På nytt jobb
1 dec 2020 • 6 min
Har du börjat på nytt jobb? Meddela oss på Biblioteksbladet! Här kan du kolla vilka som nyligen har bytt jobb.
På nya jobb:
Ann-Helen Gustafsson är bibliotekschef på Danderyds bibliotek sedan i mars. Hon kommer närmast från Värmdö bibliotek där hon har jobbat i tio år. Har tidigare jobbat som barnbibliotekarie i många år och var med och startade Dieselverkstadens bibliotek i Nacka. Hon har varit chef i snart 20 år i Huddinge och i Värmdö. Hon ser fram emot att få utveckla biblioteksverksamheten i Danderyd tillsammans med medarbetarna. I Danderyd finns fyra bibliotek: i Enebyberg, Danderyd, Djursholm och Stocksund.
Giovanna Jörgensen är ny kultur- och bibliotekschef på Värmdö. Innan hon tillträdde på nya jobbet i september i år var hon bibliotekschef i Nynäshamns kommun. Hon har tidigare varit enhetschef inom Stockholms stadsbibliotek och påbörjade sin yrkesbana inom biblioteksvärlden som chef för barnbiblioteket Rum för barn på Kulturhuset i Stockholm. Under sina tio år på den tjänsten ledde hon arbetet med en omgestaltning av barnbiblioteket i en strävan att anta ett heltäckande barnperspektiv på biblioteksmiljön.
Anna Kågedal är ny bibliotekschef på Handelshögskolan i Stockholm från den 1 oktober. Hon kommer närmast från en tjänst som avdelningschef på SLU-biblioteket. Hon har tidigare bland annat varit bibliotekschef på en internationell skola i Sydindien, avdelningschef på KIB, samordnare på Uppsala universitetsbibliotek samt suttit i styrelsen för den medicinska biblioteksföreningen EAHIL i rollen som webmaster.
Anneli Friberg tillträder som bibliotekschef på Högskolan i Skövde den 1 oktober. Hon lämnar då Linköpings universitetsbibliotek (LiUB) efter tolv år, där hon senast jobbat som avdelningschef. Innan dess hade hon olika chefsuppdrag under en tioårsperiod på Mjölby bibliotek och Linköpings stadsbibliotek.
Miriam Nauri blir ny bibliotekschef på universitetsbiblioteket KIB, Karolinska institutet. Hon kommer närmast från tjänsten som bibliotekschef på Handelshögskolan i Stockholm. Tidigare jobbade hon under flera år på KB, senast som avdelningschef och del i nationalbibliotekets ledningsgrupp. Miriam Nauri är också ledamot i SUHF:s expertgrupp för lärosätesbiblioteken och har varit ordförande i Iflas sektion Bibliography.
Finn Axelsson tillträder som ny bibliotekschef i Halmstad den 20 september 2022. Han har arbetat inom stadens kulturförvaltning sedan 2007, de senaste dryga tio åren som chef för enheten medier och it.
Catharina Isberg blir ny bibliotekschef i Lunds kommun. Hon kommer närmast från tjänsten som bibliotekschef i Helsingborg och har tidigare varit biträdande överbibliotekarie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Catharina Isberg har även suttit i Iflas styrelse och är i dag med i styrgruppen för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för Ifla.
Marie Eriksdotter är ny bibliotekschef i Herrljunga. Hon har tidigare arbetat som bibliotekarie i Vänersborg och Botkyrka, samt som chef på Kronan bibliotek i Trollhättan och kommer närmast från förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen där hon arbetade som konsulent med inriktning bibliotek, mångspråk och media.
Susann Ek är ny bibliotekschef i Lomma-Bjärred. Hon kommer närmast från Landskrona och tjänsten som avdelningschef för demokrati, samhälle och bibliotek. Susann Ek har också mångårig erfarenhet av arbete på folkbiblioteken i Malmö.
Barbro Hallberg är ny bibliotekschef i Olofströms kommun. Hon kommer närmast från Kristianstads kommun där hon arbetade med skolbiblioteksfrågor på barn- och utbildningsförvaltningen. Hon ser fram emot att fortsätta och vidareutveckla det arbete som görs på biblioteken i Olofströms kommun, till exempel det nya samarbetet med grannkommunerna och arbetet som görs i Språkstegen för kommunens yngsta barn.
Eeva Östberg är ny bibliotekschef på Finlandsinstitutet. Hon kommer närmast från Gävle kommun där hon arbetade som strateg med inriktning mot nationella minoriteter. Hon ser fram emot att få arbeta med att utveckla den finskspråkiga biblioteksverksamheten både i Stockholm och nationellt. Sedan 2021 är Finlandsinstitutets bibliotek resursbibliotek för det finska språket. Resursbiblioteken ska stödja kommuner och folkbibliotek i arbetet med de nationella minoritetsspråken.
Victoria Lovsten arbetar sedan den 1 mars som expert på Skolverket med fokusområden inom skolbibliotek och mik.Ett område hon tycker är spännande särskilt nu när det är extra fokus på skolbiblioteksfrågor, bland annat genom utredningen Stärkta bibliotek. Victoria Lovsten kommer senast från en tjänst som samordnare på Skolbibliotekscentralen i Lund.
Lisa Schouenke är ny bibliotekschef i Hultsfred. Hon kommer närmast från Systembolaget där hon har varit butikschef. Hon ser fram emot en spännande utmaning och har mycket att lära men känner sig trygg med de erfarenheter hon har med sig från tidigare ledande roller.
Gustav Hedlund arbetar sedan årsskiftet som projektledare på Norrköpings stadsbibliotek. Han jobbar med projektet ”Digidel 21″ om digital inkludering i Norrköping med kommuninvånare och personal på Norrköpings stadsbibliotek som målgrupp. Tidigare har han jobbat på Norrköpings stadsbibliotek och allra senast som projektledare för bibliotekets första Digidelprojekt.
Hanna Järvinen har från och med årsskiftet nytt jobb som projektledare på Norrköpings stadsbibliotek. Hon kommer att jobba med projektet ”Digidel 21″ om digital inkludering i Norrköping med kommuninvånare och personal på Norrköpings stadsbibliotek som målgrupp. Jobbade tidigare som biblioteksassistent och projektledare för ”digit” också ett projekt om digital delaktighet i Norrköping.
Ania Hartman börjar arbeta på Uppsala universitetsbiblioteks avdelning för forskningsstöd och lärande den 8 mars 2021. Uppdraget kommer att vara som digital samordnare. Hon har tidigare arbetat inom vuxenutbildning på Hermods, med fokus på bland annat e-learning/digital undervisning och senast på Uppsala kommuns utbildningsförvaltning där hon arbetar med de pedagogiska system som används i förskolor och skolor.
Emma Tennevall började nytt jobb på Axiell i december. Hon ska arbeta med nya bibliotekssystemet Quria som project manager och metadata analyst. Hon har tidigare arbetat som produktägare för Bibliografisk service på BTJ.
Linda Willander är ny bibliotekschef i Ystads kommun. Där ska hon leda Stadsbiblioteket, fyra meröppna bibliotek och en bokbuss. Hon har tidigare jobbat med bibliotek i Malmö med olika ledaruppdrag.
Har du börjat eller ska börja på nytt jobb? Meddela oss på redaktion@biblioteksbladet.se så informerar vi om ditt nya jobb här.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer