Krönika
Läsning kan inte tas för givet i någon åldersgrupp
16–24-åringar har bättre läsförmåga än hela den vuxna befolkningen. Det visar att det är viktigt att arbeta brett med läsfrämjande, skriver Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg.
20 maj 2024 • 2 min
Hur bra är du på att bubbelhoppa?
Att röra sig utanför sin egen trygga sfär ger perspektiv och kunskap. Om bubbelhoppning ute i stora världen verkar skrämmande – börja med att fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie eller en fängelsebibliotekarie vad han eller hon gör om dagarna, skriver Anya Feltreuter.
29 apr 2024 • 3 min
Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?
Demokrati, kunskap och att forskningsresultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.
1 mar 2024 • 2 min
Barnet – mytisk varelse eller individ bland individer?
Om biblioteken ska verka utifrån barnkonventionen bör inte alla barn klumpas ihop till en homogen massa, skriver Anya Feltreuter. Hon uppmanar biblioteken att söka medel för att utbilda även de som inte dagligen arbetar med barn och unga i läsfrämjande.
31 jan 2024 • 3 min
Det behövs en gemensam kraftsamling mot kulturkriget
Sverigedemokraterna leder den kulturpolitiska idédebatten – och det finns ingen motvikt. "När tystnaden breder ut sig och metoden att angripa chefer och artister blir lyckosam för att tysta verksamhet och konstnärliga uttryck, lär den användas igen och igen", skriver Karin Linder.
19 dec 2023 • 2 min
Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min
Jag hade fel – utvecklingen gick ännu snabbare
Carl Heath om en misslyckad AI-föreläsning, stora samhällsförändringar och vikten av kunskap för att göra informerade val.
15 nov 2023 • 3 min
Wlic i Dubai är inställt – men hur blev det som det blev?
Att Förenade Arabemiratens biblioteksförening drog tillbaka sitt erbjudande att arrangera nästa års Wlic-kongress löser en problematisk situationen för Ifla. Men det är också en stark signal om att något är fel i den internationella biblioteksfederationen, skriver Karin Linder.
12 okt 2023 • 3 min
AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Om att inte ge vika inför demokratins fiender
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
REPORTAGE
Bemannade skolbibliotek – ny marknad för BTJ
Konkursen har flera gånger varit nära för BTJ. Nu anar vd:n Anette Grönroos en ljus framtid när skolorna ska bemanna sina bibliotek.
80
procent av landets bibliotekschefer som har svarat på Biblioteksbladets enkät måste spara 2024 jämfört med förra årets budget.