15 extra kulturmiljoner i vårbudgeten

9 apr 2015 • < 1 min

Uppladdningen inför regeringens vårbudget fortsätter. Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver i dagens DN att regeringen vill återställa kulturstödet till landets...

ABKUppladdningen inför regeringens vårbudget fortsätter. Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver i dagens DN att regeringen vill återställa kulturstödet till landets regioner med 15 miljoner kronor.

Tillsammans med Gunilla Carlsson, socialdemokrat och vice ordförande i kulturutskottet, skriver Alice Bah Kuhnke att den borgerliga politiken har visat allianspartiernas ”totala brist på respekt för kulturverksamheters villkor.”

Anslaget i vårbudgeten till kulturen ska ökas med 15 miljoner kronor, och redan från den 1 juli 2015 vill regeringen ”reparera den skada som den borgerliga kulturbudgeten inneburit för de regionala och lokala verksamheterna.”

I debattartikeln i torsdagens Dagens Nyheters kulturdel står också att ”få har väl glömt när de borgerliga i höstas behövde hitta pengar för att finansiera sina skattesänkningar. Notan skickades först till kulturtidskrifterna eftersom de borgerliga inte prioriterade ’intellektuella vuxnas läsande.’”

Efter hård kritik mot förslaget skickades notan i stället till ”verksamheter som inte kunde försvara sig lika högljutt som kulturtidskrifterna.”

Nedskärningarna på 15 miljoner kronor över hela landet drabbade enligt debattartikeln ”teaterföreställningar och konserter, men också verksamhet för barn och unga.”

Debattörerna tar flera exempel på vad nedskärningen kan ha haft för konsekvenser, som att femteklassare i Gävleborg kan ha fått museibesök inställt, Norrköpings symfoniorkester gått miste ett par violinister eller att roller skurits bort från uppsättningar på länsteatern i Västerbotten.

Debattörerna avslutar: ”Vi behöver mer kultur för fler. Inte mindre kultur för färre. Det är vår prioritering.”

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min