Pocketbibban ligger i framkant

1 nov 2016 • 2 min

Intresset för mobila biblioteksbesök växer lavinartat i Finland. Med appen Taskukirjasto kan användarna låna, söka, beställa och läsa e-böcker utan att besöka det fysiska biblioteket.

Foto: Tony Rintamäki & Dani Rönnqvist
Foto: Tony Rintamäki & Dani Rönnqvist

På finska heter Helmetbibliotekens nya app Taskukirjasto, vilket ordagrant kan översättas med Fickbiblioteket. Finlandssvenskar kallar den gärna för Pocketbibban.

– Den är framtagen mot bakgrund av att över 30 procent av de digitala besöken på Helmetbiblioteken redan är mobila, säger chefen för Vandas e-tjänster, Mikko Vainio.

Pocketbibban fungerar både för mobiltelefoner och läsplattor och kunde börja laddas ner i början av augusti i år. När Biblioteksbladet intervjuar Mikko Vainio i slutet av september har det redan registrerats 10 522 användare, 66 824 förnyade lån samt 24 232 bokreservationer.

– Förutom att förnya lån och reservera böcker kan man bland annat även göra sökningar och från början av oktober också läsa eller lyssna till e-böcker, berättar Mikko Vainio som är upphovsmannen bakom funktionen Kompislån.

[fakta id=”15090″]

Hur fungerar den?

– En kompis kan rekommendera en bok till dig och du kan då låna den direkt via appen, såvida inte boken är reserverad eller om du är minderårig och det är exempelvis en vuxenbok eller video.

Appen innehåller det egna lånekortets streckkod, så man kan låna utan att ha själva kortet med sig. Ännu sker detta via disk eller automat, men på biblioteket i Mårtensdal i Vanda finns ett par hundra böcker försedda med så kallad NFC-klistermärken (på svenska ”närfältskommunikation”).

– För de böckerna räcker det att låntagaren lägger sin mobil mot märket och sedan godkänner lånet, förklarar Mikko Vainio.

Enligt honom går i princip alla traditionella bibliotekstjänster att automatisera och digitalisera.

– Vi gör det hela tiden utifrån att låntagarna ska få en fördel. Vad gäller exempelvis appfunktionen Kompislån vet vi att kompisars rekommendation väger tyngst.

Helmetbibliotekens nya app är framtagen i samarbete med den finländska firman Enisoft och Mikko Vainio spår att det kan finnas intresse även utomlands.

– En så avancerad biblioteksapp som den här finns ingen annanstans. Inte ens i Singapore som annars ligger väl framme på området.

0 kommentarer

Senaste nytt

Intervju

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken

Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."

25 mar 2025 • 7 min

Nyheter

Bristen på bibliotekarier består

Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.

17 mar 2025 • < 1 min

Nyheter

Starka reaktioner på högerkrönika

Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.

14 mar 2025 • 2 min

MIK

Stora kunskapsluckor i digital källkritik

En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.

13 mar 2025 • 4 min