Blev du lurad?

2 apr 2024 • 2 min

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

Den källkritiska förmågan sattes på prov igår. Landets folkbibliotek har alla andra dagar under året ordning på fakta, men första april passade många på att luras.

Det dristigaste försöket att väcka sensation stod möjligen Timrå bibliotek för med nyheten att Big Foot synts i lokalerna – bildbevis fanns förstås – för att sedan försvinna efter att ha plockat åt sig en faktabok om sig själv.

På andra håll dök nya idéer om utbud upp: Sunne biblioteks senaste grepp är möjligheten att låna en hund. Endast border collie och labrador finns än så länge i beståndet, men besökarna uppmanas lämna inköpsförslag om de önskar sig andra raser. ”Sedvanliga förseningsavgifter. Borttappad hund ersätts med 25 000 kronor.”

Ett annat tillskott till biblioteksutbudet: el från solpanelerna på taket till biblioteket i Ljungby. ”Är du intresserad och vill låna, anmäl dig genom att skicka DM till oss.”

Biblioteket i Skurup lanserar också ett nytillskott: cykeltaxi för att forsla hem sina lån. ”Tillgänglig för dig med över 500 böcker utlånade vid tillfället.”

Även Täby bibliotek testar en tidigare oprövad idé om leverans av böcker och presenterar därför olika djur som hädanefter ska utföra tjänsten.

Mora bibliotek hakade på idéerna om folkbibliotekens betydelse i totalförsvaret. Vid händelse av en krissituation som slår ut den digitala distributionen av e-böcker, lanseras ett nödnummer som låntagare kan ringa för att den bok de önskar uppläst av en bibliotekarie.

En annan kundvänlig tjänst står biblioteket i Järfälla för med den nya avdelningen ”Left Litt”, litteratur för vänsterhänta. ”Vårt mål är att de vänsterhänta, som hittills varit en försummad läsargrupp, ska ha lika stor tillgång till litteratur som alla andra.”

I Höganäs förbereds just nu en flytt till nya lokaler och biblioteket deklarerar entusiastiskt sitt nytänk kring klassifikation på hyllorna: färgkoordinering. ”Det kommer att bli så fint!”

Även Blekingebiblioteken har nåtts av insikten att traditionell klassificering har tjänat ut och att estetik borde styra i stället. Biblioteksanvändarna uppmanas skriva och berätta: ”Hur vill DU hitta på biblioteket?”

Biblioteket i Upplands Väsby tipsar om sitt aprilskämt om att haka på inredningstrenden med böcker vända åt fel håll, för att få en mer ”lugn och enhetlig inredning”. Enligt inlägget på Instagram strävar de efter att bli ett mer minimalistiskt bibliotek med fokus på färgerna vitt och beige. För den som har svårt att hitta böcker hjälper personalen gärna till.

I Sundsvall tipsade biblioteket om sin nya satsning ”svårlästhyllan” för alla som vill ha en ordentlig utmaning när de läser. Och Biblioteken på Gotland lanserade sin nya dejtingtjänst, ”Bib-dejt”, den 1 april. Tjänsten vänder sig till den som är singel och sökande och tanken är att personer ska matchas baserat på deras boksmak. Biblioteket hoppas att det ska leda till många framtida vigslar på biblioteket. ”Kärlek genom böckerna!”

Gick någon på dessa och andra lur? Skriv gärna och berätta: redaktion@biblioteksbladet.se

1 kommentarer

  1. I mitt tycke så var Sunnes erbjudande om att få låna en hund det bästa skämtet. Samtidigt vill man så gärna tro att det var verklighet. Jag är säker på att detta hade blivit en stor social välgärning både för hundar och människor. Hoppas att bibliotek kan genomföra detta tillsammans med organisationer som arbetar med omplacering av hundar. Lån av hund skall då även kunna övergå till möjlighet för övertagande efter godkännande från berörd organisation. Min röst går till Sunne som väckt detta ny grepp för kontakt hund-människa. Möjligheterna borde undersökas.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min