Liten risk för covidsmitta bland bibliotekspersonal

29 aug 2023 • < 1 min

Biblioteksanställda löpte lägre risk än många andra yrkesgrupper att drabbas av covid-19 under pandemin, visar en ny forskningsstudie.

Trots att biblioteken är en allmän plats och trots att många bibliotek höll öppet under pandemin visar en färsk studie att risken för personalen att utsattas för smitta och bli allvarligt sjuk i covid-19 var låg.

I studien från Göteborgs universitet har olika yrkesgrupper jämförts och det visar sig att bland andra undersköterskor, specialistläkare, bussförare samt personal på förskolor och i hemtjänst löpte hög risk både att smittas och insjukna. Risken var nästan dubbelt så stor för dessa yrkesgrupper jämfört med andra.

Men för bibliotekspersonalen var den alltså låg.

– Det var en väldigt låg risk, vi talar om en underrisk, både att smittas och drabbas av allvarlig sjukdom, säger Kjell Torén, senior professor i arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Han konstaterar att biblioteken skötte sig bra under pandemin och lyckades hålla avstånd, sätta upp skydd och låta personal arbeta hemifrån.

– Bibliotekarierna behöver inte vara så oroliga. Så som de har jobbat verkar det ha fungerat ganska bra.

Enligt studien, som baserar sig på drygt en halv miljon fall av bekräftad covid-19 och nästan 6 000 fall av allvarlig sjukdom, var risken för bibliotekarier 20–30 procents mindre att drabbas av svår sjukdom i covid-19. Det kan jämföras med busschaufförer, där risken ökade med 98 procent, och personal på fritidshem där risken ökade med 72 procent.

Däremot visar studien tydligt sambandet mellan icke-vaccinerade och svår sjukdom. Arbetsgivaren har ett ansvar för att få så många som möjligt i personalen att vaccinera sig, konstaterar Kjell Torén.

– Bland de utsatta var det förvånansvärt låg vaccinationsfrekvens. Arbetsgivare borde i högre utsträckning erbjuda vaccination på arbetstid och på arbetsplatsen. I synnerhet de yrkesgrupper som jobbar i främsta ledet och är extra utsatta.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min