Forskning

Förslag: Lättare för forskare att dela material

Det ska bli lättare att dela upphovsrättsskyddat forskningsmaterial digitalt inom forskargrupper och bibliotek ska kunna göra kopior av verk även i syfte att organisera och förvalta samlingarna. Det föreslås i en utredning om inskränkningar i upphovsrätten. Bra, tycker Svensk biblioteksförening.

22 jan 2024 • < 1 min

Forskning

”Ett steg mot öppen vetenskap”

Positivt att de stora forskningsfinansiärerna ska täcka kostnaderna för publicering hos förlag som endast ger ut öppet tillgängliga vetenskapliga tidskrifter. De säger cheferna för några av lärosätenas bibliotek.

30 okt 2023 • 4 min

1 2 3 6

LEDARE

Thord Eriksson. Foto: Sandra Johnson

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar, skriver chefredaktör Thord Eriksson.

Mest lästa

DEBATT

Foto: Albin Händig

”Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?”

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

Nyhetsbrev

Varje tisdag får du de senaste och viktigaste nyheterna och reportagen direkt till din inkorg.

REPORTAGE

Illustration: Tzenko Stoyanov
Jättarna dominerar

De vetenskapliga tidskrifterna omsätter miljarder varje år och har blivit finansvärldens säkraste pengamaskiner – och en omfattande kostnadspost för biblioteken. ”Marknaden är ett oligopol där de stora aktörerna kan diktera villkoren.”

ESSÄ

Foto: AI-genererad bild.
Grattis AI på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

Senaste nytt om forskning

Se mer om Forskning

Lediga jobb

Fler lediga jobb