Mer pengar till Mik

30 sep 2019 • < 1 min

För att spridningen av näthat och propaganda inte ska hota demokratin får Statens medieråd extra pengar för att jobba vidare med medie- och informationskunnighet.

I en tid där näthat, desinformation och propaganda sprids snabbare än någonsin tidigare är det viktigt att kunna värdera innehåll och information. För att demokratin ska vara robust behöver medie- och informationskunnigheten (Mik) i samhället öka, slår regeringen fast.

Förra hösten fick Statens medieråd uppdraget att samordna insatserna som pågår för en ökad medie- och informationskunnighet. Nu skjuter regeringen till mer pengar till det arbetet.

– Att ha de verktyg som krävs för att hålla sig informerad är i grunden en viktig demokratifråga, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) i ett pressmeddelande.

– I vår tid när information alltid finns ett knapptryck bort är det stora problemet många gånger inte att hitta information, utan att sålla och värdera den. Där spelar arbetet med Mik en otroligt viktig roll.

När informationen finns ett knapptryck bort är det viktigt att kunna värdera den för att kunna avgöra vad som är sant och falskt. Därför satsar regeringen nya pengar på arbetet med Mik.

I år skjuts 2 miljoner kronor till det arbete som Statens medieråd påbörjade förra året och ytterligare 2 miljoner kronor nästa år. Pengarna ska gå till att skapa ett nätverk för olika aktörer som arbetar med frågorna om Mik samt att bygga upp en plattform för kunskap och information om frågorna. Statens medieråd får också i uppdrag att kartlägga utvecklingen på Mik-området.

Arbetet ska redovisas för regeringen senast i november nästa år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min