Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
7 dec 2023 • 3 min
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
Einar Ehn-Briem uppskattar att någon vågar ifrågasätta bibliotekssektorns självbild, men efterlyser specifikation.
När Surrah al-Himidy i sin debattartikel pekar på den etniska homogeniteten hos landets bibliotekarier gör hon något viktigt och angeläget. Om det stämmer att bibliotekarieyrket är så pass “vitt” att det stänger dörrar för lämpade människor är det ett stort problem. Inte bara bortfallet av potentiell kompetens, men också för att homogena arbetsplatser saknar både dynamik och intellektuell rymd. Jag och andra har tidigare pekat på att bibliotekssektorn har en stark ideologisk lutning åt vänster, och att när man omges av folk som tycker likadant som en själv skapas oförmåga att se egna värderingar för just vad de är – egna. Jag uppskattar verkligen att al-Himidy har modet att som nyutexad bibliotekarie ifrågasätta bibliotekssektorns självbild.
Det jag märkt i kommentarerna till al-Himidys text och bland kollegor är att man reagerar på en upplevd personligt riktad anklagelse om rasism. Jag förstår inte varför det här kommunikativa glappet fortfarande existerar, efter hur många år av diskussioner? När man i dag pratar om strukturell rasism pekar man sällan ut individer med rasistiska motiv, men i stället handlar det om något betydligt mer diffust. Med konkreta konsekvenser för de drabbade. al-Himidy menar ju dessutom att detta är något som förenar oss människor, vi har alla fördomar som styr oss. Men i vilken utsträckning styr dessa förutfattade meningar rekryteringen på Sveriges bibliotek?
På min arbetsplats Stockholms stadsbibliotek, landets största kommunala folkbibliotek, är 24 procent av oss födda utomlands (de flesta utanför Europa), mot 28 procent av stadens invånare. 30 procent har utländsk bakgrund, mot 34 procent i hela staden. En liten men långt ifrån alarmerande underrepresentation alltså. Den överväldigande majoriteten anställda är antingen bibliotekarier eller biblioteksassistenter, och som på de flesta håll har dessa två befattningar likartade uppgifter. Så att merparten med utländsk bakgrund skulle rymmas bland it-värdar eller liknande är inte realistiskt.
…man reagerar på en upplevd personligt riktad anklagelse om rasism. Jag förstår inte varför det här kommunikativa glappet fortfarande existerar, efter hur många år av diskussioner?
På samma sätt menar jag att även begreppet “vit” här är en alltför bred term, för nog kan man uppenbart avvika utseendemässigt från gruppen majoritetssvenskar men ändå vara vit?
Och när “vit” används kontrasterande mot “synlig minoritet” blir i alla fall jag osäker. En etniskt svensk muslim med tillhörande religiösa attribut är rimligtvis både vit och minoritet. Är en svart tjej med rakpermanentat hår mindre “synlig minoritet” än samma tjej med stort afro?
Är en kille med föräldrar från Somalia tydligare i sitt “minoritetsskap” om han har Adidasbrallor och becknarväska än om han bär chinos och button down-skjorta? Jag menar inte att raljera, men vi behöver vara tydliga. För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort i biblioteks-Gunillas vita hegemoni. I delar av den antirasistiska diskursen är “vit” inte bara en hudfärg, utan en attityd. Är det vad al-Himidy menar med “vitt yrke”?
Det vore trist om reaktionerna på hennes inlägg bara förstärkte somligas uppfattning att det inte går att prata rasism med vita. Det går absolut, men låt oss vara specifika. Och låt oss också prata om andra faktorer i valet av yrke. Har man sett sina invandrade föräldrar försöka etablera sig med oddsen emot sig kanske man av fler anledningar än idén om “ett vitt yrke” väljer bort att plugga i fem år för ett jobb med dålig status och ännu sämre lön.
Einar Ehn-Briem
Bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek
7 kommentarer
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
SCB skriver
Kvinnor i Sverige sympatiserar i större utsträckning med riksdagspartier till vänster på den politiska skalan. Män sympatiserar mer med partier åt höger och könsskillnaderna har ökat stort under de senaste 50 åren.
Inom yrket är 80% kvinnor och 20% är män. En unik brist på jämställdhet som borde bidra till en förklaring av den unika vänstersvängen
”Det jag märkt i kommentarerna till al-Himidys text och bland kollegor är att man reagerar på en upplevd personligt riktad anklagelse om rasism. Jag förstår inte varför det här kommunikativa glappet fortfarande existerar, efter hur många år av diskussioner? När man i dag pratar om strukturell rasism pekar man sällan ut individer med rasistiska motiv, men i stället handlar det om något betydligt mer diffust.” – Nej, det finns som regel inget EXPLICIT skuldbeläggande i talet om ”strukturell rasism”, men att blunda för ett IMPLICIT sådant tycker jag är mer än lovligt naivt. Mycket kan anföras för att så är fallet, från olika uttalanden av teorins företrädare till det faktum att skuldbeläggande allmänt är en helt central del i den moderna woke/identitetspolitik-vänsterns modus operandi, men för att göra det enkelt för mig: Antas du kunna påverka strukturer stämplade som ”rasistiska” innebär det med nästan logisk nödvändighet att du är medskyldig till deras fortsatta existens, alltså till ”rasism”, så länge du inte aktivt motarbetar dem.
En mycket bra och tänkvärd text.
Tack för en tänkvärd text. Jag håller inte med om allt, men det känns oerhört skönt att allt fler visar mod nog att ifrågasätta de snäva identitetspolitiska dogmer som fått regera alltför länge. Om det enda verktyget man har är en hammare kommer till slut alla problem att se ut som spik, som man säger. Det är ett sundhetstecken att takhöjden för debatt tycks ha höjts på sistone. Ju fler som inte låter sig skrämmas till tystnad av rädsla för att stämplas som diverse ”-ister” och ”-fober” desto bättre — för alla.
En del av problemet nuddade du vid i texten, nämligen att vårt skrå sedan decennier präglats av en självklar och närmast total vänsterlutning. Åsiktskorridorer är aldrig nyttiga, men särskilt onyttiga och destruktiva är de hos en yrkesgrupp som vår där man slentrianmässigt betonar vikten av källkritik, mångfald och ifrågasättande av makten men brister i alla dessa saker när det gäller åsikter som avviker från intern och ofta outtalad konsensus.
Tack för en klok kommentar till en klok artikel!
Jättebra text. Jag tror också att många med utländsk bakgrund väljer andra yrken. Vill också säga att rasism mot vita är inte heller ok..vi är inte ett problem som måste bort.
Stina B, bibliotekarie
Fantastiskt bra text!