Klädd för framtidens bibliotek

20 maj 2024 • 2 min

Framtidens bibliotek är flexibelt, personligt och engagerande. Det ställer krav på både teknologi och personal.

En grupp barn är samlade kring en interaktiv skärm och utforskar en virtuell värld. I ena hörnet av biblioteket fördjupar sig en äldre man i en favoritbok som han precis har låst upp från en remote-Locker-skåp, medan en ung kvinna vid självbetjäningsstationen skannar en hög med böcker. RFID-spårning säkerställer att böckerna registreras som utlånade, och hon får omedelbart personliga rekommendationer för vidare läsning. Informationsdisplayen i taket fångar hennes intresse, biblioteket bjuder in till en ny digital läsklubb. Teknologisk utveckling går fort och användarnas behov förändras. Det ställer stora krav på framtidens bibliotek.

”I en framtid där all mänsklig aktivitet har en digital dimension är två saker viktiga för biblioteken: Hur de kan hålla jämna steg med den snabba teknologiska utvecklingen och hur de många fantastiska fysiska biblioteken och personalen fortsätter att skapa värde. Biblioteken har en viktig roll när det gäller att stödja bra, framtidssäkrade och värdeskapande mötesplatser”, säger framtidsforskaren Carsten Beck från Institutet för Framtidsforskning i Danmark.

Öppet bibliotek

Det stöder Bibliothecas innovativa lösningar för bibliotek världen över. ”Med vårt ekosystem kan biblioteken erbjuda en smidig självbetjäningsmiljö. Det gör att bibliotekarier frigörs från rutinuppgifter och kan ge användarna en mer personlig service och arrangera aktiviteter som samlar människor kring lärande och kreativitet”, säger Peter Kumlin, key account manager på Bibliotheca.

Tillgänglighet är ett nyckelord. Med Bibliothecas integrerade teknologi kan bibliotek och kulturhus omforma och utveckla sina erbjudanden så att de tilltalar en mångfald av människor – både hemma, på språng och på själva biblioteket. Teknologin ger till exempel möjlighet att själv låsa upp biblioteket utanför ordinarie öppettider och använda det själv eller träffa andra för studier eller intressen.

”Biblioteken kan vara närvarande överallt. Fjärråtkomst till resurser och digitala utlåningsplattformar öppnar upp för en mängd litteratur och kunskap. Självbetjäningslösningar med utökad tillgång till biblioteket och till utlåning och återlämning ger användarna tillgång till fysiska bibliotek oavsett tid och plats”, säger Peter Kumlin.

Kontakta oss om du är intresserad av att höra mer om Bibliothecas många lösningar på Bibliotheca.se eller skriv till oss på info-se@bibliotheca.com.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min