Vi ses i Visby!
7 jun 2023 • 2 min
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

Madelaine Jakobsson, Mats Svegfors, Brit Stakston, Alexander Christiansson, Carl Heath och Emelie Wislander är några av paneldeltagarna under Biblioteksbladets dag i Almedalen.
11–11.30
Hur nära får politiker gå?
Begreppet armlängds avstånd har toppat kulturdebatten under det senaste året. Är det rimligt att politiker lägger sig i? Anar vi slutet på friheten för det offentligt finansierade konst- och kulturlivet?
Medverkande: Jan Jönsson, oppositionsborgarråd (L) i Stockholm, Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson (SD) och Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
11.45–12.15
Hur ska offentligt finansierad kultur skyddas från klåfingrighet?
Kultursamverkansmodellen ses över och utredningen ska lämnas till kulturministern i slutet av september. Kan armlängds avstånd komma att skrivas in som krav för att få bidrag enligt modellen? Och kommer medel till kommuner och folkbiblioteken att ingå i det nya förslaget?
Medverkande: Mats Svegfors, särskild utredare i kultursamverkansutredningen.
13–13.30
Hur mycket algoritmer tål demokratin?
Med hjälp av sociala medier kan politiska krafter redan vrida opinionen i ett land. Hela tiden förfinas teknik och metoder. Hur ser egentligen hoten ut – och hur kan vi försvara oss?
Mediestrategen Brit Stakston, medgrundare av Blankspot och ledamot i Svensk biblioteksförenings styrelse, samtalar med Carl Heath, senior forskare vid Rise och tidigare regeringens särskilde utredare för medie- och informationskunnighet och värnandet av det offentliga samtalet.
14–14.30
Så bidrog skolbiblioteket till höjda resultat
När Hammarkullsskolan anställde en utbildad skolbibliotekarie lyfte elevernas prestationer. Kan det verkligen vara så enkelt?
Samtal med Linnea Lindquist, biträdande rektor vid Hammarkullsskolan i Göteborg.
15–15.30
Därför satsar Malmö på bibliotek
Nya bibliotek i stadsdelarna Hyllie och Rosengård, fristadsförfattare och stadsarkivets satsning på Dawit Isaak-biblioteket med förbjuden litteratur. Malmö satsar – vad får staden tillbaka?
Medverkande: Emelie Wieslander, enhetschef Dawit Isaak-biblioteket och Janne Grönholm, kulturnämndens ordförande (MP) i Malmö.
15.45–16.15
Skolbibliotek på varje skola – hur ska kommunerna gå med på det?
För över två år sedan kom utredningsförslaget om skolbibliotek med utbildad personal på varje skola. SKR avvisade förslaget medan flera partier som nu är i regeringsställning ställde sig bakom det. Hur kan kommunerna övertalas?
Medverkande: Madelaine Jakobsson, ordförande (C) i SKR:s beredning för utbildningsfrågor samt kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling och Helene Öberg, ordförande Svensk biblioteksförening.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer