De unga vill ha bra häng
13 dec 2018 • 3 min
Säger man bibliotek tänker ungdomar i högstadieåldern på böcker och läsning. En del tänker att de mest är till för barn och gamla. Andra vill vara där och hänga och fika. Det säger Uppsalaforskaren Åse Hedemark som gjort analysen i Svensk biblioteksförenings nya studie.
För sju år sedan publicerade Svensk biblioteksförening studien Barn berättar, där barn i åldrarna 9-12 år berättade hur de tänkte kring läsning och bibliotek. Nu kommer uppföljaren, som heter Unga berättar, och koncentrerar sig på åldrarna 15-16.
Tanken är att studien ska kunna användas som underlag för biblioteken när de planerar sin verksamhet för den målgruppen. Studien bygger på fokusgruppsintervjuer med 100 olika ungdomar, och precis som i Barn berättar så är det Åse Hedemark, docent på ABM Uppsala universitet, som har analyserat materialet.
Studien har en ganska bred definition av läsning, där både tryckta texter, e-böcker, ljudböcker, serier, filmer, olika typer av digitala texter och tv-spel ingår. Men det är tydligt att unga fortfarande framför allt associerar läsning med skönlitteratur i analoga böcker.
– Men en sak som överraskade mig var att de ofta pratade om filmer och tv-serier som en ingång till läsning av böcker. De kunde se filmer och serier och bli förtjusta i den världen, och sedan när de fick reda på att de baserades på böcker så läste de dem också. På det sättet tar de del i samma berättelse genom många olika format, som griper in, tangerar och kompletterar varandra, säger Åse Hedemark.
De unga i fokusgruppen gjorde en väldigt tydlig uppdelning mellan den läsning de ägnade sig åt på fritiden och den läsning som hörde till skolan. Trots att de kunde ha starka skönlitterära upplevelser på fritiden så var de överlag väldigt negativa till den mer analytiska, distanserade typ av läsning som de tvingades till i skolan.
Biblioteken associeras bland ungdomarna främst med böcker och läsning. En del av dem som uttalar sig i studien säger att biblioteken mest är till för barn och gamla. Andra går dit utan att låna särskilt mycket, mer bara för att träffas och hänga en stund. De deltar sällan i programverksamheten, och blir ofta förvånade när de får höra att det finns så mycket sådan, trots att de ofta hänger på bibblan med sina kompisar. När de får frågan om vad som skulle kunna utvecklas är det vanligt att de svarar att det borde vara fler mysiga sittplatser, gärna avskilt, framför allt från de yngre barnen som de ofta uppfattar som lite irriterande.
– Det speglar att det är viktigt för dem med häng, med platser som de kan få vara på, säger Åse Hedemark.
En väldigt vanlig synpunkt var också att de ville kunna fika på biblioteken. På det sättet skiljer sig inte ungdomarna från barnen i den förra studien, där de vanligaste önskemålen också var att få fler mysiga sittplatser och att man skulle kunna få något att äta och dricka på biblioteket.
Det kan förstås finnas en risk för skevhet i urvalet av de intervjuade, påpekar Åse Hedemark. Intervjuerna genomfördes i fyra regioner, på bibliotek och i olika föreningar. Men redan när man ställer frågan om unga vill delta i en intervju om läsning och bibliotek kan det naturligtvis vara så att många som inte är så intresserade av vare sig bibliotek eller läsning tackar nej, och på det sättet inte ens kommer med i materialet.
Med det sagt tycker Åse ändå att underlaget är rikt och komplext, och att det innehåller flera trådar som skulle vara intressanta att följa upp och undersöka mer grundligt. En av dem är att de unga verkar tycka att det är väldigt viktigt med autenticitet.
– Det påverkade också deras uppfattning av biblioteken. Trots att många kunde uppfatta dem som lite mossiga så tyckte de framför allt att biblioteken stod för något trovärdigt och stabilt.
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer