REPORTAGE

Foto: Pen Path

Trotsar talibaner för bibliotek

Organisationen Pen Path har startat bibliotek och skolor över hela Afghanistan. Vad händer nu? ”Om de eller någon annan grupp vill döda mig eller våra volontärer, så är vi redo.”

90

 procent av toppresultaten i Googles sökningar är optimerade, det vill säga leder till sidor som på olika sätt bearbetats för att nå största möjliga synlighet.

Dirk Lewandowski, bibliotekarie som forskar om sökmotorer. Foto: Aija Svensson.

BIBLIOTEKS-TV

Den gamla vänthallen för förstaklassresenärer är bevarad, men omringas nu av biblioteket.

Stationshus som blev bibliotek

Antalet besök på biblioteket intill tågstationen i lilla orten Chebzie i Polen har varit över förväntan. ”Ett plus att det ligger på tågstationen.”

Debatt

Nathan Hamelberg, skribent och kommunikationsstrateg på kulturföreningen Selam.

”Vi har helt enkelt skapat ett Svarte Petterspel av vårt samhälles sociala problem, och de förslag som framförs mest högljutt är att vid varje plats föreslå uteslutning, avvisning, repression för att få bukt med problemet.”

Nyhetsbrev

Varje tisdag får du de senaste och viktigaste nyheterna och reportagen direkt till din inkorg.

Lediga jobb

Fler lediga jobb

Senaste nytt om forskning

Se mer om Forskning

Fler nyheter

Debatt

S budgetförslag: skolsatsning och fortsatt stärkta bibliotek

Kulturen har genomgått sin kanske största kris någonsin och behoven är många. Därför vill Socialdemokraterna satsa 940 miljoner för kulturens återstart och stärka barns och ungas tillgång till kultur och litteratur, skriver partiets kulturpolitiska talesperson Lawen Redar och Hans Hoff, ledamot i kulturutskottet.

14 sep 2021 • 2 min

Debatt

Replik: Digitalisera för minskade klyftor

Om biblioteken inte genomgår ett digitalt skifte finns förlorarna bland de med minst ekonomiskt och kulturellt kapital. Det skriver Mattias Beijmo i sin slutreplik i debatten som startade med hans krönika "Nybyggen utan digitala satsningar – svek mot läsarna".

9 sep 2021 • 2 min

Debatt

Replik: Bibliotek är bäst digitalt

De fysiska rummen är viktiga, men inte på sätt som har något med bibliotekens kärnverksamhet att göra. Det skriver Tobias Nordberg i en replik på Mattias Beijmos och Lukas de Veens debattinlägg.

8 sep 2021 • 3 min

Debatt

Replik: Vilka bibliotek har Mattias Beijmo besökt?

De unika mötesplatser som biblioteken är skulle försvinna om resurserna helt lades på digitalisering. "Vi ska givetvis möta framtiden med de bästa förutsättningarna men utan att glömma att mötet också existerar mellan människor", skriver Lukas de Veen i replik på Mattias Beijmos krönika.

27 aug 2021 • 3 min

Debatt

Stort behov av bibliotek i utsatta områden

Områden med koncentrerad utsatthet borde få Göteborgs politiker att satsa på bibliotek. I stället har utvecklingen gått åt motsatt håll. ”Resurserna måste satsas där behoven är störst”, skriver Ingrid Atlestam och Randi Myhre.

24 aug 2021 • 4 min

1 2 3 26