Lediga jobb

Helsingborg söker ny bibliotekschef

Helsingborgs stad | Helsingborg

12 sep 2022

Bibliotekschef till Helsingborgs stad

Gå till extern ansökan

Du vill något. Det vill vi med! Vi vill skapa värde och bidra till livskvalitet för våra invånare, företag, organisationer och besökare. Vi gör det genom att lyssna, hjälpas åt, testa, lära oss och sen testar vi igen. Här är allt möjligt för dig som vill skapa, förändra, vårda, bygga, vägleda, utvecklas och göra skillnad. För Helsingborg är staden för dig som vill något.

Om arbetsplatsen

Helsingborgs bibliotek är en mötesplats där man växer vid varje besök. Det är också här som man sveps med i äventyr till fjärran länder, lär sig hur modern teknik fungerar och hittar allt från romantik och spänning bland vardagens mysterier i bokhyllorna. Bibliotekets uppdrag är att ge alla invånare i Helsingborg fri tillgång till information och kunskap, skapa inspirerande mötesplatser, arbeta läsfrämjande och arbeta med digital delaktighet för att verka för fri åsiktsbildning och utveckling i det demokratiska samhället. Som en del av bibliotekets strategi arbetar hela verksamheten med att lyfta prioriterade målgrupper, verka utanför de egna lokalerna, samarbete med andra verksamheter samt för att öka deltagandekulturen. Tillsammans med helsingborgarna omdefinierar vi vad ett bibliotek är och skapar framtidens bibliotek med invånarna.

Är du vår nya framåtblickande bibliotekschef som vill vara med att skapa framtidens bibliotek i Helsingborg?

Invånarna och samhällets förändrade behov definierar riktningen. Som bibliotekschef i Helsingborg kommer du, tillsammans med bibliotekets avdelningschefer och tillsammans med medarbetarna, föra verksamheten framåt. Olika större processer och utvecklingsprojekt står för dörren, inte minst med tanke på att Helsingborg ska bygga om stadsbiblioteket i Stadsparken.

Arbetsuppgifter

I rollen som bibliotekschef rapporterar du till kulturdirektören och du ingår i kulturförvaltningens ledningsgrupp. Här bidrar du med dina perspektiv och erfarenheter till utvecklingen av hela kultursektorns arbete.

Helsingborgs bibliotek arbetar som en helhet och omfattar nio områdesbibliotek, en biblioteksbuss, stadsbiblioteket i stadsparken och det digitala biblioteket. Organisationen består av fem avdelningar (Läs, Möt, Sök, Digitala biblioteket/media, Stöd) och en stab. Totalt arbetar ett 80-tal medarbetare inom verksamheten.

Helsingborgs bibliotek är en viktig nod inom bibliotek Familjen Helsingborg. I samarbetet erbjuds en gemensam webbplats och bibliotekskatalog samt transporter av media mellan kommunerna. Utvecklingen av det digitala biblioteket sker i hög grad inom samarbetet.

Vi söker dig som är van vid att leda i förändring, har förmågan att skapa trygghet och stabilitet i en organisation i förflyttning. Du är nyfiken och bra på att se möjligheter och att få medarbetarna att växa.

För att lyckas med ditt uppdrag är du strategisk, engagerande och har ett helhetsperspektiv. Du är tillgänglig och arbetar i samspel med andra. Du utvecklar relationer och samarbeten över förvaltningsgränserna för att skapa värde för våra invånare. Du finns i nätverk som är värdeskapande för verksamhetens utveckling och du månar om en fortsatt god samverkan med våra fackliga representanter.

Kvalifikationer

För att lyckas i rollen har du en för uppdraget relevant högskoleutbildning. Du kan ha en utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap eller annan akademisk utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant för uppdraget.

Du har omfattande erfarenhet från att vara chef och ledare inom kulturområdet i en politiskt styrd organisation och du har erfarenhet av att arbeta inom bibliotekssektorn, gärna från olika positioner.  Du har en väl utvecklad kunskap om bibliotekets breda uppdrag och utmaningar i ett föränderligt samhälle. Du har positiv erfarenhet av att leda genom chefer samt erfarenhet av såväl budget- som personal- och arbetsmiljöansvar.

Då biblioteken i Helsingborg är på en utvecklingsresa har du erfarenheter av hållbar och inkluderande förändringsledning. Du har framgångsrikt drivit förändringsarbete där du, genom ditt ledarskap och samspel med andra, skapat en positiv förflyttning för såväl medarbetare som invånare.

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper. Det är viktigt att du som ledare är reflekterande och insiktsfull kring ditt ledarskap och verksamhetens behov. Vi ser gärna att du har ledarskapsutbildning. Du har fokus på en hållbar arbetsmiljö och samverkan. Du är relationsskapande och bra på att utveckla nya samarbeten och att skapa engagemang. Du kan med ett strategiskt perspektiv gå från ord till handling och du kommunicerar obehindrat på svenska i tal och skrift.

Övrig information

Om du är aktuell för intervju kommer den äga rum under något av följande datum;

13/10, 14/10, 17/10 eller 20/10

Om du blir aktuell för en andra intervju kommer dessa att äga rum under något av följande datum:

7/11 eller 8/11

Eventuellt ytterligare moment som del i rekryteringen kommuniceras under processens gång till berörda kandidater.

För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Helsingborgs stad använder vi rekryteringsverktyget ReachMee. Därför ber vi dig att skicka in din ansökan via ReachMee genom att klicka på ansökningslänken i annonsen. Du som söker jobb och har skyddade personuppgifter ska kontakta rekryterande chef i annonsen som kommer guida dig vidare för en säker ansökningsprocess. Du ska inte ansöka digitalt via ansökningslänken.

Referens: 3241

Fackliga kontakter:

Christian Forsell

DIK/SACO, telefon 042-10 63 42