
Läsningens politiska historia blir ny bok
Hur har politiken om läsning förändrats sedan andra världskrigets slut? Det ska tre forskare beskriva i en kommande bok som riktar sig till såväl allmänheten som till andra forskare.
9 maj 2022 • 2 min

Bibliotekarier bakom utvecklingen av barnbibliotek
Det är inte så mycket politiska beslut, utan snarare bibliotekariernas idéer som har format svenska barnbibliotek. Den konstaterar Catarina Eriksson i en färsk avhandling.
26 apr 2022 • 3 min

Ny antologi ska sätta biblioteken på kulturkartan
En ny antologi, Biblioteksgeografin, ger en översiktlig bild av svenska bibliotek, med forskning som utgångspunkt. Redaktörernas förhoppning är att den ska stärka både biblioteksfrågorna och biblioteksforskningen i den svenska kulturdebatten.
19 apr 2022 • 2 min

Skrivfrämjande i skymundan på folkbiblioteken
Det skrivfrämjande arbetet på svenska folkbibliotek, hur mår det egentligen? Det undersökte Pontus Gustafsson och kom fram till att skrivfrämjande står i läsfrämjandets skugga.
6 apr 2022 • 2 min

"Vi behöver bli tydligare med våra kompetenser"
Kommunikationen mellan bibliotek och forskare behöver bli bättre, för att forskarna ska få bästa möjliga hjälp av universitetsbiblioteket. Det visar Pieta Eklund i sin avhandling.
24 mar 2022 • 3 min

Skenande kostnader för öppen tillgång
Transformativa avtal skulle öka tillgängligheten på vetenskapliga publikationer. I stället tycks de ha blivit en gigantisk utgift för svenska lärosäten.
28 jan 2022 • 2 min

"KB-labb till nytta för fler än biblioteken"
Kungliga biblioteket uppskattar att regeringen räknar KB och forskningsbiblioteken som en del av forskningsinfrastrukturen. Men beskrivningen av KB-labb är för begränsad, skriver KB i sitt remissvar. Riksantikvarieämbetet saknar uppdrag att skapa e-infrastrukturer.
18 jan 2022 • 2 min

Biblioteksforskare i globalt projekt om skogsbränder
Kan biblioteksforskning vara till hjälp i bekämpningen av skogsbränder? Ja visst, säger Nasrine Olson på Bibliotekshögskolan i Borås. ”Jag tycker om komplexa, kollaborativa projekt.”
11 jan 2022 • 2 min

Juridiken hänger inte med när hoten sker på internet
Näthat och hot på sociala medier har lett till växande självcensur och en ny typ av hot mot demokratin. ”Juridiken har misslyckats.”
2 dec 2021 • 3 min

KB ska kartlägga allmänhetens delaktighet i forskningen
Kungliga biblioteket får ett nytt uppdrag av regeringen och ska kartlägga allmänhetens delaktighet i forskningsprocessen samt användandet av öppna lärresurser.
20 okt 2021 • 2 min
Ledare

När förklarade du senast att bibliotek är viktiga?
I biblioteksvärlden pratas det ofta om bibliotekens betydelse – men samtalet förs nästan uteslutande bland likasinnade, skriver chefredaktör Thord Eriksson.
REPORTAGE

Allvariga anklagelser mot Iflas ledning
Mobbning, trakasserier och vistelser på femstjärniga hotell på Iflas bekostnad är några av anklagelserna mot avsatte generalsekreteraren Gerald Leitner.