Förslag: Lättare för forskare att dela material

22 jan 2024 • < 1 min

Det ska bli lättare att dela upphovsrättsskyddat forskningsmaterial digitalt inom forskargrupper och bibliotek ska kunna göra kopior av verk även i syfte att organisera och förvalta samlingarna. Det föreslås i en utredning om inskränkningar i upphovsrätten. Bra, tycker Svensk biblioteksförening.

– De har lyssnat på oss i ganska stor utsträckning, säger Lisa Gemmel som arbetar med frågor om upphovsrätt på Svensk biblioteksförening.

Föreningen har fört fram problemen som kan uppstå inom en forskargrupp när material inte kan delas digitalt utan risk för att bryta mot upphovsrätten. Utredningen, som lämnade över sina förslag till regeringen i slutet på förra veckan, föreslår en helt ny bestämmelse kring detta som underlättar delningen av material inom forskargrupper.

– Det ser vi som mycket positivt, säger Lisa Gemmel.

Utredningen lägger också förslag som underlättar arbetet med samlingarna för bibliotek och andra kulturminnesinstitutioner (som är öppna för allmänheten och icke vinstdrivande). Enligt förslaget ska det bli möjligt för biblioteken att göra kopior av material för att organisera och förvalta sina samlingar. Tidigare hade de endast rätt att framställa exemplar, eller göra kopior, i forsknings- och bevarandesyfte. Nu kan alltså kopior framställas även i arbetet med förvaltningen och kureringen av samlingarna.

– Detta är något som KB har efterfrågat och det är positivt för hela biblioteksväsendet.

Däremot hade Svensk biblioteksförening hoppats att frågan om parallellpublicering för forskare skulle finnas med bland förslagen, men det gör den inte. Med statliga forskningsmedel följer ofta krav på öppen publicering, men i dagsläget är det inte möjligt om samma artikel är publicerad i en låst vetenskaplig tidskrift. De forskare som också ska lägga ut sin vetenskapliga artikel tillgänglig för alla måste betala en ansenlig summa pengar. Här hoppades många forskare och Svensk biblioteksförening på en förändring, men utredningen konstaterar att det inte var förenligt med de EU-direktiv som upphovsrättslagstiftningen bygger på.

– Det hade varit önskvärt med en lagstiftning som ger forskare rätt till parallellpublicering, säger Lisa Gemmel.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min