Digitalisering
AI bidrar till samtal om EU
I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.
27 maj 2024 • 3 min
AI – både hjälp och hot för diktaturer
Många länder använder AI för att angripa politiska motståndare. Men teknologin kan också kringgå censur och stärka mänskliga rättigheter.
1 feb 2024 • 5 min
AI-medlare mellan optimister och pessimister
Problemet, enligt Andrew Cox, ordförande i Iflas AI-nätverk, är att de som utvecklar AI inte alltid är särskilt goda människor. "Vi måste visa exempel på när AI kan vara både ansvarstagande och lätt att förstå."
24 jan 2024 • 6 min
Ingen självklar metod för att avslöja AI-bilder
Att fejka bilder har blivit lätt. Källkritisk granskning har blivit svårare och kräver brett samlande av ledtrådar. "Finns inget 100-procentigt verktyg."
17 jan 2024 • 2 min
AI – möjlighet och utmaning för lärosätenas bibliotek
Biblioteken på högskolor och universitet går samman för att hitta sätt att förhålla sig till generativ AI. "Det finns så många olika möjligheter", säger Helena Schmidt Burg på Göteborgs universitetsbibliotek och jämför med internets genombrott på 90-talet.
16 jan 2024 • 6 min
Gammal källkritik otillräcklig
Beprövade metoder att granska text, bild och ljud är inte längre effektiva. AI gör det nödvändigt med nya sätt att värdera källor.
21 dec 2023 • 9 min
Omtag i KB-jakt på unik digital kompetens
KB gör ett omtag i jakten på nyckelkompetens för digitalt bevarande. Nu även med hjälp av alla tips som strömmade in när Biblioteksbladet berättade om den kommande rekryteringen.
14 dec 2023 • 2 min
Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min
Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min
Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min
LEDARE
Vi bygger ett kulturarv med stora luckor
Sociala medier speglar och formar vår samtid. Men nästan inget sparas för framtiden, skriver chefredaktör Thord Eriksson.
DEBATT
”Läromdelsföretagen överdriver om Legimus”
Läromedelsföretagen hävdar att talbokstjänsten Legimus hotar branschen, men debatten har hamnat snett och siffrorna är överdrivna, skriver tre talboksbibliotekarier.
REPORTAGE
Bemannade skolbibliotek – ny marknad för BTJ
Konkursen har flera gånger varit nära för BTJ. Nu anar vd:n Anette Grönroos en ljus framtid när skolorna ska bemanna sina bibliotek.
KRÖNIKA
Läsning kan inte tas för givet
Inte heller bland äldre, skriver Helene Öberg.