Arbetsplatsbibliotek – outforskat område
14 nov 2024 • 3 min
I Malmö satsades det stort på arbetsplatsbibliotek under en period för ungefär femtio år sedan. Forskaren Olof Risberg tittar på dåtidens och dagens kulturdebatt och forskning och ser både paralleller och skillnader.

För 50 år sedan hade Kockums i Malmö problem med vilda strejker, missnöje och hög personalomsättning. En lösning som prövades var ett arbetsplatsbibliotek. På bilden är Kockumsområdet 2022 när det höll på att nedmonteras 2022.
Doktoranden Olof Risberg skriver på en avhandling om försöken med arbetsplatsbibliotek i Malmö under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal. Han studerar biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet har en bakgrund som både arkivarie och folkbibliotekarie, i Malmö stad respektive Ängelholm.
I samband med konferensen Mötesplats Profession – Forskning som arrangeras i Lund den 14-15 november av Svensk biblioteksförening, Lunds universitet och Högskolan i Borås, presenterar Olof Risberg ett paper om sin forskning, experiment med arbetsplatsbibliotek i Malmö.
Han konstaterar att arbetsplatsbiblioteken är ett väldigt outforskat område och att det är väldigt tydligt att de har väldigt dubbla rötter. De kom, i skarven mellan 1960- och 70-tal som ett svar på helt olika sociala frågor. Bibliotek på arbetsplatserna gav plötsligt arbetstagarna möjlighet att låna böcker när och där det passade dem.
– Kockums, det privata industriföretaget, hade problem med vilda strejker, missnöje och hög personalomsättning. Det gjordes en utredning där samtidigt som det gjorde en statlig utredning, Försök med bibliotek. Utredarna menade att det fanns stora sociala klyftor när det kom till bildning och kultur, en bristande kulturell jämlikhet, förklarar Olof Risberg.
Kockumsrapporten ledde till en ny personalpolitik där Kockums fritids- och arbetsplatsbibliotek infördes för personalen. Inom ramen för SOU 1972:61 genomfördes också försöksverksamhet med arbetsplatsbibliotek i Kirseberg, det blev sedan en etablerad verksamhet i Malmö.
Utjämnande av skillnader, men också social kontroll

Olof Risberg lägger till att han, på ett abstrakt plan tycker om att tänka på det som att frågor kring folkbildning, bildning och kultur lätt kan få en emanciperande sida där staten, det offentliga, vill skapa möjligheter för människor och där man vill utjämna skillnader. Samtidigt finns också en mycket mer socialt kontrollerande sida.
– De två, sinsemellan ganska olika sidorna lever lite grann i varandra på något sätt.
Olof Risberg erkänner att han inte visste mycket om arbetsplatsbiblioteken i Malmö innan, men att det också beror på att det inte pratas om den perioden i biblioteksvärlden eller på utbildningen.
– Kolla på Biblioteksgeografin, antologin som gavs ut 2022, den var tänkt att ge en heltäckande bild av Bibliotekssverige. De nämner inte fenomenet överhuvudtaget. Så jag upplever att det finns en lucka, säger Olof Risberg.
Mats Herder skrev en avhandling och för ett par år sedan skrev Pamela Schultz Nybacka en förstudie på uppdrag av Region Uppsala om arbetsplatsbibliotek. I övrigt är det en biblioteksform som hamnat i skymundan och som ses som lite främmande i dagens landskap, menar Olof Risberg.
Nytt frihetsideal lanserades
Han är bara i början av arbetet med sin avhandling men när han skrev sitt paper, Försök med arbetsplatsbibliotek, överraskades han av den väldigt explicita kritiken som riktades mot Valfrid Palmgren och hennes idéer om ett bibliotek för hela folket. Hon blev bland annat historisk som den första kvinnan som anställdes på Kungliga biblioteket. Det var 1905.
– Bibliotekarierna i Malmö gick ut lite mer än sextio år senare och beskrev hennes idéer som välvilliga men naiva. De menade att lika rätt måste, om rättigheten ska betyda någonting, också betyda lika möjlighet. De lanserade ett annat frihetsideal som inte bara handlade om att alla har en formell tillgång till biblioteket utan också om vilka som faktiskt kan gå till biblioteket, säger Olof Risberg.
Han poängterar att arbetarna på Kockums och på andra ställen jobbade skift och att många av dem bara kunde läsa böcker på språk som inte fanns representerade på folkbiblioteken. I Olof Risbergs arkivmaterial resoneras det mycket kring vilka grupper som ska prioriteras och då handlar det bland annat om invandrare som inte pratar så mycket svenska och om dubbelarbetande kvinnor i industrierna.
Mycket känns igen från debatten nu, menar Olof Risberg. Inte minst pratas det mycket om stigmatiserade förorter, nu som då.
– Det fanns områden i de stora städernas utkanter som dominerades främst av människor från socialgrupp tre. Det var mycket industriarbetare och en relativt hög andel invandrare. Men om vi ska gå från likhet till skillnad så var det hela tiden, för dåtidens politiker och forskare, en kulturpolitisk fråga. I dag är det mycket mer av en kriminalpolitisk fråga, tycker Olof Risberg.
En sak han ser som inspirerande i materialet han har grottat ner sig i är att bibliotekarierna pratade om att de skulle lösa en kulturell skevhet som samhället hade skapat. Då var det nödvändigt att man skulle hitta lösningar som passade i människors vardag.
– Ja, det fanns en vilja att undersöka livet människor levde och att se: Hur skulle biblioteket kunna passa in här? Bågen spändes ganska hårt och det blev inte alltid så mycket av satsningarna. Det kan också vara en anledning till att det inte är så många som har forskat om det här. Men om man ska ta med sig något från då, till exempel till dagens diskussion om kulturkanon och läsning, är det nog viljan att fokusera på att hitta lösningar som skulle kunna funka i människors liv, säger Olof Risberg.
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Tack för denna artikel! Mycket spännande avhandlingsprojekt. Vill också tipsa läsaren om min rapport ”Arbete och fritid pågår” som Region Uppsala har publicerat och som handlar om hur arbetsplatsbibliotekens verksamhet skulle kunna uppdateras för att svara mot samtida och framtida behov. https://regionuppsala.se/globalassets/samverkanswebben/kultur/biblioteksutveckling/kb-biblioteksutveckling-arbete_och_fritid_pagar.pdf