”Ett steg mot öppen vetenskap”
30 okt 2023 • 4 min
Positivt att de stora forskningsfinansiärerna ska täcka kostnaderna för publicering hos förlag som endast ger ut öppet tillgängliga vetenskapliga tidskrifter. De säger cheferna för några av lärosätenas bibliotek.
Wilhelm Widmark, Maria Haglund, Morgan Palmqvist, Håkan Carlsson, Lars Burman och Lotta Gustafsson.
De fyra forskningsfinansiärerna Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova har kommit överens om att gemensamt finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding, som är ordförande för Bibsamkonsortiet som sluter avtal med förlagen om informationsresurser och publicering, beskriver det som ett steg närmare öppen vetenskap.
Vilken betydelse får det för forskningsbiblioteken? Biblioteksbladet ställde frågan till några av dess chefer.
Lars Burman, överbibliotekarie, Uppsala universitet:
”Beslutet är ett steg mot öppen vetenskap, vilket är utmärkt, men man skall komma ihåg att den stora omställningen blir kostsam. Mer pengar till publicering är mindre pengar till forskning. Det är dock bra att finansiärerna tydligt bidrar i omställningen. För biblioteket får väl beslutet mindre betydelse – valet av publiceringskanaler är forskarnas. Men man kan nog vänta sig fortsatta diskussioner om vilka tidskrifter som är lämpligast att publicera sig i och hur dessa bäst finansieras.”
Lotta Gustafsson, bibliotekschef, Linnéuniversitetet:
”Vi uppskattar att finansiärer och lärosäten samarbetar i arbetet för öppen vetenskap. En del medel som finansierar publiceringar i öppet tillgängliga tidskrifter frigörs på detta sätt och det välkomnas både av forskare på Linnéuniversitetet och av universitetsbiblioteket. De medel som frigörs kan användas till andra initiativ som främjar öppen vetenskap, till exempel öppen tillgång till monografier och antologier. Vi behöver fortsätta sträva efter alternativ för akademisk publicering som innebär transparens och rimliga kostnader.”
Morgan Palmqvist, överbibliotekarie, Göteborgs universitet:
”Det är positivt att finansiärerna på detta sätt gör gemensam sak med lärosätena och Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, och tar ett ansvar för övergången till ett öppet vetenskapssamhälle. Givet vägvalet med de transformativa avtalen så är det ett steg på vägen i att hantera det faktum att kostnader omfördelas när de går från att baseras på läsning till publicering. Icke desto mindre så är kostnaderna för lärosätena, särskilt de forskningstunga, alltjämt mycket höga och ökande. Möjligen kan forskare uppfatta det som att det påverkar var och hur de publicerar sin forskning. Jag har dock inte hunnit dryfta nyheten med särskilt många. Men en reaktion jag mött från en forskare med högt ledningsuppdrag och stort engagemang i öppen publicering var just i den riktningen och då inte bara vilken tidskrift utan också i förhållande till fokuseringen på artiklar relativt monografier. Men det är en åsikt från en enskild person.”
Wilhelm Widmark, överbibliotekarie, Stockholms universitet:
”Det är ett viktigt steg att finansiärerna tydligt bidrar till övergången till öppen tillgänglighet. Lärosätena har valt olika vägar om att finansiera helt öppna tidskrifter och med detta beslut får forskarna i Sverige samma förutsättningar. Då Stockholms universitetsbibliotek finansierat alla artiklar i helt öppna tidskrifter ger detta biblioteket ett välkommet finansiellt tillskott. Beslut tillsammans med rapporten Bortom transformativa avtal gör att Sverige strategiskt ligger långt fram och blir en förebild för att driva på transformationen mot öppen tillgång.”
Maria Haglund, överbibliotekarie, Kungliga tekniska högskolan:
”Det är glädjande att finansiärerna på ett så tydligt bidrar till övergången till öppen tillgång till forskningspublikationer. Publicering är en del av forskningsprocessen och det är bra att pengarna inte behöver gå från finansiärerna till lärosätena och forskare inför publicering och det blir mer jämlikt för alla forskare att de får samma förutsättningar oavsett vilken organisation de arbetar på. Det är också viktigt att helt öppna tidskrifter får fokus om vi verkligen skall uppnå en transformation där fokus är på publicering inte läsning och de öppna tidskrifternas modell för finansiering får genom detta ett särskilt uppmärksammande. Dock är kostnaderna för publiceringssystemet fortsatt för höga och det måste vi arbeta med på många fronter.”
Håkan Carlsson, överbibliotekarie, Lunds universitet:
”Lunds universitet har sedan länge uppmuntrat publicering i helt öppet tillgängliga tidskrifter. Sedan 2008 administrerar biblioteket en publiceringsfond för just dessa kostnader och efter 2022 ingår de i den gemensamma finansieringsmodellen för publiceringskostnader. Vi ser mycket positivt på finansiärernas nya initiativ. Det är helt i linje med förslaget från arbetsgruppen ’Bortom transformativa avtal’ och innebär att universitetet kan ta större ansvar för publiceringskostnader från andra open access-förlag som inte täcks av den aktuella satsningen.”
1 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Varför inte uppmuntra publicering i helt öppna tidskrifter?
Exempelvis i någon av dessa 50.000 tidskrifter
https://www.ebsco.com/open-for-research/open-access/szczepanski-list
Även detta är ett steg mot öppen vetenskap. En åsikt som jag tyvärr inte
tycks vara ensam om under dom senaste tjugo åren.