Klädd för framtidens bibliotek

20 maj 2024 • 2 min

Framtidens bibliotek är flexibelt, personligt och engagerande. Det ställer krav på både teknologi och personal.

En grupp barn är samlade kring en interaktiv skärm och utforskar en virtuell värld. I ena hörnet av biblioteket fördjupar sig en äldre man i en favoritbok som han precis har låst upp från en remote-Locker-skåp, medan en ung kvinna vid självbetjäningsstationen skannar en hög med böcker. RFID-spårning säkerställer att böckerna registreras som utlånade, och hon får omedelbart personliga rekommendationer för vidare läsning. Informationsdisplayen i taket fångar hennes intresse, biblioteket bjuder in till en ny digital läsklubb. Teknologisk utveckling går fort och användarnas behov förändras. Det ställer stora krav på framtidens bibliotek.

”I en framtid där all mänsklig aktivitet har en digital dimension är två saker viktiga för biblioteken: Hur de kan hålla jämna steg med den snabba teknologiska utvecklingen och hur de många fantastiska fysiska biblioteken och personalen fortsätter att skapa värde. Biblioteken har en viktig roll när det gäller att stödja bra, framtidssäkrade och värdeskapande mötesplatser”, säger framtidsforskaren Carsten Beck från Institutet för Framtidsforskning i Danmark.

Öppet bibliotek

Det stöder Bibliothecas innovativa lösningar för bibliotek världen över. ”Med vårt ekosystem kan biblioteken erbjuda en smidig självbetjäningsmiljö. Det gör att bibliotekarier frigörs från rutinuppgifter och kan ge användarna en mer personlig service och arrangera aktiviteter som samlar människor kring lärande och kreativitet”, säger Peter Kumlin, key account manager på Bibliotheca.

Tillgänglighet är ett nyckelord. Med Bibliothecas integrerade teknologi kan bibliotek och kulturhus omforma och utveckla sina erbjudanden så att de tilltalar en mångfald av människor – både hemma, på språng och på själva biblioteket. Teknologin ger till exempel möjlighet att själv låsa upp biblioteket utanför ordinarie öppettider och använda det själv eller träffa andra för studier eller intressen.

”Biblioteken kan vara närvarande överallt. Fjärråtkomst till resurser och digitala utlåningsplattformar öppnar upp för en mängd litteratur och kunskap. Självbetjäningslösningar med utökad tillgång till biblioteket och till utlåning och återlämning ger användarna tillgång till fysiska bibliotek oavsett tid och plats”, säger Peter Kumlin.

Kontakta oss om du är intresserad av att höra mer om Bibliothecas många lösningar på Bibliotheca.se eller skriv till oss på info-se@bibliotheca.com.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min