Stabil ekonomi med förlust – men nu kapas kostnaderna

17 apr 2024 • < 1 min

Oroliga tider – men Svensk biblioteksförenings ekonomi är ändå stabil, visar årsredovisningen för 2023. ”Nu ser vi över kostnaderna brett”, säger ordförande Helene Öberg.

Svensk biblioteksförening gör varje år en kalkylerad förlust med kostnader som är högre än intäkterna. Denna vanligen olösliga ekvation är möjlig tack vare ett stort innehav av värdepapper. Tillgångarna härstammar från föreningens stegvisa försäljning av sina andelar i BTJ under åren efter millennieskiftet.

Trots generella kostnadsökningar i samhället var föreningens kostnader lägre 2023 än föregående år. Ändå blev resultat avsevärt sämre än 2022. En förklaring är att avkastningen från de finansiella innehaven – alltså de pengar som enligt kalkylen ska hålla verksamheten flytande – minskade eller uteblev.

En försäljning av värdepapper under 2022 är en annan viktig förklaring till skillnaderna, förklarar föreningens ordförande Helene Öberg. Tillsammans med styrelseledamöterna Daniel Forsman och Leif Mårtensson ingår hon i föreningens placeringsråd.

– 2022 viktade vi om portföljen utifrån det ekonomiska läget i världen och den placeringspolicy vi har och sålde därför en del av innehavet. Under 2023 sålde vi inget, vilket ger de olika resultaten.

Finns det tankar om att ändra strategin kring tillgångarna?

– Nej, vi har inga sådana tankar. Vi arbetar långsiktigt med förvaltningen och med tanke på att det varit lite turbulent på marknaden så är vi väldigt försiktiga, säger Helene Öberg.

Föreningens kostnader hölls under 2023 nere något genom att den ordinarie tjänsten som generalsekreterare inte tillsattes förrän på hösten, då Karin Linders efterträdare Silvia Ernhagen började. En annan ledig tjänst tillsattes heller inte.

– Vi tittar också på hur vi kan få ner våra fasta kostnader på längre sikt, säger Helene Öberg.

Förlusten 2023 uppgick till drygt 17 miljoner kronor, en försämring med närmare 12 miljoner jämfört med 2022. Värdet på föreningens finansiella tillgångar var vid årets slut nästan 370 miljoner kronor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min