Krönika
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
I trumpismens slagskugga
Att svenska politiker väljer att gå anpassningens väg ställer oss medborgare inför ett tungt moraliskt vägval, skriver Jan Scherman. Ska vi också anpassa oss till Donald Trumps vulgariteter?
8 nov 2024 • 5 min
Miriam Nauri: "Låt oss tala så att folk begriper"
Vad sysslar ett lärosätesbibliotek med, "mer än bara böcker"? Många använder fackspråk för att förklara. "Faran är alltid att skapa avstånd i frågor som borde engagera brett", skriver Miriam Nauri, chef för biblioteket på Karolinska institutet.
17 okt 2024 • 3 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Läsning kan inte tas för givet i någon åldersgrupp
16–24-åringar har bättre läsförmåga än hela den vuxna befolkningen. Det visar att det är viktigt att arbeta brett med läsfrämjande, skriver Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg.
20 maj 2024 • 2 min
Hur bra är du på att bubbelhoppa?
Att röra sig utanför sin egen trygga sfär ger perspektiv och kunskap. Om bubbelhoppning ute i stora världen verkar skrämmande – börja med att fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie eller en fängelsebibliotekarie vad han eller hon gör om dagarna, skriver Anya Feltreuter.
29 apr 2024 • 3 min
Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?
Demokrati, kunskap och att forskningsresultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.
1 mar 2024 • 2 min
Barnet – mytisk varelse eller individ bland individer?
Om biblioteken ska verka utifrån barnkonventionen bör inte alla barn klumpas ihop till en homogen massa, skriver Anya Feltreuter. Hon uppmanar biblioteken att söka medel för att utbilda även de som inte dagligen arbetar med barn och unga i läsfrämjande.
31 jan 2024 • 3 min
Det behövs en gemensam kraftsamling mot kulturkriget
Sverigedemokraterna leder den kulturpolitiska idédebatten – och det finns ingen motvikt. "När tystnaden breder ut sig och metoden att angripa chefer och artister blir lyckosam för att tysta verksamhet och konstnärliga uttryck, lär den användas igen och igen", skriver Karin Linder.
19 dec 2023 • 2 min
REPORTAGE
Varnade för strömhopp från bibliotekarieyrket
Är det förenligt med bibliotekslagen att ange besökare? Många tycker inte det och några var beredda att byta jobb om regeringen hade gått vidare med en lag om att anmäla papperslösa.
10 000
böcker och mer än så har förbjudits på amerikanska skolor och folkbibliotek under senaste året, enligt PEN America.
KRÖNIKA
”Argumenten del av en helhet”
Det viktiga i argumentationen mot en anmälningsplikt är att fokusera på det principiellt problematiska med en eventuell lagstiftning oavsett hur många eller få yrkesutövare den omfattar, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.