Lätt att få jobb för bibliotekarier

27 mar 2024 • < 1 min

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

Kommunernas dåliga ekonomi gör det något svårare för nyutexaminerade bibliotekarier att hitta jobb 2024. Men snart vänder det tillbaka och bristen på bibliotekarier är fortsatt stor, enligt en ny rapport från centralorganisationen Saco.

Varje år bedömer Saco hur arbetsmarknaden ser ut fem år fram i tiden för olika yrkesgrupper. För gruppen bibliotekarier är konkurrensen om jobben fortsatt liten 2029. Det kommer alltså att finnas fler jobb än utbildade bibliotekarier, enligt bedömningen.

Enligt rapporten, som bland annat hänvisar till SCB:s Arbetskraftsbarometern, uppger ganska många arbetsgivare att det är svårt att hitta utbildade bibliotekarier samt att behovet kommer att öka på tre års sikt.

Det faktum att många kommuner kämpar med en stram ekonomi gör att vissa bibliotek har tvingats dra ner på bemanningen. Något som försvårar möjligheten att få jobb på vissa orter. I år kan det därför vara något svårare att hitta jobb för bibliotekarier, men redan 2026 kommer möjligheterna att kunna välja mellan olika jobb att vara stora igen.

Under förra läsåret tog knappt 290 personer examen i biblioteks- och informationsvetenskap. Det är inte tillräckligt för att täcka upp för de stora pensionsavgångar som väntar, då en femtedel av alla bibliotekarier är över 60 år.

Bibliotekarier med specialistkunskap är särskilt eftertraktade på arbetsmarknaden. I och med att AI används alltmer kommer också kompetensen inom källkritik och informationshantering att efterfrågas ännu mer. Regeringens besked om bemannade skolbibliotek medför också en växande efterfrågan på skolbibliotekarier.

Det finns cirka 6 400 yrkesverksamma bibliotekarier. Nästan 80 procent är kvinnor.

1 kommentarer

  1. Om det nu är brist och man verkligen vill ha fler kanske det är dags att börja betala skäligt då vi avkrävs minst 4 års universitetsstudier. Därmed är vi ofta belånade för studier och får ändå en skitlön. Klart ingen söker sig till yrket. Behöver man inte vara raketforskare för att fatta. Vi är högutbildade akademiker. Vill man ha den kompetensen ska man också betala för det. Men att missgynna yrken där kvinnor är mest representerade är sen gammalt något man gärna fortsätter att göra. Så var så god för bristen. Voilà.

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min