15 extra kulturmiljoner i vårbudgeten

9 apr 2015 • < 1 min

Uppladdningen inför regeringens vårbudget fortsätter. Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver i dagens DN att regeringen vill återställa kulturstödet till landets...

ABKUppladdningen inför regeringens vårbudget fortsätter. Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver i dagens DN att regeringen vill återställa kulturstödet till landets regioner med 15 miljoner kronor.

Tillsammans med Gunilla Carlsson, socialdemokrat och vice ordförande i kulturutskottet, skriver Alice Bah Kuhnke att den borgerliga politiken har visat allianspartiernas ”totala brist på respekt för kulturverksamheters villkor.”

Anslaget i vårbudgeten till kulturen ska ökas med 15 miljoner kronor, och redan från den 1 juli 2015 vill regeringen ”reparera den skada som den borgerliga kulturbudgeten inneburit för de regionala och lokala verksamheterna.”

I debattartikeln i torsdagens Dagens Nyheters kulturdel står också att ”få har väl glömt när de borgerliga i höstas behövde hitta pengar för att finansiera sina skattesänkningar. Notan skickades först till kulturtidskrifterna eftersom de borgerliga inte prioriterade ’intellektuella vuxnas läsande.’”

Efter hård kritik mot förslaget skickades notan i stället till ”verksamheter som inte kunde försvara sig lika högljutt som kulturtidskrifterna.”

Nedskärningarna på 15 miljoner kronor över hela landet drabbade enligt debattartikeln ”teaterföreställningar och konserter, men också verksamhet för barn och unga.”

Debattörerna tar flera exempel på vad nedskärningen kan ha haft för konsekvenser, som att femteklassare i Gävleborg kan ha fått museibesök inställt, Norrköpings symfoniorkester gått miste ett par violinister eller att roller skurits bort från uppsättningar på länsteatern i Västerbotten.

Debattörerna avslutar: ”Vi behöver mer kultur för fler. Inte mindre kultur för färre. Det är vår prioritering.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min