Det behövs en gemensam kraftsamling mot kulturkriget
19 dec 2023 • 2 min
Sverigedemokraterna leder den kulturpolitiska idédebatten – och det finns ingen motvikt. "När tystnaden breder ut sig och metoden att angripa chefer och artister blir lyckosam för att tysta verksamhet och konstnärliga uttryck, lär den användas igen och igen", skriver Karin Linder.
Karin Linder, tidigare generalsekreterare i Svensk biblioteksförening, nu kanslichef på SJF. Om kulturkriget och politikernas uppslutning i Sölvesborg.
I mars 2020 träffades socialdemokratiska kulturpolitiker från hela landet i Sölvesborg för att kraftsamla för kulturpolitiken. Det var ett ambitiöst program med arbetsgrupper, inbjudna talare – jag var en – verksamhetsbesök och paneldiskussioner. Syftet var att blåsa liv i det kulturpolitiska program partiet antagit 2018. Mötet följdes av flera andra i en serie kulturbesök och var en socialdemokratisk uppmaning till andra partier att ta kulturpolitiken på allvar. Valet av Sölvesborg som startpunkt var en outtalad men ändå närvarande markering mot att Sverigedemokraterna verkade leda den kulturpolitiska idédebatten. Programmet manade till engagemang i alla förvaltningsnivåer, från kommunala musikskolan till nationell politik om armlängds avstånd. Upptakten var stark och gav på många sätt hopp inför valåret 2022 och den redan då starkt polariserande politiken.
De konsekvenser som kulturchefer, bibliotekschefer och medarbetare får hantera efter att artister eller verksamhetschefer hängs ut som deltagare i ett slags kulturkrig, kan bli långvariga.
Vad har hänt sedan 2020?
För några veckor sedan stod den 22-åriga lokalpolitikern Jonathan Sager i talarstolen under Sverigedemokraternas landsdagar och deklarerade att kulturkriget inte är över förrän dragqueenen ”Skamlös vinhora” är ute ur landet. Ungefär exakt ett år tidigare stormade han mot Kalmars stadsbibliotek och ville granska hela bibliotekets verksamhet och bestånd för att försäkra sig om att inga olämpligheter skedde med stöd av skattepengar. Detta efter en numera rikskänd sagostund med Miss Shameless och Lady Busty. Att en politiker ger sig på enskilda artister och vill beröva dem medborgarskapet är långt över gränsen för vad som är acceptabelt. Jag vet mycket väl vad ordet kulturkrig står för men jag kommer aldrig att acceptera det. Kultur är oftast mycket långt ifrån krig.
I Norrköpings kommun kallar kommunstyrelsens ordförande konsertbesökare för bortskämd elit och avskaffar stadens kultur- och fritidskontor.
Politiska utspel uppmärksammas kortvarigt medialt men de konsekvenser som kulturchefer, bibliotekschefer och medarbetare får hantera efter att artister eller verksamhetschefer hängs ut som deltagare i ett slags kulturkrig, kan bli långvariga. Det blir mycket svårare att våga och orka stå för arbetsordningar, armlängds avstånd och professionell integritet. Flera bibliotek har fått en tuffare vardag än för några år sedan och måste allt oftare förklara sin verksamhet och försvara sig själva. När angreppen blir personliga är de utsatta oftast mycket ensamma och stigmatisering som besvärlig tjänsteperson ligger nära till hands.
När tystnaden breder ut sig och metoden att angripa chefer och artister blir lyckosam för att tysta verksamhet och konstnärliga uttryck lär den användas igen och igen.
Steget från 2020 års diskussioner till den idémässiga och verksamhetsmässiga nedmontering som sker nu är enormt. Vill vi få dynamik i diskussionerna och utveckling inom de olika kulturområdena gäller det att ge akt på sin egen position och hur lätt man själv blir del i en förflyttning utan att märka det. Gemensamma kraftsamlingar kan vara en metod att hitta en bättre väg.
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer