15 extra kulturmiljoner i vårbudgeten

9 apr 2015 • < 1 min

Uppladdningen inför regeringens vårbudget fortsätter. Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver i dagens DN att regeringen vill återställa kulturstödet till landets...

ABKUppladdningen inför regeringens vårbudget fortsätter. Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver i dagens DN att regeringen vill återställa kulturstödet till landets regioner med 15 miljoner kronor.

Tillsammans med Gunilla Carlsson, socialdemokrat och vice ordförande i kulturutskottet, skriver Alice Bah Kuhnke att den borgerliga politiken har visat allianspartiernas ”totala brist på respekt för kulturverksamheters villkor.”

Anslaget i vårbudgeten till kulturen ska ökas med 15 miljoner kronor, och redan från den 1 juli 2015 vill regeringen ”reparera den skada som den borgerliga kulturbudgeten inneburit för de regionala och lokala verksamheterna.”

I debattartikeln i torsdagens Dagens Nyheters kulturdel står också att ”få har väl glömt när de borgerliga i höstas behövde hitta pengar för att finansiera sina skattesänkningar. Notan skickades först till kulturtidskrifterna eftersom de borgerliga inte prioriterade ’intellektuella vuxnas läsande.’”

Efter hård kritik mot förslaget skickades notan i stället till ”verksamheter som inte kunde försvara sig lika högljutt som kulturtidskrifterna.”

Nedskärningarna på 15 miljoner kronor över hela landet drabbade enligt debattartikeln ”teaterföreställningar och konserter, men också verksamhet för barn och unga.”

Debattörerna tar flera exempel på vad nedskärningen kan ha haft för konsekvenser, som att femteklassare i Gävleborg kan ha fått museibesök inställt, Norrköpings symfoniorkester gått miste ett par violinister eller att roller skurits bort från uppsättningar på länsteatern i Västerbotten.

Debattörerna avslutar: ”Vi behöver mer kultur för fler. Inte mindre kultur för färre. Det är vår prioritering.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min