Förslag: Lättare för forskare att dela material

22 jan 2024 • < 1 min

Det ska bli lättare att dela upphovsrättsskyddat forskningsmaterial digitalt inom forskargrupper och bibliotek ska kunna göra kopior av verk även i syfte att organisera och förvalta samlingarna. Det föreslås i en utredning om inskränkningar i upphovsrätten. Bra, tycker Svensk biblioteksförening.

– De har lyssnat på oss i ganska stor utsträckning, säger Lisa Gemmel som arbetar med frågor om upphovsrätt på Svensk biblioteksförening.

Föreningen har fört fram problemen som kan uppstå inom en forskargrupp när material inte kan delas digitalt utan risk för att bryta mot upphovsrätten. Utredningen, som lämnade över sina förslag till regeringen i slutet på förra veckan, föreslår en helt ny bestämmelse kring detta som underlättar delningen av material inom forskargrupper.

– Det ser vi som mycket positivt, säger Lisa Gemmel.

Utredningen lägger också förslag som underlättar arbetet med samlingarna för bibliotek och andra kulturminnesinstitutioner (som är öppna för allmänheten och icke vinstdrivande). Enligt förslaget ska det bli möjligt för biblioteken att göra kopior av material för att organisera och förvalta sina samlingar. Tidigare hade de endast rätt att framställa exemplar, eller göra kopior, i forsknings- och bevarandesyfte. Nu kan alltså kopior framställas även i arbetet med förvaltningen och kureringen av samlingarna.

– Detta är något som KB har efterfrågat och det är positivt för hela biblioteksväsendet.

Däremot hade Svensk biblioteksförening hoppats att frågan om parallellpublicering för forskare skulle finnas med bland förslagen, men det gör den inte. Med statliga forskningsmedel följer ofta krav på öppen publicering, men i dagsläget är det inte möjligt om samma artikel är publicerad i en låst vetenskaplig tidskrift. De forskare som också ska lägga ut sin vetenskapliga artikel tillgänglig för alla måste betala en ansenlig summa pengar. Här hoppades många forskare och Svensk biblioteksförening på en förändring, men utredningen konstaterar att det inte var förenligt med de EU-direktiv som upphovsrättslagstiftningen bygger på.

– Det hade varit önskvärt med en lagstiftning som ger forskare rätt till parallellpublicering, säger Lisa Gemmel.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min