Lediga jobb

Enhetschef till sjukhusbibliotek i Skåne

Region Skåne | Lund

4 maj 2022

Enhetschef till enhet sjukhusbibliotek och patientforum, Sus

 • Arbetsgivare: Region Skåne
 • Ort: Lund
 • Sista ansökningsdatum: 31 maj 2022
 • Omfattning: Heltid
 • Anställningsform: Tillsvidare
 • Webbplats: Gå till webbplats
 • Kontaktperson: Bruno Clevström
Gå till extern ansökan

Gör skillnad. Varje dag.
Är du en erfaren ledare med stort engagemang för att bidra till en bättre hälso- och sjukvård för patienten? Vill du vara med att utveckla sjukhusbibliotekets stöd till vårdens medarbetare och organisation för en hälso- och sjukvård byggd på bästa möjliga kunskap? Brinner du för att stärka möjligheterna för patienten att vara delaktig i sin egen vård? Då kan detta roliga uppdrag vara något för dig!

Enhet sjukhusbibliotek och patientforum ingår i avdelning forskning och utbildning vid Skånes universitetssjukvård (Sus). Inom enheten finns 15 medarbetare. Verksamheten utgår från Lund och Malmö. Sjukhusbiblioteken är ett medicinskt, verksamhetsnära kunskapsstöd i vårdens vardag. Sjukhusbibliotekens medicinska bibliotekarier arbetar aktivt för att tillhandahålla ett uppdaterat informationsutbud i både tryckt och elektronisk form. E-bibliotek, kliniska kunskapsstöd och andra verktyg ska vara lättnavigerade och tillgängliga dygnet runt. Den medicinska bibliotekarien är vårdpersonalens handledare inom informationsområdet och undervisning inom informationskompetens (förmåga att söka, värdera och hantera information) är en prioriterad uppgift. Patientforum erbjuder aktiviteter och kunskapsstöd för vårdverksamheter, anordnar utbildningar i grupp för patienter och närstående, workshoppar, populärmedicinska föreläsningar med mera. Patientperspektivet är en naturlig integrerad del av patientforum och bygger på ett mångårigt och nära samarbete med patientföreningar, intresseorganisationer och vårdverksamheter. Tillsammans med sjukhusbiblioteket arbetar patientforum för att stödja den personcentrerade vården och patientens möjlighet att vara medskapare i sin egen vård. Sjukhusbiblioteken fyller också en viktig funktion som plats för avkoppling, rekreation och samverkan mellan kultur- och hälsoområdet.
Biblioteksverksamheten inom hälso- och sjukvården omfattas av bibliotekslagen. Enhet sjukhusbibliotek och patientforum har ett nära samarbete med enhet HTA Syd som också finns inom avdelning forskning och utbildning. Tillsammans med sjukvårdens verksamheter tar HTA Syd fram evidensunderlag för systematisk och transparent prioritering. De två enheterna erbjuder ett sammanhållet kunskapsstöd i såväl vårdens vardag som i arbetet med kunskapsstyrning.

Nu söker vi dig som vill leda och utveckla enhet sjukhusbibliotek och patientforum tillsammans med dina medarbetare!

Arbetsuppgifter

Som enhetschef ansvarar du för verksamhet, ekonomi och personal. Du ingår även i avdelningens ledningsgrupp där du tillsammans med övriga chefer bidrar till ett helhetsgrepp och till avdelning forskning och utbildnings överordnade mål om framstående forskning, utbildning och utveckling. Du rapporterar direkt till Sus forskningschef.

Prioriterade områden för ditt arbete är bibliotekens medicinska kunskapsstöd och fortsatt förnyelse och anpassning av undervisning och stöd inom informationsområdet till vårdpersonal och patienter, metodstödet för ett stärkt patientperspektiv och en personcentrerad vård samt bibliotekens roll som kulturförmedlare och hälsofrämjande tillgängliga mötesplatser.

Vi kan erbjuda dig:

• ett omväxlande och stimulerande arbete där du ständigt lär dig nya saker
• en dynamisk miljö där du arbetar tillsammans med kollegor från olika professioner
• en möjlighet att tillsammans med kollegor och chef påverka enhetens fortsatta utvecklingsarbete och förnyelse utifrån organisationens behov
• flexibilitet vad gäller arbetstider och möjligheter att kombinera arbete på plats med distansarbete

Kvalifikationer

Vi vänder oss till dig som har en akademisk utbildning som är relevant för uppdraget, gärna med biblioteks- och informationsvetenskaplig inriktning eller med inriktning vård- eller hälsopedagogik. Vi förväntar oss att du har erfarenhet av att leda strategiskt utvecklings- och förändringsarbete och att du är bra på nätverkande. Vi ser det som mycket meriterande med kompetens och erfarenhet av biblioteksverksamhet, tidigare arbete inom hälso- och sjukvård och erfarenhet av patientnära verksamhet. Det är också meriterande med chefserfarenhet.

Tillsammans med dina medarbetare vill du kontinuerligt utveckla och förbättra verksamheten, alltid med medborgarens bästa i fokus. Du tycker att det är viktigt att skapa delaktighet och att på bästa sätt tillvarata och utveckla den kompetens och kraft som finns i ditt arbetslag. Som ledare är du en förebild för dina medarbetare och du har lust och mod att leda vägen. För dig är det naturligt att sätta ut riktningen, följa upp, utvärdera och återkoppla. Du arbetar strukturerat och systematiskt med hög transparens. Som person är du lyhörd och har stor kommunikativ förmåga som gör att du lätt kan skapa goda relationer såväl inom som utanför enheten. Vi vill att du, precis som vi, känner dig hemma i Region Skånes värderingar: välkomnande, drivande, omtanke och respekt. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Låter detta spännande? Välkommen med din ansökan!

Övrigt

Region Skåne finns till för att alla som bor i Skåne ska må bra och känna framtidstro. Genom gränslösa samarbeten och omtanke skapas de bästa förutsättningar för ett hälsosamt liv inom näringsliv, kollektivtrafik, kultur och hälso- och sjukvård i Skåne. Tillsammans gör vi livet mera möjligt.

Skånes universitetssjukvård är en av Region Skånes sex hälso- och sjukvårdsförvaltningar och består av Skånes universitetssjukhus, som finns i Lund och Malmö, samt sjukhusen i Trelleborg, Landskrona och Ystad. Skånes universitetssjukvård erbjuder vård, forskning och utbildning på nationell, regional och internationell nivå. Hos oss får du arbeta i en värderingsstyrd organisation, där våra 13 500 medarbetare driver och utvecklar hälso- och sjukvård i livets alla skeden tillsammans med våra patienter och deras närstående. Välkommen!

På http://www.skane.se/rekryteringsstatus kan du se i vilket skede Region Skånes rekryteringar befinner sig och hur många som har sökt tjänsterna.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Referensnummer: A1119286

Kontaktpersoner

 • Bruno Clevström, handläggare patientforum, telefon: 040–33 28 66
 • Stefan Volk Jovinge, forskningschef, telefon: 046-17 62 63
 • Sofia Moberg, verksamhetshutvecklare, telefon: 046-17 24 83
 • Karin Sandqvist, bibliotekarie, telefon: 046-17 45 01

Fackliga företrädare

 • Mikael Fasth, Vision: 046-17 83 95, mikael.fasth@skane.se
 • Malin Prymne, Dik: 040-33 28 25