SKR-kritik mot regeringen: ”I luftslott läses inga böcker”

22 apr 2024 • < 1 min

Regeringens anslår 430 miljoner per år för att alla skolor ska kunna ha bemannade skolbibliotek. Men kostnaderna är underskattade, enligt företrädare för SKR som hävdar att den verkliga kostnaden blir 2,1 miljarder.

Snart fattar riksdagen beslut om regeringens förslag om att alla skolor ska ha bemannade skolbibliotek. Följden blir ett tillägg i skollagen som kommer att börja gälla nästa år.

Vad kommer detta att kosta? Enligt regeringen rör det sig om 430 miljoner kronor per år från och med 2026 – nästa år utgår bara halva det beloppet.

I en debattartikel i Altinget hävdar nu Anders Henriksson (S), ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Madelaine Jakobsson (C), ordförande i SKR:s beredning för utbildningsfrågor, att regeringens kostnadskalkyl inte håller.

De framhåller att de i princip är för reformen, men bara om den fullt ut ersätts med belopp som täcker vad den faktiskt kostar.

”Annars är det bara en fråga om att bygga luftslott. Och i luftslott läses inga böcker.”

Enligt regeringens förslag ska den årliga kompensationen till kommunerna uppgå till 430 miljoner kronor. SKR-företrädarna hävdar å sin sida att regeringen bryter mot finansieringsprincipen, som går ut på att staten ska täcka kostnaderna när riksdagsbeslut innebär ambitionshöjningar och nya uppgifter för kommunerna. 2,1 miljarder skulle vara ett mer realistiskt årligt belopp, anser Henriksson och Jakobsson.

”Vi kräver att finansieringsprincipen ska följas för när den urholkas, så urholkas också tilliten till politiska reformer. Förhoppningar på aviserade reformer infrias inte. Välfärden förbättras inte. I slutändan drabbar det demokratin på alla samhällsnivåer.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min