Mer pengar till Mik

30 sep 2019 • < 1 min

För att spridningen av näthat och propaganda inte ska hota demokratin får Statens medieråd extra pengar för att jobba vidare med medie- och informationskunnighet.

I en tid där näthat, desinformation och propaganda sprids snabbare än någonsin tidigare är det viktigt att kunna värdera innehåll och information. För att demokratin ska vara robust behöver medie- och informationskunnigheten (Mik) i samhället öka, slår regeringen fast.

Förra hösten fick Statens medieråd uppdraget att samordna insatserna som pågår för en ökad medie- och informationskunnighet. Nu skjuter regeringen till mer pengar till det arbetet.

– Att ha de verktyg som krävs för att hålla sig informerad är i grunden en viktig demokratifråga, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) i ett pressmeddelande.

– I vår tid när information alltid finns ett knapptryck bort är det stora problemet många gånger inte att hitta information, utan att sålla och värdera den. Där spelar arbetet med Mik en otroligt viktig roll.

När informationen finns ett knapptryck bort är det viktigt att kunna värdera den för att kunna avgöra vad som är sant och falskt. Därför satsar regeringen nya pengar på arbetet med Mik.

I år skjuts 2 miljoner kronor till det arbete som Statens medieråd påbörjade förra året och ytterligare 2 miljoner kronor nästa år. Pengarna ska gå till att skapa ett nätverk för olika aktörer som arbetar med frågorna om Mik samt att bygga upp en plattform för kunskap och information om frågorna. Statens medieråd får också i uppdrag att kartlägga utvecklingen på Mik-området.

Arbetet ska redovisas för regeringen senast i november nästa år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min