Prisad gerillaläsning ska locka till böckerna

24 apr 2024 • 3 min

I Katrineholm har biblioteket dragit ner på digital service och satsar i stället stort på läsfrämjande. Nyligen prisades de för sina insatser och på Världsbokdagen gav sig personalen åter ut på gerillaläsning.

När bibliotekscykeln, fullastad med böcker, rullades ut kvart i elva på Världsbokdagen den 23 april visade det sig att däcken saknade luft. Troligen till följd av tyngden av alla böcker som skulle delas ut, men det fick gå ändå.  Solen var framme, men det var i bitande nordvästvind och bara några få plusgrader som ett gäng bibliotekarier gav sig ut på gatorna för att gerillaläsa.

– Det var på en fikarast som vi började prata om att man sällan ser människor som bara sitter och läser en bok och att vi borde göra det. Jag sa gerillaläsning på skämt, men sedan blev det namnet, säger Linda Hellberg, barnbibliotekarie.

Klara Jennische Anell, Cissi Larsson och Laine Mägi ute på gerillaläsning på Köpmangatan i Katrineholm.

Världsbokdagen 2023 var första gången de genomförde gerillaläsning. Det och många andra initiativ till läsfrämjande gjorde Katrineholms bibliotek till vinnare i Världsbokdagstävlingen. Bland annat med motiveringen ”en stor dos nytänkande, kreativitet, bredd och kärlek till barnet och boken”.

I år var det dags igen. Och då även med hundra prisböcker nedpackade på cykelflaket.

– Förr såg man folk sitta och läsa på tåget och på andra platser. Det ser man inte längre, men det är viktigt att göra läsningen synlig, särskilt för barn och unga, säger Janette Wigh.

Hon och övriga bibliotekarier spred ut sig längs med Köpmangatan i centrala Katrineholm med var sin bok i handen. Och så satte de sig i solen och läste.

– Då kanske andra kommer på tanken att läsa en bok. Och kommer på att det är roligt att läsa, säger Laine Mägi.

Lite längre bort på gatan satt kollegan Evelina Nömm.

– Läsningen har fått mycket konkurrens, det är väldigt mycket skärmar. Vi behöver ta tillbaka läsningen. Precis som vi ser människor sitta med sina telefoner behöver vi se människor som läser böcker. Då blir man påmind.

I Katrineholms kommun är inkomsterna, utbildningsnivån, skolresultaten lägre än riksgenomsnittet och arbetslösheten och ohälsan högre. Det innebär särskilda utmaningar i arbetet med att locka barn, unga och vuxna att läsa. På Katrineholms bibliotek har läsningen varit i fokus i flera år.

– Vi har tagit bort andra saker som har tagit mycket tid, vi har renodlat för att kunna fokusera på läsfrämjande, säger bibliotekschef Lisa Harlin.

– Många bibliotek har blivit som informationscentraler när andra verksamheter i samhället har försvunnit. Sånt tar otroligt mycket tid. Sedan det förändrades här har det öppnat dörrar för läsfrämjande.

Flera nyfikna Katrineholmsbor kom fram till lådcykeln och kikade på böckerna. ”Jag har fyra barn och vi läser mycket”, sade Rana Methkal Fares.

Det finns ett bra samarbete med övriga förvaltningar kommunen. Det finns exempelvis ett servicekontor där man kan kopiera och skriva ut dokument. Socialförvaltningen har sett till att de blanketter som ska lämnas där också kan printas där.

– Vi har inte utskrifter och kopiering hos oss, det kanske vi är ensamma om, säger Lisa Harlin.

– Det tog otroligt mycket tid, jag upplevde verkligen att det blev skillnad när vi tog bort det. Sedan dess har vi också fått mer frågor om böcker.

Biblioteket har också skurit ner på digital handledning. Även om det i viss mening ingår i bibliotekens uppdrag att öka den digitala kunskapen hos medborgarna, beror det på hur man tolkar detta, anser Lisa Harlin.

– Vi tillhandahåller digitala tjänster, men att handleda en person som vill köpa en tröja på nätet, så som det till slut blev, det tycker inte jag är bibliotekens uppdrag. I så fall skulle vi behöva vara många fler.

De digitala handledningar som tidigare hölls på biblioteket kom ibland att handla om så avancerade frågor att det hade behövts hjälp av en it-tekniker, berättar hon.

I stället har biblioteket alltså fokuserat desto mer på läsfrämjande arbete. De har jobbat med sagoyoga, poesigympa, babypoesi, högläsning i konsthallen och på Familjecentralen. Och varje lördag är det sagostund på biblioteket.

– Skärmar är inte bara dåligt, men de kan inte ersätta böcker, säger Evelina Nömm.

– Läsningen ger också belöning, precis som de snabba klicken, det är bara att det tar lite längre tid.

Det är viktigt att barn och unga ser vuxna läsa böcker, säger Evelina Nömm.

Fakta Vinnare i Världsbokdagtävlingen

  • Vinnaren utses av Adlibris och Bonnier Carlsen.
  • Juryns motivering:
  • Gerillaläsning på Världsbokdagen och satsningen Katrineholm läser med bland annat sagoyoga, fick juryn att hurra högt och vilja bli gerillahögläsare allihop! Med en stor dos nytänkande, kreativitet, bredd och kärlek till barnet och boken visar Katrineholms bibliotek hur man kan inspirera till högläsning och språklig bokglädje både innanför och utanför bibliotekets väggar. Att en stor del av personalen är utbildade barnrättsstrateger gläder oss lite extra.

3 kommentarer

  1. Jag blev oerhört stolt och glad , som Katrineholmsbo, över den duktiga personalens initiativ att aktivt sprida läsglädje. Är själv en bokslukare sen barnsben och har haft så mycke gjädje och nytta av läsningen.

  2. UNDERBART!
    /Anngerd, Högskolebiblioteket i Jönköping

  3. FANTASTISKT! Blev så otroligt glad och inspirerad av denna artikel! /Emelie, Vansbro bibliotek

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min