52:an gjorde intryck – här som där

20 jan 2014 • 2 min

När en delegation från Kenyas biblioteksförening gästade Biblioteksdagarna i Örebro i maj förra året ingick ett studiebesök på 52:ans kultur-...

När en delegation från Kenyas biblioteksförening gästade Biblioteksdagarna i Örebro i maj förra året ingick ett studiebesök på 52:ans kultur- och fritidscenter i Baronbackarna. Det besöket väckte stor förtjusning bland de kenyanska gästerna – så pass att Svensk Biblioteksförening beviljade resestipendier till bibliotekarien Katarina Möller och fritidsledaren Hasan Kosic för att gästa den kenyanska biblioteksföreningens konferens och berätta om verksamheten i Baronbackarna för en större grupp.

Och det är också ett viktigt syfte i samarbetsprojektet mellan KLA och SB – nämligen att svenska bibliotek kan ingå i mer långsiktiga partnerskap med kenyanska bibliotek eller att ett erfarenhetsutbyte kan ske B & I-studenter emellan.

52:an är alltså en kombi av bibliotek och ungdomsgård i ett och där man skapat en mötesplats för människor i alla åldrar med generösa öppettider (på fredagar har man t ex öppet till midnatt). Förutom en integrerad ungdoms- och biblioteksverksamhet finns här även ett café, närvaron av olika lokala organisationer och initiativ samt en organiserad eftermiddagsverksamhet för 10-12-åringar efter skolan.

En av tankarna bakom den integrerade verksamheten i Baronbackar är att med fokus på barn och unga öka tillgängligheten men också bidra till att utveckla barns och ungas kunskaper i svenska.

– Förr lockade fritidsgården fler pojkar än flickor men nu är det nästan tvärtom – antalet flickor är fler än tidigare, även i jämförelse med andra fritidsgårdar, berättade Hasan Kosic.

– Och fler pojkar än tidigare upptäcker biblioteket, fyllde Katarina Möller in.

Genom att arbeta integrerat där även personalen sömlöst men med respekt för varandras professioner kan täcka upp för varandra, har man lättare att nå de målgrupper man vänder sig till.

Det blev ingen omedelbar respons på 52:ans dragning – tystnaden lade sig över konferenssalen – men i pausen slöt flera upp (männen vände sig till Hasan, kvinnorna till Katarina) med frågor som hur det t ex fungerar att mixa olika åldrar – gamla som vill ha det tyst på biblioteket och unga som vill rasa? Hur man talar till unga och vad har man för aktiviteter för unga som inte har så mycket att göra – alla barn gillar ju inte nödvändigtvis att läsa…

– En bibliotekarie ville att jag skulle komma och hälsa på honom på hans jobb för ”we have big problems…”, berättar Hasan Kosic.

Verksamheten på 52:an är en succé – men varför?

Receptet tycks vara bra planering, gott om tid att lära känna varandra över professionsgränserna, att arbetet sker på jämlika villkor och att man har kul!

Foto: HZ

1 kommentarer

  1. Läste med stort intresse artiklarna om Kenya i det nya fullmatade numret av bladet. Tack för det! Satsningar på gräsrotsaktivitet syns som vanligt vara minst lika viktiga som stöd till en (ofta dåligt fungerande) nationell verksamhet mest för särskilt invigda med resurser.

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min