Vi ses i Visby!

7 jun 2023 • 2 min

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

11–11.30
Hur nära får politiker gå?
Begreppet armlängds avstånd har toppat kulturdebatten under det senaste året. Är det rimligt att politiker lägger sig i? Anar vi slutet på friheten för det offentligt finansierade konst- och kulturlivet?
Medverkande: Jan Jönsson, oppositionsborgarråd (L) i Stockholm, Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson (SD) och Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

11.45–12.15
Hur ska offentligt finansierad kultur skyddas från klåfingrighet?
Kultursamverkansmodellen ses över och utredningen ska lämnas till kulturministern i slutet av september. Kan armlängds avstånd komma att skrivas in som krav för att få bidrag enligt modellen? Och kommer medel till kommuner och folkbiblioteken att ingå i det nya förslaget?
Medverkande: Mats Svegfors, särskild utredare i kultursamverkansutredningen.

13–13.30
Hur mycket algoritmer tål demokratin?
Med hjälp av sociala medier kan politiska krafter redan vrida opinionen i ett land. Hela tiden förfinas teknik och metoder. Hur ser egentligen hoten ut – och hur kan vi försvara oss?
Mediestrategen Brit Stakston, medgrundare av Blankspot och ledamot i Svensk biblioteksförenings styrelse, samtalar med Carl Heath, senior forskare vid Rise och tidigare regeringens särskilde utredare för medie- och informationskunnighet och värnandet av det offentliga samtalet.

14–14.30
Så bidrog skolbiblioteket till höjda resultat
När Hammarkullsskolan anställde en utbildad skolbibliotekarie lyfte elevernas prestationer. Kan det verkligen vara så enkelt?
Samtal med Linnea Lindquist, biträdande rektor vid Hammarkullsskolan i Göteborg.

15–15.30
Därför satsar Malmö på bibliotek
Nya bibliotek i stadsdelarna Hyllie och Rosengård, fristadsförfattare och stadsarkivets satsning på Dawit Isaak-biblioteket med förbjuden litteratur. Malmö satsar – vad får staden tillbaka?
Medverkande: Emelie Wieslander, enhetschef Dawit Isaak-biblioteket och Janne Grönholm, kulturnämndens ordförande (MP) i Malmö.

15.45–16.15
Skolbibliotek på varje skola – hur ska  kommunerna gå med på det?
För över två år sedan kom utredningsförslaget om skolbibliotek med utbildad personal på varje skola. SKR avvisade förslaget medan flera partier som nu är i regeringsställning ställde sig bakom det. Hur kan kommunerna övertalas?
Medverkande: Madelaine Jakobsson, ordförande (C) i SKR:s beredning för utbildningsfrågor samt kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling och Helene Öberg, ordförande Svensk biblioteksförening.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min