Konflikter med politiken gör att bibliotek backar
20 sep 2022 • 2 min
Det finns bibliotek som drar tillbaka programpunkter för att undvika konflikt med politiken. Och konflikterna uppstår på den politiska högerkanten, enligt en ny studie. ”Moderater och sverigedemokrater och ännu längre ut.”

Mångspråk och mångfald är frågor som kan leda till konflikter på vissa bibliotek.
I ett samarbete mellan Linnéuniversitetet och Lunds universitet undersöks politisk påverkan på folkbibliotekens verksamheter i sex sydsvenska regioner. Bilden så här långt, med ett år kvar på projektet, är att det är ovanligt med politisk påverkan men att det händer att bibliotek anpassar sig genom att dra tillbaka programpunkter och på så sätt undviker konflikter.
Joacim Hansson är professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet och är den som är projektledare för studien som antar ett verksamhetsperspektiv med biblioteksanställdas upplevelser i fokus.
– Exempelvis ni på Biblioteksbladet, har vid flera tillfällen gjort nedslag i olika frågor som rör Sverigedemokraterna och den problematiken. Det vi vill åstadkomma är en annan typ av studie, en som kopplar mer till den nationella kulturpolitiken och det skifte som vi har sett i diskussionerna, säger Joacim Hansson.
Han menar att det har rått konsensus som i stort sett inte har varit ifrågasatt när det kommer till kulturpolitikens värde för att stärka den delen av det demokratiska bygget, som han uttrycker det. De senaste sex-sju åren har ifrågasättandet av den kulturpolitiken accelererat, anser Joacim Hansson.
– Det innebär att det är intressant att inte bara titta på de mest konfliktfyllda ställena utan vi vill få en lite mer nyanserad bild av hur det egentligen ser ut i korrespondensen mellan det nationella, kulturpolitiska planet och den lokala tillämpningen ute i biblioteken.
Tidigare i år publicerades projektets första publikation i Open Access-tidskriften Nordic Journal of Library and Information Studies: ”Det känns som att jag bara sitter och väntar på att det ska explodera”: politisk påverkan på de kommunala folkbibliotekens verksamhet i sex sydsvenska regioner.
77 kommuner deltog i studien där en enkät först besvarades av bibliotekscheferna. Sedan, på basis av svaren, valdes ett antal kommuner ut.
– Det rörde sig om kommuner där vi såg att det fanns något intressant att gräva djupare i och då gjorde vi en intervjurunda med de cheferna. Det som är värt att lyfta fram är att det i de flesta fall ser bra ut. Det är ovanligt med politisk påverkan och det upplevs överlag som att det finns en bra överensstämmelse mellan de kulturpolitiska ambitionerna och tillämpningarna på lokal nivå, säger Joacim Hansson.
Han menar att det är en viktig slutsats inte minst för att bilden ofta är att ”det är hela havet stormar politiskt i bibliotekssektorn just nu”. Men de frågor som är kontroversiella är de som rör mångfald på något sätt och den påverkan som trots allt sker, den kommer från högerflanken.
– I vårt material så namnger och partiplacerar bibliotekscheferna moderater och sverigedemokrater och ännu längre ut på högerkanten. Det är där det ställs till problem. De konflikter som uppstår, till exempel i programverksamheter, kring mångspråk och mångfald, där har vi flera exempel på att bibliotek anpassar sig genom att dra tillbaka programpunkter. De undviker konflikterna på så sätt. Där finns något att ta i rent diskussionsmässigt för bibliotekssektorn, konstaterar Joacim Hansson.
Projektet går nu vidare och kommer att slutrapporteras, om lite drygt ett år. Bland annat ska bibliotekscheferna vara med i två enkätomgångar till, inte minst för att se hur valresultatet och därmed det nya politiska styret har påverkat situationen i kommunerna.
– Vi breddar också studien för vi tycker att det är viktigt att vi får med oss bibliotekarier och biblioteksassistenter, de som jobbar på golvet. De måste få säga sitt och kommer att få göra det i gruppintervjuer. Vad är det de ser, vad är det de upplever? Det kan skilja sig ganska mycket åt, hur de tolkar situationen jämfört med cheferna, säger Joacim Hansson.
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Jag hinner tyvärr inte läsa igenom rapporten just nu, men två saker slår mig under läsningen av artikeln: 1. Att en vänsterdominerad yrkeskår framförallt upplever sig ha problem med högerpolitiker är inte ett dugg konstigt och säger egentligen ingenting. 2. Att en viss aktivitet dras tillbaks efter påtryckning behöver knappast vara något dåligt. Vet man inte exakt vilken aktivitet det handlar om och vilken större kontext den befinner sig i går den saken knappast att avgöra. (Jag har i min egen närhet haft fall där (S-)politiker tvingat bibliotek att plocka ner utställningar vilka presenterat bara ena sidan i kontroversiella frågor. Uppenbart olämpliga i offentlig verksamhet.)