”Folkbiblioteken är kärnan i delningsekonomin”
15 apr 2024 • 4 min
Vilken roll kan folkbiblioteken spela i delningsekonomin? Väldigt stor, svarar forskare som i studien Upscale följt danska och norska bibliotek strävan för ökad hållbarhet.
Mia Høj Mathiasson och Henrik Jochumsen är två av forskarna i projektet om hur biblioteken kan bli viktiga aktörer i den gröna omställningen.
Biblioteket är en av de första hållbara infrastrukturerna i vårt samhälle, som stöder cirkulär ekonomi och gemensam konsumtion: Vi investerar i material som till glädje för gemenskapen lånas, används och återlämnas. Vi behöver inte var och en äga för att sedan, när vi är färdiga med vår konsumtion, spara eller kasta bort.
Som en förlängning av ett allt större engagemang för hållbarhet och globala mål har många bibliotek under de senaste åren arbetat med att stärka denna delningsaspekt ytterligare. Till exempel lånar vissa folkbibliotek i dag ut verktyg, bärbara datorer, fiskeutrustning och stickningssatser. Andra tillhandahåller symaskiner där man kan uppgradera sina kläder eller har reparationsstationer där man kan fixa sin cykel. Flera bibliotek erbjuder reparationscaféer där man kan reparera i stället för att slänga, eller arrangerar evenemang där medborgare kan byta kläder och annat. Allt för klimatets och gemenskapens skull. Sådana här initiativ kan ofta vara kortlivade och locka relativt få användare. Därför behövs mer kunskap om hur delning kan skalas upp och göras attraktivt för en större del av befolkningen.
Behovet av mer kunskap inom området är utgångspunkten för forskningsprojektet Upscale: Upscaling sustainable collaborative consumption using public libraries. Projektet startade 2020 och avslutas hösten 2024, finansieras av Norges Forskningsråd och leds av Cicero, Senter for klimaforskning i Oslo. Forskarna i projektet kommer bland annat från Tromsö universitet, Köpenhamns universitet och Syddansk universitet.
Samtidigt innebär antalet bibliotek och deras lokala förankring att de har en särskild potential – och kanske till och med ett ansvar för – att engagera medborgare och lokalsamhällen i denna process.
Ett av de större projekten som Upscale både har initierat och följer intensivt handlar om att ge norska biblioteksanvändare möjlighet att med sina lånekort låna verktyg och maskiner, som till exempel maskiner för mattrengöring, hos järnvarukedjan Jernia. Tyvärr blev covid-19 ett hinder för lanseringen av projektet, så insamling och analys av data har skjutits upp. Därför måste spridningen av erfarenheter från detta konkreta projekt vänta. Å andra sidan kan vi i denna artikel förmedla erfarenheterna från studier av två andra delningsaktiviteter, som kan bidra med kunskap om förhållanden som kan hämma eller främja bibliotekens möjligheter att bidra till att stärka delningsekonomin och kollaborativ konsumtion.
Ett av de initiativ som vi i Upscale har fokuserat på är projektet ”Det Bæredygtige bibliotek” (Det hållbara biblioteket) på Odense centralbibliotek.
Under perioden 2021–2022 erbjöd biblioteket medborgarna att låna så kallade hållbarhetskit bestående av väskor med utrustning för en mängd olika inom- och utomhusaktiviteter. Idén utgick från övertygelsen att inte alla bör investera i saker som kanske bara används en enda gång. Dessutom skulle erbjudandet också ge medborgarna möjlighet att prova på en ny fritidsaktivitet utan att själva behöva investera i dyr utrustning som kanske skulle hamna på vinden.
Det handlade bland annat om politiskt motstånd, anklagelser om snedvridning av konkurrensen och begränsad utlånsaktivitet.
Det råder nog ingen tvekan om att projektet hade stött på betydligt mindre motstånd om den hade lanserats idag. På bara några år har hållbarhet blivit aktuellt inom biblioteksområdet – både nationellt och internationellt. Vi ser också att utlån av otraditionella material har blivit mer utbrett och mindre kontroversiellt. Men erfarenheterna från Odense visar att det är viktigt med en gemensam förståelse av hållbarhet och kunskap om hur biblioteket kan spela en aktiv roll i den hållbara utvecklingen.
I detta sammanhang kan man rimligen anta att de danska bibliotekens engagemang i DB2030 (nätverk för att förankra FN:s hållbarhetsmål, reds anm), inklusive arbetet med hållbarhetsambassadörer och målcertifieringar, kommer att påverka uppfattningen om bibliotekens, och inte minst bibliotekariernas, roll som förändringsagenter i den hållbara omställningen.
Om biblioteket ska bidra till att skala upp delningsekonomin och göra delning mer attraktivt pekar vår undersökning på att en utgångspunkt bör vara konkret kunskap om vad medborgarna faktiskt vill dela. Dessutom är det avgörande att verksamheten med delning integreras i organisationen och bland medarbetare. Det kräver en gemensam ansträngning för att sådana åtgärder ska kunna bli en hållbar del av biblioteket.
För att utöka bibliotekens bidrag till delningsekonomin gäller det inte bara att möta de konkreta behoven utan också om anpassade förhållningssätt. Det gäller både bibliotekspersonalens stöd för sådana projekt och de attityder bland medborgarna som är kopplade till att behöva dela med andra. Från Drammen har vi exempel på båda delarna.
Drammen bibliotek har deltagit i flera delningsinitiativ, och nyligen har till exempel 3D-skrivare och musikinstrument gjorts tillgängliga eller lånats ut till biblioteksanvändare. Båda initiativen har uppstått ur enskilda bibliotekariers intresse och expertis och en stark önskan att dela engagemanget och aktiviteterna med biblioteksanvändarna. Initiativet har dock utmanats av en frustration över bristande ekonomiskt och logistiskt stöd, som har varit förödande för bibliotekariernas engagemang och utgjort hinder för en fortsättning av initiativet.
Detta visar hur viktigt internt stöd i organisationen är för att underhålla medarbetarnas drivkraft när det gäller hållbarhet, även med avseende på att skala upp delningsekonomin.
I Drammen har vi också kunnat iaktta attityden till delning bland medborgarna. Biblioteket har, liksom på flera andra ställen i Norge, ingått ett samarbete med den icke-kommersiella organisationen BUA, som lånar ut fritidsutrustning för utomhusaktiviteter.
Det kan alltså vara förknippat med en viss stigmatisering att dela utrustning. Med andra ord: Är man fattig lånar man, annars äger man.
Det som är särskilt intressant för oss är att ett närmare samarbete mellan biblioteket och utlånaren potentiellt kan bidra till att ändra denna uppfattning. Medborgare som tycker att det är problematiskt att låna utrustning uppger att de skulle göra det i högre grad om biblioteket var mer involverat och platsen för utlåning fysiskt placerad vid biblioteket.
Detta säger oss att biblioteket har en särskild betydelse och en särskild potential. Kanske för att biblioteket är för alla – och kanske för att biblioteket just är kärnan i delningsekonomin.
Henrik Jochumsen
Lektor vid Institutet för kommunikation, Köpenhamns universitet
Mia Høj Mathiasson
Adjunkt vid Syddansk universitet i Odense
Texten är översatt med hjälp av AI och bearbetad av Thord Eriksson
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer