
Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Självcentrerade politiker utan koll är de största hoten
De som vill styra med sig själva och sin politiska agenda som utgångspunkt utgör faror för biblioteken. Det finns tyvärr gott om exempel på det, skriver Svensk biblioteksförenings styrelseordförande Helene Öberg.
1 mar 2023 • 2 min

Plågsam pepp i stället för opinionsbildning
Den internationella biblioteksfederationens trendrapporter brukar vara gedigna och användbara. Men den senaste uppdateringen bygger inte på forskning och dialog utan på känslor och anekdoter. "När man träffar lagstiftare och andra makthavare måste man ha ett större och mer evidensbaserat perspektiv än så", skriver Karolina Andersdotter.
20 feb 2023 • 3 min

Tack för mig!
Det är beklagligt att det fortfarande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och samhällets kunskapsutveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.
25 nov 2022 • 2 min

Ifla måste förändras
Varför bråkar föreningen i Ifla? Svaret handlar om demokrati och ansvar. Det är ansvarslöst att inte våga ta konflikter.
15 sep 2022 • 2 min

Karin Linder: Om ett ansvar vi alla bär
Förhoppningsvis lyckas vi hålla våra huvuden kalla och värna demokratin – trots kriget. Olika åsikter kan rymmas i ett samhälle. Splittring har oftast ett annat syfte.
29 apr 2022 • 2 min

Om en besvikelse så stor att man tappar andan
Varför går det att gulla med biblioteken och samtidigt inte stå upp för elevers tillgång till ett bemannat skolbibliotek som integreras i undervisningen?
25 feb 2022 • 2 min

Kommunernas biblioteksplaner – utopi eller realitet?
KB har granskat biblioteksplaner. Men inte det som händer i praktiken och är värt att veta något om, utan bara de vackra orden, konstaterar Erik Fichtelius.
21 feb 2022 • 3 min

Beröringsskräcken för Wikipedia är obefogad
Vi accepterar att mycket på nätet kontrolleras av företag och stater – men är fortsatt skeptiska till Wikipedia. Det handlar om makt över det skrivna ordet där många tycks föredra en hierarkisk modell framför en platt, skriver Karolina Andersdotter.
4 feb 2022 • 3 min

Samtal om färgblindhet viktigare än prat med nazister
Skribenten Stina Oscarson frågade nyligen om takhöjden för debatt på Stockholms stadsbibliotek. Bibliotekarien Milia Rahman Olssons svarar: taket är ofattbart lågt i hela sektorn – men inte av de skäl som Stina Oscarson anger.
25 jan 2022 • 3 min
REPORTAGE

Mot Vita huset med hjälp av bokförbud
Utrensningen av böcker från skolor och bibliotek kan gynna den högerkonservativa guvernören Ron DeSantis politiska karriär. Reportage från Miami.
1,5
procent är siffran för arbetslöshet bland bibliotekspersonal, enligt fackförbundet Dik som inte heller väntar sig att den stigande arbetslösheten kommer att drabba sektorn.