
KB saknar KB i lagförslag om forskning
Regeringens förslag om en långsiktig reglering av vissa forskningsdatabaser välkomnas av KB. Men att KB:s verksamhet inte omfattas av förslaget är beklagligt, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
11 apr 2023 • 2 min

Ifrågasätter bibliotekens demokratiska uppdrag
Bibliotekens demokratiska uppdrag tas lätt för given. Men för att stärka uppdraget måste det ifrågasättas, menar tre forskare i Lund som har bildat ett nätverk för kritiska biblioteksstudier.
3 apr 2023 • 3 min

Majoritet av biblioteken engagerade i FN-mål
En majoritet av bibliotekspersonalen arbetar aktivt med FN:s globala hållbarhetsmål. Men färre har införlivat dem i sin strategiska planering, enligt en undersökning från OCLC.
27 feb 2023 • < 1 min
Fokus på källkritik och läsning när forskarskola bildas
Det blir en nationell forskarskola inom biblioteks- och informationsvetenskap med elva nya doktorandtjänster. Vetenskapsrådet har beviljat den ansökan som sex lärosäten ligger bakom.
14 dec 2022 • 2 min

Konflikter med politiken gör att bibliotek backar
Det finns bibliotek som drar tillbaka programpunkter för att undvika konflikt med politiken. Och konflikterna uppstår på den politiska högerkanten, enligt en ny studie. ”Moderater och sverigedemokrater och ännu längre ut.”
20 sep 2022 • 2 min

Utbildning inte alltid garant för god källkritik
Den som läser på högskolan har större sannolikhet att identifiera falska fakta. Men det är inte säkert – och det beror på vilken utbildning personen har läst.
9 sep 2022 • 3 min

Biblioteken – bra plats för medborgarforskning
Vilken roll kan biblioteken spela för medborgarforskning? En stor roll, enligt panelen som pratade i Almedalen. Men andra länder har kommit längre.
4 jul 2022 • 2 min

Resurser avgörande för skolbibliotekarier
För att driva ett framgångsrikt skolbibliotek krävs resurser, stöttande skolledning och ett kollegium som vill samarbeta. Det slår Ulrika Centerwall fast i en ny avhandling. "Så ser det ut på några få bibliotek."
29 jun 2022 • 2 min

KB ska ta fram nationell policy för öppen vetenskap
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min

Läsningens politiska historia blir ny bok
Hur har politiken om läsning förändrats sedan andra världskrigets slut? Det ska tre forskare beskriva i en kommande bok som riktar sig till såväl allmänheten som till andra forskare.
9 maj 2022 • 2 min
LEDARE

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Det finns ett glapp mellan vad studenterna lär sig på utbildningen och vad som behövs ute i verksamheterna. ”Det är inte orimligt att förvänta sig att en utbildning ger rätt kunskaper”, skriver Thord Eriksson.
KRÖNIKA

”Förskönande bild av biblioteken i totalförsvaret”
Det målas upp bilder av att människor har nära till ett bibliotek och att de kommer för att ta en kopp kaffe och prata. Men ett samhälle där elen ligger nere stora delar av dygnet, hur påverkar det? skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
REPORTAGE

Författare varnar: ”Yttrandefriheten hotas”
Parvin Ardalan lämnade förföljelsen i Iran, Theodor Kallifatides ett Grekland som stod på randen till militärdiktatur. Nu varnar de för att demokratin hotas i Sverige.
KRÖNIKA

Vässa argumenten
Obehagliga åsikter och böcker vi tycker är skadliga är inga skäl att avlysa debatten. I stället bör vi förbereda oss bättre och skärpa argumenten, skriver Jonas Nordin.