och högre studier. Personalgruppen består av cirka 85 anställda vid fyra bibliotek, som är belägna vid fyra Campus. Vi har en stark ställning som ett bibliotek i framkant, med kompetenta och engagerade medarbetare på en trivsam och utvecklande arbetsplats. Universitetsbiblioteket befinner sig för närvarande i ett generationsskifte som tillsammans med andra förändringar i vår bemanning gör att vi just nu har ett rekryteringsbehov. Vi erbjuder dig som söker till oss en anställning med goda utvecklingsmöjligheter i dynamiska campusmiljöer! Läs mer här.

Vi söker nu en avdelningschef bibliotekarie till Vallabiblioteket.

Om jobbet

Som avdelningschef leder och motiverar du dina medarbetare för att effektivt uppnå bibliotekets mål utifrån ett aktivt och närvarande ledarskap. Du företräder Vallabiblioteket internt och externt, samverkar med andra avdelningar samt ingår i överbibliotekariens ledningsråd. Ledningsrådet är ett forum som präglas av öppenhet och verksamhetsbredd med ett framåtblickande fokus på universitetsbibliotekets ledning och fortsatta utveckling.

I din roll som avdelningschef har du ansvar för verksamhetsledning, verksamhetsutveckling, lokalfrågor samt personalansvar inklusive arbetsmiljö. Som avdelningschef på LiUB kommer du också att ta aktiv del i bibliotekets dagliga verksamhet.

Som avdelningschef för Vallabiblioteket kommer du att leda en utvecklingsorienterad och kunskapsintensiv verksamhetsmiljö. Tillsammans med övriga kollegor kommer du att medverka till att fortsätta utveckla Universitetsbiblioteket som en viktig integrerad del av Linköpings universitet. Användarnas behov är alltid i fokus för bibliotekets verksamhet vilket innebär att verksamhet förändras över tid. Vi erbjuder en anställning med goda utvecklingsmöjligheter i en dynamisk biblioteksmiljö.

Om dig

Vi söker en avdelningschef som har mycket god förmåga att kunna leda personal och verksamhet genom ett närvarande och framåtblickande ledarskap. Som chef är du initiativtagande, engagerad, drivande, resultatinriktad och du skapar delaktighet bland dina medarbetare. Du tillämpar ett tillitsbaserat ledarskap och är lyhörd, vidare är du skicklig på att kommunicera och har mycket god förmåga att skapa och utveckla relationer. Anställningen förutsätter god förståelse för och insikt i ett modernt universitetsbiblioteks funktion och betydelse för utbildning och forskning.

Vi vill att du har:

 • Akademisk examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller motsvarande utbildningsbakgrund
 • Erfarenhet från tidigare anställning inom bibliotekssektorn
 • Erfarenhet från tidigare uppdrag med ledningsansvar för verksamhet och personal
 • Erfarenhet av att leda och driva förändrings- och utvecklingsarbete,
 • Anställningen förutsätter mycket god förmåga att kunna uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:

 • Tidigare erfarenhet inom akademiska miljöer.
 • Utbildning inom ledarskap och/eller organisation.

Din arbetsplats

Vallabibliotek är en av fyra campusbibliotek och en av sex avdelningar på LiUB. Vallabiblioteket är placerat i Studenthuset på Campus Valla och ger omfattande biblioteks- och informationsservice till studenter, lärare och forskare vid Campus Valla. Verksamheten bedrivs i nära samarbete med utbildnings- och forskningsprogram. Personalgruppen består av 18 anställda.

Läs mer om vår verksamhet här.

Om anställningen

Tillsvidareanställning på heltid. Anställningens innehåll är fördelat enligt 50% chefsuppdrag och 50% verksamhetsnära uppgifter. Tillträde enligt överenskommelse.

Lön och förmåner

Linköpings universitet tillämpar individuell lönesättning.
Vi erbjuder möjlighet till distansarbete viss del av din arbetstid när verksamhetens behov och arbetsuppgifterna medger detta.

Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Välkommen att skicka in din ansökan med CV och ansökningsbrev senast den 22 september 2023. Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Extern ansökan”. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag kommer inte att beaktas.

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor. Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner

David Lawrence, överbibliotekarie, telefon 013-28 66 09
david.lawrence@liu.se

Anette Jangenstedt, HR-partner, telefon 011-36 31 09