Nya namn föreslås till styrelsen

17 apr 2024 • 2 min

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

Helene Öberg, som valdes till ordförande för Svensk biblioteksförening 2022, ställer alltså upp för omval och är valberedningens förslag till ordförande för kommande två år.

”Helenes uppskattade sätt att leda styrelsen tillsammans med hennes kunskap och erfarenhet från politiken och föreningssektorn är framgångsfaktorer och ger stadga och kontinuitet i styrelsens arbete”, skriver valberedningen.

Två av tio ledamöter lämnar styrelsearbetet i samband med årsmötet: Daniel Forsman och Rebecca Bachmann.

Catharina Isberg, Peter Björkman och Brit Stakston valdes in 2022 och har suttit en period, men föreslås till omval för ytterligare två år. Morgan Palmqvist, Leif Mårtensson, Eva Häusner, Jenny Lindberg och Nick Jones sitter kvar på ytterligare ett år sedan de valdes in vid årsmötet 2023.

Två helt nya ledamöter föreslås också väljas in i styrelsen: Elin Nord och Barakat Aldammad.

Elin Nord och Barakat Aldammad är valberedningens förslag till nya ledamöter i Svensk biblioteksförenings styrelse. Foto: Privat / Simon Olsson.

Elin Nord jobbar som teamledare för användarserviceteamet på Samhällsvetenskapliga biblioteken vid Göteborgs universitet. Hon är också ledamot i regeringens Läsråd och sitter med som ledamot i fackförbundet Diks styrelse.

”Med sina olika kompetenser, perspektiv och föreningsvana kommer Elin Nord att bidra till Svensk biblioteksförenings viktiga arbete med att påverka och stärka bibliotekens och framför allt skolbibliotekens roll och framtid”, skriver valberedningen.

Barakat Aldammad börjar som enhetschef på Örebro bibliotek i maj och har tidigare jobbat som bibliotekskonsulent på kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Valberedningen skriver: ”Barakat Aldammad kommer med sina kompetenser och perspektiv tillsammans med de andra i styrelsen jobba vidare för att stärka och bevara biblioteken som demokratiska arenor, vidga deltagandet och sänka trösklarna så att biblioteken blir tillgängliga för alla.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min