Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet
23 apr 2024 • 2 min
Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."
Den nya lagen om tillgängliga e-böcker utgår från EU:s tillgänglighetsdirektiv och träder i kraft i juni nästa år. Emma Kindblom är bibliotekarie på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, som nyligen har genomfört rundabordssamtal med bibliotekspersonal i samarbete med Svensk biblioteksförening . Senare i veckan deltar hon i ett webbinarium som MTM arrangerar på samma tema och som riktar sig till bibliotekspersonal.
Vad fick du för reaktioner under rundabordssamtalen med bibliotekspersonal?
– Det vi fångade upp var väl framför allt att många överhuvudtaget inte har börjat fundera på den här lagen. Det sände en signal till oss att vi måste ha ganska grundläggande information om vad lagen innebär.
Hur tänker du kring att biblioteken verkar oförberedda på lagen?
– Det är ganska naturligt. Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas, utan det beror mycket på hur marknaden väljer att agera utifrån lagen. Vi har jobbat främjande mot bokbranschen lite längre än vi har informerat biblioteken om den här lagen, eftersom biblioteken är väldigt beroende av hur marknaden väljer att agera.
Kan du ändå försöka sammanfatta hur lagen kommer att påverka biblioteken?
– Det är svårt, för vi vet att den ställer krav på förlag att producera tillgängliga e-böcker och i grunden ser vi det som otroligt positivt att läsarna får snabbare tillgång till tillgänglig läsning och ett större utbud. Men det är klart att man kan fråga sig vad som händer med MTM:s produktion när marknaden ställer om för att leva upp till kraven på ökad tillgänglighet. Det vet vi ju inte, för det beror ju på hur marknaden väljer att agera. Vi kommer att komplettera den kommersiella marknaden, så där marknaden inte väljer att producera tillgängliga e-böcker, där kommer MTM fortsätta att producera.
Vad får bibliotekspersonalen med sig från webbinariet senare i veckan?
– Om marknaden producerar tillgänglig litteratur så kan det ju bli så att biblioteken måste guida läsare, inte bara till vårt digitala bibliotek Legimus, utan även till e-böcker som har producerats på den kommersiella marknaden. Så för läsaren kan det ju bli att man måste gå till flera olika plattformar för att hitta sin tillgängliga läsning. Det är en av sakerna vi kommer att förmedla: att man kan hitta tillgänglig läsning i flera kanaler i framtiden.
Hur kan biblioteken förbereda sig inför att lagen träder i kraft?
– De bör bara veta om att de kommersiella aktörerna kommer att ha krav på sig att producera tillgänglig läsning och att det innebär att personer som kanske tidigare inte kunde ta del av e-böcker nu kommer att kunna göra det genom att man kan läsa den med till exempel talsyntes på en dator.
Webbinariet sänds på torsdag 25 april klockan 10–11.30 och går att följa via MTM:s webb.
Senaste nytt
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer