Vi ses i Visby!

7 jun 2023 • 2 min

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

11–11.30
Hur nära får politiker gå?
Begreppet armlängds avstånd har toppat kulturdebatten under det senaste året. Är det rimligt att politiker lägger sig i? Anar vi slutet på friheten för det offentligt finansierade konst- och kulturlivet?
Medverkande: Jan Jönsson, oppositionsborgarråd (L) i Stockholm, Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson (SD) och Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

11.45–12.15
Hur ska offentligt finansierad kultur skyddas från klåfingrighet?
Kultursamverkansmodellen ses över och utredningen ska lämnas till kulturministern i slutet av september. Kan armlängds avstånd komma att skrivas in som krav för att få bidrag enligt modellen? Och kommer medel till kommuner och folkbiblioteken att ingå i det nya förslaget?
Medverkande: Mats Svegfors, särskild utredare i kultursamverkansutredningen.

13–13.30
Hur mycket algoritmer tål demokratin?
Med hjälp av sociala medier kan politiska krafter redan vrida opinionen i ett land. Hela tiden förfinas teknik och metoder. Hur ser egentligen hoten ut – och hur kan vi försvara oss?
Mediestrategen Brit Stakston, medgrundare av Blankspot och ledamot i Svensk biblioteksförenings styrelse, samtalar med Carl Heath, senior forskare vid Rise och tidigare regeringens särskilde utredare för medie- och informationskunnighet och värnandet av det offentliga samtalet.

14–14.30
Så bidrog skolbiblioteket till höjda resultat
När Hammarkullsskolan anställde en utbildad skolbibliotekarie lyfte elevernas prestationer. Kan det verkligen vara så enkelt?
Samtal med Linnea Lindquist, biträdande rektor vid Hammarkullsskolan i Göteborg.

15–15.30
Därför satsar Malmö på bibliotek
Nya bibliotek i stadsdelarna Hyllie och Rosengård, fristadsförfattare och stadsarkivets satsning på Dawit Isaak-biblioteket med förbjuden litteratur. Malmö satsar – vad får staden tillbaka?
Medverkande: Emelie Wieslander, enhetschef Dawit Isaak-biblioteket och Janne Grönholm, kulturnämndens ordförande (MP) i Malmö.

15.45–16.15
Skolbibliotek på varje skola – hur ska  kommunerna gå med på det?
För över två år sedan kom utredningsförslaget om skolbibliotek med utbildad personal på varje skola. SKR avvisade förslaget medan flera partier som nu är i regeringsställning ställde sig bakom det. Hur kan kommunerna övertalas?
Medverkande: Madelaine Jakobsson, ordförande (C) i SKR:s beredning för utbildningsfrågor samt kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling och Helene Öberg, ordförande Svensk biblioteksförening.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min