Det behövs en gemensam kraftsamling mot kulturkriget
19 dec 2023 • 2 min
Sverigedemokraterna leder den kulturpolitiska idédebatten – och det finns ingen motvikt. "När tystnaden breder ut sig och metoden att angripa chefer och artister blir lyckosam för att tysta verksamhet och konstnärliga uttryck, lär den användas igen och igen", skriver Karin Linder.

Karin Linder, tidigare generalsekreterare i Svensk biblioteksförening, nu kanslichef på SJF. Om kulturkriget och politikernas uppslutning i Sölvesborg.
I mars 2020 träffades socialdemokratiska kulturpolitiker från hela landet i Sölvesborg för att kraftsamla för kulturpolitiken. Det var ett ambitiöst program med arbetsgrupper, inbjudna talare – jag var en – verksamhetsbesök och paneldiskussioner. Syftet var att blåsa liv i det kulturpolitiska program partiet antagit 2018. Mötet följdes av flera andra i en serie kulturbesök och var en socialdemokratisk uppmaning till andra partier att ta kulturpolitiken på allvar. Valet av Sölvesborg som startpunkt var en outtalad men ändå närvarande markering mot att Sverigedemokraterna verkade leda den kulturpolitiska idédebatten. Programmet manade till engagemang i alla förvaltningsnivåer, från kommunala musikskolan till nationell politik om armlängds avstånd. Upptakten var stark och gav på många sätt hopp inför valåret 2022 och den redan då starkt polariserande politiken.
De konsekvenser som kulturchefer, bibliotekschefer och medarbetare får hantera efter att artister eller verksamhetschefer hängs ut som deltagare i ett slags kulturkrig, kan bli långvariga.
Vad har hänt sedan 2020?
För några veckor sedan stod den 22-åriga lokalpolitikern Jonathan Sager i talarstolen under Sverigedemokraternas landsdagar och deklarerade att kulturkriget inte är över förrän dragqueenen ”Skamlös vinhora” är ute ur landet. Ungefär exakt ett år tidigare stormade han mot Kalmars stadsbibliotek och ville granska hela bibliotekets verksamhet och bestånd för att försäkra sig om att inga olämpligheter skedde med stöd av skattepengar. Detta efter en numera rikskänd sagostund med Miss Shameless och Lady Busty. Att en politiker ger sig på enskilda artister och vill beröva dem medborgarskapet är långt över gränsen för vad som är acceptabelt. Jag vet mycket väl vad ordet kulturkrig står för men jag kommer aldrig att acceptera det. Kultur är oftast mycket långt ifrån krig.
I Norrköpings kommun kallar kommunstyrelsens ordförande konsertbesökare för bortskämd elit och avskaffar stadens kultur- och fritidskontor.
Politiska utspel uppmärksammas kortvarigt medialt men de konsekvenser som kulturchefer, bibliotekschefer och medarbetare får hantera efter att artister eller verksamhetschefer hängs ut som deltagare i ett slags kulturkrig, kan bli långvariga. Det blir mycket svårare att våga och orka stå för arbetsordningar, armlängds avstånd och professionell integritet. Flera bibliotek har fått en tuffare vardag än för några år sedan och måste allt oftare förklara sin verksamhet och försvara sig själva. När angreppen blir personliga är de utsatta oftast mycket ensamma och stigmatisering som besvärlig tjänsteperson ligger nära till hands.
När tystnaden breder ut sig och metoden att angripa chefer och artister blir lyckosam för att tysta verksamhet och konstnärliga uttryck lär den användas igen och igen.
Steget från 2020 års diskussioner till den idémässiga och verksamhetsmässiga nedmontering som sker nu är enormt. Vill vi få dynamik i diskussionerna och utveckling inom de olika kulturområdena gäller det att ge akt på sin egen position och hur lätt man själv blir del i en förflyttning utan att märka det. Gemensamma kraftsamlingar kan vara en metod att hitta en bättre väg.
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer