MIK

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min

Desinformation bör bemötas på biblioteken
Kampanjen om hur socialtjänsten kidnappar muslimska barn pågår fortfarande. Biblioteken är en bra plats att förebygga spridningen av falsk information, säger Linda Corsvall på Socialstyrelsen. ”Vi behöver klara av att ta samtalen.”
12 mar 2024 • 3 min

Befolkningens kunskaper i mik ska mätas
Det är okänt hur medie- och informationskunnigheten ser ut i de nordiska länderna. Nu ska Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island ta fram en metod för att mäta mik.
31 jan 2022 • < 1 min

Få redogör för mik på webbsidan
Bara hälften av landets kommuner har källkritikarbete inskrivet i biblioteksplanen. Men flera bibliotek uppger att pandemin gav dem en anledning att intensifiera arbetet med mik och källkritik. Det framkommer i en översikt från Digiteket.
8 jun 2021 • 2 min

"Alla måste delta i debatten om AI-reglering"
På årets Internetdagar efterlystes en politisk debatt om hur artificiell intelligens ska regleras.
23 nov 2020 • 2 min

MIK-utredaren: Ta ansvar för det egna lärandet
Biblioteken är viktiga för att motverka desinformation, propaganda och näthat. Men kunskapen är ojämnt fördelad och de som jobbar i sfären bör själva vidga sin kunskapshorisont, menar regeringens utredare Carl Heath.
30 sep 2020 • 3 min

Anette Novak: "Nya metoder behövs för MIK"
Under bokmässan i höstas tillkännagav regeringen att Statens medieråd där Anette Novak är direktör, har fått i uppdrag att samordna...
31 jan 2020 • 6 min

Mer pengar till Mik
I en tid där näthat, desinformation och propaganda sprids snabbare än någonsin tidigare är det viktigt att kunna värdera innehåll...
30 sep 2019 • < 1 min

Flera nationella MIK-satsningar
Regeringen vill öka människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat. I mitten av augusti beslutade den om en nationell satsning...
5 sep 2018 • 2 min
LEDARE

Hur farliga kan orden bli?
Det offentliga samtalet kan skörda offer. I USA har hatbrotten blivit fler i städer där Donald Trump haft kampanjmöten. Hur påverkades Rickard Andersson av den politiska retorik han hörde här i Sverige, frågar sig Thord Eriksson.
KRÖNIKA

Höger och bibliotekarie – ”misstänker att jag blivit inkvoterad”
Ska det pratas om vikten av mångfald, då måste det också pratas om den skeva fördelningen när det kommer till personalens politiska sympatier. ”Allt annat är uppenbart hyckleri”, skriver Magnus Johansson.
REPORTAGE

Hårt samtalsklimat gör världen suddigare
En allt råare offentlighet får röster att tystna och nyanser att förbli osynliga. Och ett samtal om debattklimatet verkar nästan omöjligt att få till.