
Befolkningens kunskaper i mik ska mätas
Det är okänt hur medie- och informationskunnigheten ser ut i de nordiska länderna. Nu ska Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island ta fram en metod för att mäta mik.
31 jan 2022 • < 1 min

Få redogör för mik på webbsidan
Bara hälften av landets kommuner har källkritikarbete inskrivet i biblioteksplanen. Men flera bibliotek uppger att pandemin gav dem en anledning att intensifiera arbetet med mik och källkritik. Det framkommer i en översikt från Digiteket.
8 jun 2021 • 2 min

"Alla måste delta i debatten om AI-reglering"
På årets Internetdagar efterlystes en politisk debatt om hur artificiell intelligens ska regleras.
23 nov 2020 • 2 min

MIK-utredaren: Ta ansvar för det egna lärandet
Biblioteken är viktiga för att motverka desinformation, propaganda och näthat. Men kunskapen är ojämnt fördelad och de som jobbar i sfären bör själva vidga sin kunskapshorisont, menar regeringens utredare Carl Heath.
30 sep 2020 • 3 min

Anette Novak: "Nya metoder behövs för MIK"
Under bokmässan i höstas tillkännagav regeringen att Statens medieråd där Anette Novak är direktör, har fått i uppdrag att samordna...
31 jan 2020 • 6 min

Mer pengar till Mik
I en tid där näthat, desinformation och propaganda sprids snabbare än någonsin tidigare är det viktigt att kunna värdera innehåll...
30 sep 2019 • < 1 min

Flera nationella MIK-satsningar
Regeringen vill öka människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat. I mitten av augusti beslutade den om en nationell satsning...
5 sep 2018 • 2 min
ESSÄ

”AI bör finnas på biblioteken”
Lika självklart som att kritiskt kunna granska nyheters innehåll och ursprung behöver vi veta hur AI och algoritmer fungerar, skriver Karolina Andersdotter.
REPORTAGE

Nekades biljett till konferens som arrangerades av Orbán-trogna
När biblioteksorganisationen Liber arrangerade sin årliga konferens i Budapest var det i samarbete med ungerska företrädare som står bakom Fidesz-regimens inställning till hbtqi-frågor och yttrandefrihet.
KRÖNIKA

Finns det en lösning?
Debatten om öppen tillgång till vetenskapliga tidskrifter har pågått så länge jag minns, skriver tidigare riksbibliotekarie Tomas Lidman.