Barnet – mytisk varelse eller individ bland individer?
31 jan 2024 • 3 min
Om biblioteken ska verka utifrån barnkonventionen bör inte alla barn klumpas ihop till en homogen massa, skriver Anya Feltreuter. Hon uppmanar biblioteken att söka medel för att utbilda även de som inte dagligen arbetar med barn och unga i läsfrämjande.
Anya Feltreuter, tidigare bibliotekschef i Mjölby på väg till nytt jobb på Linköpings universitetsbibliotek.
Efter att barnkonventionen blev lag 2020 har det hänt väldigt mycket på folkbiblioteken. Barns synpunkter tas tillvara, tryggheten i rummet ses över och deras möjlighet att låna vad de vill utan förälders insyn diskuteras. Även om det händer mycket funderar jag ibland på om synen på barn har förändrats. Eller lever bilden av barnet som en särskild sort – väsensskild från de vuxna – kvar?
För många år sedan arbetade jag som volontär på ett ekologiskt jordbruk. På gården fanns en gammal katt. Hon var tufsig och vred på nacken på ett skräckfilmsaktigt sätt. Jag har alltid sagt att jag älskar katter, men just den katten litade jag inte på. Jag fick en tankeställare och gick från att säga ”jag älskar katter” till att säga ”jag älskar de flesta katter”.
Snabbspola fram flera år. Jag är bibliotekarie och arbetar på folkbibliotek. Då och då hör jag frasen ”jag tycker inte om barn” från andra bibliotekarier. Jag börjar fundera på vad ett sådant uttalande representerar. Jag skulle inte definiera mig som en barnkär person. Jag tycker inte om alla barn. Samtidigt kan jag räkna upp flera barn jag tycker om: ofta barn jag har en relation till. Några barn har fastnat särskilt, till exempel barn som haft biblioteket som en fristad.
Samtidigt finns det barn jag inte direkt tycker om. De har beteenden jag inte uppskattar eller så har vi inte gemensamma intressen. Jag har svårt för dem, på samma sätt som jag har svårt för en del vuxna. Jag har dock lärt mig att en del människor tar lite längre tid att uppskatta. Det har inget att göra med individen, bara att vi är olika och att det därför tar lite längre tid att hitta en gemensam nämnare. Ganska naturligt, klickar det inte direkt får man vrida en del för att få pusselbiten att passa.
Det skapas särskilda informationsdiskar där de ska ställa sina frågor, endast barnbibliotekarier arbetar i dessa diskar och om de är sjuka får barnen komma tillbaka en annan dag.
I fikarummet reflekterar vi över barnsyn och generaliseringen av barns egenskaper. Min kollega påpekar att det är lika illa med personer som säger att de älskar barn. Varför? undrar jag. Jo, för vad grundar de det påstående på? Att alla barn har vissa älskvärda egenskaper – det stämmer ju inte. Barn är individer med positiva och negativa sidor, precis som vuxna. Ett barn som inte lever upp till det älskvärda idealet – är han eller hon inte ett barn?
Inom folkbiblioteksvärlden ser jag ibland en ohälsosam osäkerhet inför att besvara frågor från barn. Det skapas särskilda informationsdiskar där de ska ställa sina frågor, endast barnbibliotekarier arbetar i dessa diskar och om de är sjuka får barnen komma tillbaka en annan dag. Vuxenbibliotekarierna gör sig icke besvär (de tycker kanske inte om barn, vad vet jag).
Självklart är det viktigt att det finns kompetent personal i våra informationsdiskar. Barnbibliotekarier har kunskaper om barn och barnlitteratur som vi inte kan kräva av alla bibliotekarier. Jag vill absolut inte nedvärdera vikten av den kunskapen. Samtidigt: vilka andra prioriterade målgrupper ska vi ha särskilda informationsdiskar för? Ska vi ha en dit vi hänvisar personer med funktionsnedsättning? Och en annan för personer med annat modersmål än svenska? Ungdomen som inte vill läsa barnböcker och inte heller vuxenböcker – till vilken informationsdisk ska hon eller han gå? När vi generaliserar är det alltid någon som hamnar mellan stolarna. Någon som inte passar in i mallen.
Även i år delar Kulturrådet ut medel till folkbiblioteken för kompetensutveckling inom litteraturfrämjande och läsfrämjande med fokus på barn och ungas läsning. Ta chansen att utbilda (även) de som inte dagligen arbetar med barn och unga. Eller varför inte utbilda de som uttryckligen ”inte tycker om barn”? Kanske kan de ompröva sin inställning när de lär sig mer om barn och barnlitteratur.
Om vi börjar se barn som individer med sina individuella personlighetsdrag och intressen, och inte som en egen sort som ska klumpas ihop till en homogen massa, då tror jag att vi har kommit ett steg närmre att – på riktigt – verka utifrån barnkonventionen.
1 kommentarer
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Håller helt med att barn är lika mycket individer som vuxna, även om de kan vara lite mer svårbegripliga rent språkligt, om det är små barn vi pratar om. Jag ställer mig även frågan, måste man verkligen ”tycka om” alla sina låntagare? Jag har haft flera tidigare jobb där jag jobbat nära kunder, ofta kunder som jag inte kan påstå att jag ”tyckt om”, och det har sällan varit några egentliga problem med att klistra på en glad min och göra ett gott arbete i alla fall. Känns lite överdrivet att man måste ”tycka om barn” för att kunna hjälpa dem hitta böcker. I yrken där jag har hjälpt äldre människor har det ju inte efterfrågats att jag ska ”tycka om pensionärer”, för att kunna göra ett bra jobb.