15 extra kulturmiljoner i vårbudgeten

9 apr 2015 • < 1 min

Uppladdningen inför regeringens vårbudget fortsätter. Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver i dagens DN att regeringen vill återställa kulturstödet till landets...

ABKUppladdningen inför regeringens vårbudget fortsätter. Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver i dagens DN att regeringen vill återställa kulturstödet till landets regioner med 15 miljoner kronor.

Tillsammans med Gunilla Carlsson, socialdemokrat och vice ordförande i kulturutskottet, skriver Alice Bah Kuhnke att den borgerliga politiken har visat allianspartiernas ”totala brist på respekt för kulturverksamheters villkor.”

Anslaget i vårbudgeten till kulturen ska ökas med 15 miljoner kronor, och redan från den 1 juli 2015 vill regeringen ”reparera den skada som den borgerliga kulturbudgeten inneburit för de regionala och lokala verksamheterna.”

I debattartikeln i torsdagens Dagens Nyheters kulturdel står också att ”få har väl glömt när de borgerliga i höstas behövde hitta pengar för att finansiera sina skattesänkningar. Notan skickades först till kulturtidskrifterna eftersom de borgerliga inte prioriterade ’intellektuella vuxnas läsande.’”

Efter hård kritik mot förslaget skickades notan i stället till ”verksamheter som inte kunde försvara sig lika högljutt som kulturtidskrifterna.”

Nedskärningarna på 15 miljoner kronor över hela landet drabbade enligt debattartikeln ”teaterföreställningar och konserter, men också verksamhet för barn och unga.”

Debattörerna tar flera exempel på vad nedskärningen kan ha haft för konsekvenser, som att femteklassare i Gävleborg kan ha fått museibesök inställt, Norrköpings symfoniorkester gått miste ett par violinister eller att roller skurits bort från uppsättningar på länsteatern i Västerbotten.

Debattörerna avslutar: ”Vi behöver mer kultur för fler. Inte mindre kultur för färre. Det är vår prioritering.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min