Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Fler nyheter

Idéer

De hetaste debatterna 2022

En rad debattartiklar och krönikor i Biblioteksbladet har fått stor uppmärksamhet under året. Här är de mest lästa om du har missat någon av dem – eller om du vill se tillbaka på året som gått.

20 dec 2022 • 3 min

Debatt

Fem elefanter i Iflas rum

Iflas kris handlar inte bara om en sparkad generalsekretare och havererat förtroende mellan ledning och medarbetare. Ytterligare fyra stora problem måste lösas innan alla kan återgå till det normala, skriver Ifla-medlemmen och biblioteksdebattören Mikael Böök.

1 dec 2022 • 2 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

Debatt

"Friskolor som har bibliotek, har det med geist"

Magdalena Ivarsson är biblioteksutvecklare i ett friskoleföretag och skriver att hon för första gången jobbar i en organisation som ”i stället för att diskutera receptet faktiskt lägger äpplena i pajskalet”. ”Här vill de ha valuta för sina pengar på riktigt.”

10 nov 2022 • 4 min

Essä

Fostran, styrning och en växande välvilja

Läsfrämjandets historia handlar om politik – och om människor som ändå läser på sitt eget sätt. Man kan välja att se det som något hotfullt, eller som en given förutsättning för förändring, skriver Linnéa Lindsköld.

4 nov 2022 • 7 min

Debatt

Från informationsspecialister till angivare?

Enligt Tidöavtalet ska kommuner och myndigheter vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. "Vi som arbetar på biblioteken måste lova varandra detta: Vi vägrar ange", skriver bibliotekarien Moa Stockstad.

31 okt 2022 • 3 min

1 2 3 33