Klädd för framtidens bibliotek

20 maj 2024 • 2 min

Framtidens bibliotek är flexibelt, personligt och engagerande. Det ställer krav på både teknologi och personal.

En grupp barn är samlade kring en interaktiv skärm och utforskar en virtuell värld. I ena hörnet av biblioteket fördjupar sig en äldre man i en favoritbok som han precis har låst upp från en remote-Locker-skåp, medan en ung kvinna vid självbetjäningsstationen skannar en hög med böcker. RFID-spårning säkerställer att böckerna registreras som utlånade, och hon får omedelbart personliga rekommendationer för vidare läsning. Informationsdisplayen i taket fångar hennes intresse, biblioteket bjuder in till en ny digital läsklubb. Teknologisk utveckling går fort och användarnas behov förändras. Det ställer stora krav på framtidens bibliotek.

”I en framtid där all mänsklig aktivitet har en digital dimension är två saker viktiga för biblioteken: Hur de kan hålla jämna steg med den snabba teknologiska utvecklingen och hur de många fantastiska fysiska biblioteken och personalen fortsätter att skapa värde. Biblioteken har en viktig roll när det gäller att stödja bra, framtidssäkrade och värdeskapande mötesplatser”, säger framtidsforskaren Carsten Beck från Institutet för Framtidsforskning i Danmark.

Öppet bibliotek

Det stöder Bibliothecas innovativa lösningar för bibliotek världen över. ”Med vårt ekosystem kan biblioteken erbjuda en smidig självbetjäningsmiljö. Det gör att bibliotekarier frigörs från rutinuppgifter och kan ge användarna en mer personlig service och arrangera aktiviteter som samlar människor kring lärande och kreativitet”, säger Peter Kumlin, key account manager på Bibliotheca.

Tillgänglighet är ett nyckelord. Med Bibliothecas integrerade teknologi kan bibliotek och kulturhus omforma och utveckla sina erbjudanden så att de tilltalar en mångfald av människor – både hemma, på språng och på själva biblioteket. Teknologin ger till exempel möjlighet att själv låsa upp biblioteket utanför ordinarie öppettider och använda det själv eller träffa andra för studier eller intressen.

”Biblioteken kan vara närvarande överallt. Fjärråtkomst till resurser och digitala utlåningsplattformar öppnar upp för en mängd litteratur och kunskap. Självbetjäningslösningar med utökad tillgång till biblioteket och till utlåning och återlämning ger användarna tillgång till fysiska bibliotek oavsett tid och plats”, säger Peter Kumlin.

Kontakta oss om du är intresserad av att höra mer om Bibliothecas många lösningar på Bibliotheca.se eller skriv till oss på info-se@bibliotheca.com.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min