Förslag: Lättare för forskare att dela material

22 jan 2024 • < 1 min

Det ska bli lättare att dela upphovsrättsskyddat forskningsmaterial digitalt inom forskargrupper och bibliotek ska kunna göra kopior av verk även i syfte att organisera och förvalta samlingarna. Det föreslås i en utredning om inskränkningar i upphovsrätten. Bra, tycker Svensk biblioteksförening.

– De har lyssnat på oss i ganska stor utsträckning, säger Lisa Gemmel som arbetar med frågor om upphovsrätt på Svensk biblioteksförening.

Föreningen har fört fram problemen som kan uppstå inom en forskargrupp när material inte kan delas digitalt utan risk för att bryta mot upphovsrätten. Utredningen, som lämnade över sina förslag till regeringen i slutet på förra veckan, föreslår en helt ny bestämmelse kring detta som underlättar delningen av material inom forskargrupper.

– Det ser vi som mycket positivt, säger Lisa Gemmel.

Utredningen lägger också förslag som underlättar arbetet med samlingarna för bibliotek och andra kulturminnesinstitutioner (som är öppna för allmänheten och icke vinstdrivande). Enligt förslaget ska det bli möjligt för biblioteken att göra kopior av material för att organisera och förvalta sina samlingar. Tidigare hade de endast rätt att framställa exemplar, eller göra kopior, i forsknings- och bevarandesyfte. Nu kan alltså kopior framställas även i arbetet med förvaltningen och kureringen av samlingarna.

– Detta är något som KB har efterfrågat och det är positivt för hela biblioteksväsendet.

Däremot hade Svensk biblioteksförening hoppats att frågan om parallellpublicering för forskare skulle finnas med bland förslagen, men det gör den inte. Med statliga forskningsmedel följer ofta krav på öppen publicering, men i dagsläget är det inte möjligt om samma artikel är publicerad i en låst vetenskaplig tidskrift. De forskare som också ska lägga ut sin vetenskapliga artikel tillgänglig för alla måste betala en ansenlig summa pengar. Här hoppades många forskare och Svensk biblioteksförening på en förändring, men utredningen konstaterar att det inte var förenligt med de EU-direktiv som upphovsrättslagstiftningen bygger på.

– Det hade varit önskvärt med en lagstiftning som ger forskare rätt till parallellpublicering, säger Lisa Gemmel.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min