
Plattformarna dominerar men spelar otydliga roller
Hur påverkas vi av de digitala platser där vi befinner oss? Carl Heath, senior forskare vid forskningsinstitutet Rise, beskriver hur det senaste decenniets plattformssamhälle har utvecklats till i dag.
13 jan 2023 • 13 min

"Bibliotekarier har ett särskilt ansvar"
Globala spänningar med krig, ekonomisk instabilitet, klimathot – dessutom egna interna utmaningar. Men en historisk återblick visar att Ifla också vid tidigare kriser har klarat att upprätthålla fri forskning, sanning och tillgång till information och yttrandefrihet, skriver Alex Byrne.
21 dec 2022 • 7 min

Erfarenheter från ett kärleksförhållande
Efter nio år lämnar biträdande riksbibliotekarien Lars Ilshammar Kungliga biblioteket. Biblioteksbladet publicerar talet han höll vid sin avtackning häromdagen.
19 dec 2022 • 8 min

Fostran, styrning och en växande välvilja
Läsfrämjandets historia handlar om politik – och om människor som ändå läser på sitt eget sätt. Man kan välja att se det som något hotfullt, eller som en given förutsättning för förändring, skriver Linnéa Lindsköld.
4 nov 2022 • 7 min

Kunskapen bör styra biblioteksverksamheten
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min

Vådan av blind källtillit
Hur ska "bekräftad myndighetsinformation" hanteras om den inte går att lita på? Satsa på mångfald och glöm rådet att vissa källor inte behöver granskas, skriver medievetaren Kajsa Klein.
24 feb 2022 • 10 min

Klimatkollapsen blir slutet på biblioteket som vi känner det
Vad ska folkbiblioteken göra när klimatförändringarna hotar demokratin och hela civilisationen? De kan spela en nyckelroll inom social och ekologisk hållbarhet, skriver Tim Schumann, chef för Heinrich Böll-biblioteket i Berlin.
11 feb 2022 • 7 min

På tandemcykel i Rösås: Om ett fotografi
En bild publicerad när Barbro Alfving, Bang, skrev om Elin Wägners 60-årsdag våren 1942. Birgitta Andréasson berättar fotots historia och hur den hamnade på Göteborgs universitetsbibliotek.
22 nov 2021 • 19 min

Imponerande om de danska bibliotekens historia
De danska bibliotekens historia har samlats i två tjocka band. Det är bara att gratulera danskarna och hoppas att vi någon gång får ett liknande verk över vår svenska bibliotekshistoria, skriver Kerstin Rydbeck, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.
16 nov 2021 • 4 min

Politik utan det politiska gör det svårt att göra rätt
I en tid då politiken inte är konkret och tydlig utan bara sätter upp övergripande mål, blir det upp till tjänstepersoner att ta ut riktningen. Egna initiativ ses därför som tillgångar – men beskrivs ibland som hot mot demokratin. En motsägelsefull kritik som brister i kunskap och förståelse, anser Nick Johnson Jones.
15 okt 2021 • 5 min