Gammal data hotas av utrotning
28 nov 2023 • 3 min
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
Gammelmedia riskerar att försvinna.
Det är fjärde gången sedan 2017 som Digital Preservation Coalition, DPC, sammanställer The Global List of Endangered Digital Species med digitala tjänster och produkter som är hotade eller är på väg att helt försvinna. I listan används ett språkbruk som om det rörde sig om naturvetenskap: ”digitala arter” och ”utrotning”.
Listan omfattar 87 ”arter” och har satts samman av en panel med specialister från en lång rad institutioner, bland annat det British Library, Bodleianska biblioteket i Oxford, USA:s kongressbibliotek och Tate Museum.
Nästan eller helt borta för alltid är till exempel digitalt nätinnehåll från sent 90-tal med funktioner som bygger på programvaran Flash och digitala anslagstavlor, så kallade BBS:er, och specifika digitala tjänster som franska Minitel.
Bland det som bedöms vara allvarligt hotat av utrotning finns till exempel tidiga generationers mobilappar och -spel, dataspel framtagna för PC och opublicerade forskningsdata.
Våra rekommendationer ignoreras och det är därför väldigt lite har hänt. De människor som borde höra våra budskap verkar inte lyssna.
”Bevis har betydelse. Rättvisa, transparens, tillförlitlighet, gemenskap, kreativitet och kunskap står på spel. Digitalt bevarande har aldrig varit viktigare än nu.”
Sedan den förra rapporten 2021 har utsikterna för två digitala arter förbättrats något:
Forskningsdata som har bifogats tidskriftsartiklar har flyttats från klassificeringen ”hotat” till ”sårbart” medan opublicerade forskningsdata har flyttats från ”praktiskt taget utrotat” till ”allvarligt hotat”.
Dessa förbättringar till trots anser Sarah Middleton, ansvarig för påverkan och mobilisering på DPC, att organisationens arbete med att påtala bristerna i världens digitala bevarande hittills har varit ett misslyckande. Detta, menar hon, bevisas av att det endast är dessa två digitala arter som har kunnat klassificeras som mindre allvarligt hotade i årets rapport.
– Våra rekommendationer ignoreras och det är därför väldigt lite har hänt. De människor som borde höra våra budskap verkar inte lyssna.
Till gruppen som borde lyssna räknar Sarah Middleton DPC:s runt 40 medlemmar och drygt 100 stödmedlemmar varav majoriteten är universitet men där det också finns företag, organisationer som olika FN-organ och ett flertal bibliotek, bland annat USA:s kongressbibliotek och nationalbiblioteken i Australien, Skottland och Wales. Men det är ännu viktigare att aktörer utanför medlemsleden inser betydelsen av digitalt bevarande och att det finns många brister idag, menar Sarah Middleton.
– Jag syftar på de som har inflytande över politik, lagstiftning och andra regleringar. Det är förmodligen på denna höga nivå som det stora potentiella inflytandet finns och det är till människor där som vi måste nå.
DPC:s rapport innehåller en lång lista över rekommenderade åtgärder för att säkra det digitala bevarandet. Till de inflytelserika beslutsfattare som Sarah Middleton pekar ut som de viktigaste mottagarna av kunskap, riktas följande:
- Säkerställ högre kompetens kring digitalt bevarande i vissa branscher och i offentliga myndigheter för att förhindra dataförlust.
- Förbättra hantering och stärkt kompetensen långsiktigt kring bevarande i myndigheter vars verksamhet är beroende av data.
- Motverka att regler om hur länge data lagras tolkas som maxgränser. Säkerställ att värdet av insamlade data kan tas till vara.
I hög grad handlar det om kompetens, apropå Kungliga bibliotekets sökande efter en it-forensiker med uppgift att arbeta med bevarande av digitala källor och deras innehåll.
– Det är absolut nödvändigt att investera i sådan kompetens för att säkerställa att digitala arter skyddas och inte går förlorade, säger Sarah Middleton.
Fakta Hotade digitala arter
I stort sett utrotade digitala arter- Webbanimationer från sent 90-talet skapade med programvarorna Macromedia Adobe Flash Player eller Shockwave Flash.
- Så kallade BBS:er (Bulletin Board Systems) och specifika digitala tjänster som Frankrikes Minitel från tiden före internet.
- Material sparat på bärare av digitalt innehåll som inte längre används, som Minidisc, Yaz eller Canon Diskfile.
- Öppna källor för underrättelseinformation, till exempel kring den Arabiska våren.
- Avstängda onlinespel som Club Penguin, Sims 1 och City of Heroes.
- Material skapat i interaktionen mellan deltagare i onlinespel som World of Warcraft och Fortnite.
- Äldre versioner av kommersiell vardagsmjukvara som Microsofts Officepaket, operativsystemet Windows och Photoshop.
- Innehåll skapat i sociala medier.
- Personliga bilder, filmer och korrespondens via e-post, Whatsapp, Messenger, osv.
- Data sparade på cd, dvd, floppydiskar, kassettband, osv.
- Alla spela som skapats för att spelas på PC.
- Äldre telefonappar, till exempel appen skapad för OS i London 2012, appar gjorda för Apple iOS 10 eller tidigare, osv.
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer