Internetdagarna: "Alla måste delta i debatten om AI-reglering"
23 nov 2020 • 2 min
Vi måste inte bara lära oss mer om hur datasystem skapar nyheter och styr vad som syns i våra flöden. Vi måste också delta i den offentliga debatten om hur AI ska regleras. Det konstaterades när Internetdagarna drog i gång på måndagen.

– I dag kan våra fri- och rättigheter eroderas utan att man förstår vad som händer, sade Anette Novak, direktör på Statens medieråd, i ett samtal om AI och dess påverkan på informationssamhället.
Så lite känner vi nämligen till om hur datadrivna system påverkar den information vi tar del av. Alla måste lära sig mer om dessa frågor, inte bara barn och unga. Enligt Anette Novak har det visat sig att kunskapen är lägre i äldre åldersgrupper än hos barn som lär sig om medie- och informationskunnighet i skolan.
– Det här är den nya läs- och skrivkunnigheten. Det är lika viktigt som när vi lärde oss att läsa och skriva på 1800-talet.
Samtalet var en del av Internetstiftelsens Internetdagar 2020 som pågår på måndagen och tisdagen.
Fredrik Heintz, biträdande professor vid Linköpings universitet och ordförande i Svenska AI-sällskapet, tycker att AI bör användas framför allt för att hjälpa oss människor i vårt arbete, inte för att ersätta oss. Men för att det ska fungera är det avgörande att människor känner tillit till systemen. Då krävs att systemen följer lagar och regler samt etiska riktlinjer.
– Det är absolut nödvändigt. Och utbildning är vaccinet mot vilseledande information och marknadsföring.
Han berättade hur datasystem på egen hand kan skapa nyheter i form av text, ljud och bild i dag. En dator kan skapa bilder av personer som inte finns på riktigt och skriva artiklar utifrån inmatad information. Det finns fortfarande vissa problem och det kan uppstå felaktigheter, men systemen är tillräckligt bra för att kunna lura många.
– Det ställer stora krav på källkritik.
Till viss del kan vi ta hjälp av AI för att avslöja falsk information som genereras av AI, men det kommer inte att räcka tror Jutta Haider, professor i biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås.
– Man måste samtidigt ha en diskussion om hur vi hittar lösningar i samhället.
Utöver teknik och utbildning kommer det alltså att behövas även nya regleringar i form av lagstiftning och förbud. Bör exempelvis plattformarna för sociala medier använda särskild märkning av en text eller bild som är skapad av en dator? Och var går gränsen för vad som är sant och falskt?
Alla medborgare måste delta i debatten om hur regleringarna ska se ut och hur omfattande de ska vara, konstaterade Sebastian Bay, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut.
– Det finns olika ideologiska inriktningar i det här. Vissa tycker inget ska rensas bort och andra tycker att det finns ett stort behov av reglering. Medborgarnas viktigaste uppgift just nu är att delta i en politisk diskussion kring vad vi vill ha för insyn eller märkning.
Senaste nytt
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer