Reportage

Arkitektur: Inget skryt, tack!

Danska Den Sorte Diamant och Dokk1, finska Ode, norska Deichman, Stormen och Vennesla. I andra nordiska länder är det en självklarhet att nya bibliotek är stora påkostade märkesbyggnader. Men inte i Sverige. Om bibliotekscheferna själva får välja är annat viktigare.

14 aug 2023 • 5 min

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Storm efter inlägg på sociala medier, varningar för både Tiktok och BTJ-tjänst, interner som går till biblioteket och hot om att avslöja identiteten på hotad artist. Det är några av vårens händelser i biblioteksvärlden. Här bjuder vi på en tillbakablick på vad som hänt första halvan av 2023.

3 jul 2023 • 3 min

Reportage

Författare varnar: yttrandefriheten hotas

Parvin Ardalan lämnade förföljelsen i Iran, Theodor Kallifatides ett Grekland som stod på randen till militärdiktatur. Med sig tog de erfarenheter av förtryck och censur. Nu varnar de för att demokratin hotas i Sverige.

21 apr 2023 • 6 min

Reportage

En plats för det oönskade

På Dawit Isaak-biblioteket finns det förbjudna eller censurerade böcker och en övertygelse om att egna värderingar inte ska styra ett biblioteks urval. ”Vilka är vi att bestämma vad folk borde eller inte borde läsa?”

13 apr 2023 • 4 min

1 2 3 6

Mest lästa

ESSÄ

Karolina Andersdotter. Foto: CC BY 4.0 Hilda Forss

”AI bör finnas på biblioteken”

Lika självklart som att kritiskt kunna granska nyheters innehåll och ursprung behöver vi veta hur AI och algoritmer fungerar, skriver Karolina Andersdotter.

Nyhetsbrev

Varje tisdag får du de senaste och viktigaste nyheterna och reportagen direkt till din inkorg.

REPORTAGE

Péter Hanzli och L Balázs Szabó vid Háttér-biblioteket i Budapest som arbetar för hbtqi-personers rättigheter.

Nekades biljett till konferens som arrangerades av Orbán-trogna

När biblioteksorganisationen Liber arrangerade sin årliga konferens i Budapest var det i samarbete med ungerska företrädare som står bakom Fidesz-regimens inställning till hbtqi-frågor och yttrandefrihet.

KRÖNIKA

Tomas Lidman. Foto: Creative Commons
Finns det en lösning?

Debatten om öppen tillgång till vetenskapliga tidskrifter har pågått så länge jag minns, skriver tidigare riksbibliotekarie Tomas Lidman.

Senaste nytt om forskning

Se mer om Forskning

Lediga jobb

Fler lediga jobb