När bokhyllor börjar tänka
4 sep 2023 • 3 min
Med AI kan biblioteket stärka sin position i kunskapssamhället, skriver Carl Heath. "En fysisk mötesplats där information omvandlas till kunskap och insikt tack vare kraftfulla verktyg i händerna på kompetent personal."

AI på biblioteken förtjänar mer uppmärksamhet, skriver Carl Heath.
Det är förvånande hur bestående bilden av ett bibliotek som en tyst oas, fylld med böcker, bibliotekarier och besökare som stillsamt söker kunskap, verkar vara. Särskilt med tanke på den omfattande förnyelse och utveckling som ständigt pågår både inom och utanför bibliotekets väggar.
Kanske är denna föreställning om biblioteket anledningen till att diskussioner om AI och dess plats i biblioteksvärlden inte har fått lika mycket uppmärksamhet som till exempel debatten om AI i skolan. Det är synd, med tanke på den djupa påverkan AI kan ha på vårt förhållande till information och kunskap.
Det är dags att utforska hur AI kan gagna biblioteken, samtidigt som vi adresserar potentiella utmaningar och problem.
Sedan våren har en rad nya verktyg introducerats som snabbt har transformerat arbetsmetoderna för forskare, studenter och de som arbetar med kunskapsintensiva uppgifter. Personligen har jag funnit AI-baserade verktyg som Elicit och Perplexity mycket värdefulla. De tillåter mig att med vardagligt språk utföra avancerade sökningar i flera databaser samtidigt genom semantisk sökning. Det finns också verktyg som Research Rabbit, som erbjuder möjligheten att utforska samband mellan vetenskapliga artiklar med hjälp av kraftfulla visualiseringar och användarvänliga sökfunktioner. Ett annat AI-verktyg som snabbt har omformat mitt arbetssätt är mitt digitala anteckningsprogram, Obsidian, som identifierar kopplingar mellan mina anteckningar, protokoll och andra texter. Medan jag skriver, som nu till exempel, visar programmet automatiskt vilka tidigare texter som är relaterade till det jag skriver. Det låter mig återuppleva gamla reflektioner och utveckla nya insikter på sätt jag inte kunnat tidigare. Processer som tidigare var arbetskrävande och manuella har blivit mer effektiva och förenklade.
Detta får mig att fundera över hur sådana verktyg, tillsammans med andra som kanske är särskilt anpassade för bibliotekarier, skulle kunna stärka bibliotekets position i kunskapssamhället. En fysisk mötesplats där information omvandlas till kunskap och insikt tack vare kraftfulla verktyg i händerna på kompetent personal.
Integritetsfrågor, dataskydd och risker som diskriminerande AI-rekommendationer är exempel på utmaningar som biblioteken nu måste ta ställning till.
Mitt i denna virvel av förändringar framträder dock mönster som inte förändras, och som inger hopp. Det blir tydligt hur bibliotekarier också i en tid av artificiell intelligens är och förblir en ovärderlig tillgång. Många AI-verktyg bygger på stora språkmodeller som formar sina svar utifrån sannolikhetsberäkningar. Även om dessa svar är lätta att tillskriva mänskliga egenskaper, har en språkmodell inget medvetande. Den kan inte ersätta den mänskliga beröringen, empatin och den djupa förståelsen för besökarens behov på det sätt en utbildad bibliotekarie kan göra. Så när vi blickar framåt mot en framtid där AI blir en allt större del av bibliotekens vardag måste vi komma ihåg att teknologin bara är ett verktyg. Det verkliga hjärtat i varje bibliotek kommer alltid att vara människorna – både de som arbetar där och de som besöker det.
1 kommentarer
Vad tycker du?
Senaste nytt

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min

Brist på erfarna bibliotekarier
Nyutexade bibliotekarier har möjlighet att välja och vraka bland jobben. Men för arbetsgivarna är det tuffare.
6 sep 2023 • 4 min
Det här var väl närmast en föreläsning och inte en krönika. Kanske en föreläsning Carl Heath hållit på många håll och redan låg färdig att med ett litet tillägg skickas till Biblioteksbladet.