Blev du lurad?

2 apr 2024 • 2 min

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

Den källkritiska förmågan sattes på prov igår. Landets folkbibliotek har alla andra dagar under året ordning på fakta, men första april passade många på att luras.

Det dristigaste försöket att väcka sensation stod möjligen Timrå bibliotek för med nyheten att Big Foot synts i lokalerna – bildbevis fanns förstås – för att sedan försvinna efter att ha plockat åt sig en faktabok om sig själv.

På andra håll dök nya idéer om utbud upp: Sunne biblioteks senaste grepp är möjligheten att låna en hund. Endast border collie och labrador finns än så länge i beståndet, men besökarna uppmanas lämna inköpsförslag om de önskar sig andra raser. ”Sedvanliga förseningsavgifter. Borttappad hund ersätts med 25 000 kronor.”

Ett annat tillskott till biblioteksutbudet: el från solpanelerna på taket till biblioteket i Ljungby. ”Är du intresserad och vill låna, anmäl dig genom att skicka DM till oss.”

Biblioteket i Skurup lanserar också ett nytillskott: cykeltaxi för att forsla hem sina lån. ”Tillgänglig för dig med över 500 böcker utlånade vid tillfället.”

Även Täby bibliotek testar en tidigare oprövad idé om leverans av böcker och presenterar därför olika djur som hädanefter ska utföra tjänsten.

Mora bibliotek hakade på idéerna om folkbibliotekens betydelse i totalförsvaret. Vid händelse av en krissituation som slår ut den digitala distributionen av e-böcker, lanseras ett nödnummer som låntagare kan ringa för att den bok de önskar uppläst av en bibliotekarie.

En annan kundvänlig tjänst står biblioteket i Järfälla för med den nya avdelningen ”Left Litt”, litteratur för vänsterhänta. ”Vårt mål är att de vänsterhänta, som hittills varit en försummad läsargrupp, ska ha lika stor tillgång till litteratur som alla andra.”

I Höganäs förbereds just nu en flytt till nya lokaler och biblioteket deklarerar entusiastiskt sitt nytänk kring klassifikation på hyllorna: färgkoordinering. ”Det kommer att bli så fint!”

Även Blekingebiblioteken har nåtts av insikten att traditionell klassificering har tjänat ut och att estetik borde styra i stället. Biblioteksanvändarna uppmanas skriva och berätta: ”Hur vill DU hitta på biblioteket?”

Biblioteket i Upplands Väsby tipsar om sitt aprilskämt om att haka på inredningstrenden med böcker vända åt fel håll, för att få en mer ”lugn och enhetlig inredning”. Enligt inlägget på Instagram strävar de efter att bli ett mer minimalistiskt bibliotek med fokus på färgerna vitt och beige. För den som har svårt att hitta böcker hjälper personalen gärna till.

I Sundsvall tipsade biblioteket om sin nya satsning ”svårlästhyllan” för alla som vill ha en ordentlig utmaning när de läser. Och Biblioteken på Gotland lanserade sin nya dejtingtjänst, ”Bib-dejt”, den 1 april. Tjänsten vänder sig till den som är singel och sökande och tanken är att personer ska matchas baserat på deras boksmak. Biblioteket hoppas att det ska leda till många framtida vigslar på biblioteket. ”Kärlek genom böckerna!”

Gick någon på dessa och andra lur? Skriv gärna och berätta: redaktion@biblioteksbladet.se

1 kommentarer

  1. I mitt tycke så var Sunnes erbjudande om att få låna en hund det bästa skämtet. Samtidigt vill man så gärna tro att det var verklighet. Jag är säker på att detta hade blivit en stor social välgärning både för hundar och människor. Hoppas att bibliotek kan genomföra detta tillsammans med organisationer som arbetar med omplacering av hundar. Lån av hund skall då även kunna övergå till möjlighet för övertagande efter godkännande från berörd organisation. Min röst går till Sunne som väckt detta ny grepp för kontakt hund-människa. Möjligheterna borde undersökas.

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min