Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
14 dec 2022 • 2 min
Det blir en nationell forskarskola inom biblioteks- och informationsvetenskap med elva nya doktorandtjänster. Vetenskapsrådet har beviljat den ansökan som sex lärosäten ligger bakom.
Forskarskolan är viktig av flera olika anledningar, menar Anna Lundh som är docent vid Högskolan i Borås och koordinator för forskarskolan.
– Vi står inför en kompetensförsörjningsbrist vid de sex lärosäten där vi undervisar i biblioteks- och informationsvetenskap. Det har lyfts fram, både i förslaget till en nationell biblioteksstrategi och i skolbiblioteksutredningen, att vi behöver fler disputerade lärare i ämnet.
Anna Lundh lägger till att en forskarskola skulle stärka kompetensen inom området.
Hon konstaterar att de som i dag disputerar är eftertraktade både inom bibliotekssektorn och i andra sektorer. Samtidigt blir även behovet av utbildade bibliotekarier större.
De elva doktorandtjänsterna ska utlysas omgående och Anna Lundh och hennes kollegor i nätverkets styrgrupp hoppas förstås på många bra sökanden.
– Den gemensamma samlingen för ämnets framtid, den ser jag som något mycket positivt. Att vi jobbar tillsammans, att alla lärosäten är med, säger hon.
De frågor de blivande doktoranderna ska titta närmare på handlar om läsningens och källkritikens omvandling i digitala kulturer.
Karin Linder, som nu lämnar sitt uppdrag som generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, har varit drivande i satsningen på en forskarskola och en av de aktiviteter som kommer att anordnas för doktoranderna finansieras av föreningen. Det rör sig om en årlig skrivretreat.
– Det ska bli så roligt att möta doktoranderna och att arbeta med dem. Det är något av det roligaste med mitt jobb och nu blir det elva nya, säger Anna Lundh.
Hon menar att det är ett gott betyg till hela disciplinen att en nationell forskarskola kan födas.
– Visst är det en förhållandevis ung disciplin men nu är vi så väletablerade och mogna som ämne att vi kan få den här typen av bidrag i hård konkurrens. Så snart kommer disciplinen att må ännu bättre, menar Anna Lundh.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer