Alla talar om MIK

18 mar 2014 • 2 min

På senare år har Medie- och informationskunnighet lanserats som ett samlingsbegrepp för de kunskaper, förmågor och förhållningssätt som människor behöver...

På senare år har Medie- och informationskunnighet lanserats som ett samlingsbegrepp för de kunskaper, förmågor och förhållningssätt som människor behöver för att ha möjlighet att aktivt ta del i samhället och utöva sina fri- och rättigheter och fatta medvetna beslut. MIK inkluderar färdigheter och kompetenser som länge hört till bibliotekens kärnuppgifter: digital kompetens och informationskompetens. Även inom B & I-forskningen finns en tradition inom detta fält, vilket bl a en ny forskningsantologi vill visa.

Informationskompetens, mediekunnighet och digital kompetens är färdigheter som ryms inom det av Unesco lanserade samlingsbegreppet Media and Information Literacy och som i svensk översättning blivit medie- och informationskunnighet. I en allt mer informations- och teknikintensiv vardag behöver vi kunskap för att förstå mediers roll i samhället, hur vi inte bara kan hitta information utan även analysera och kritiskt värdera den samt hur vi kan ta till vara på de möjligheter som numera ges att själva bidra med innehåll i olika (deltagande) medier.

Biblioteken som ett slags demokratins nav för fri tillgång till kultur, kunskap och information till alla oavsett om den är fysisk eller digital, dess roll som lokalkontor för medborgarkunskap och som resurs både i det grundläggande och högre lärandet har – i bred bemärkelse – lång erfarenhet av allt det som ryms inom begreppet MIK. Också den forskning som bedrivs inom biblioteks- och informationsvetenskap har sedan cirka trettio år tillbaka – och alltså innan det digitala genombrottet var ett faktum – utvecklat och genererat kunskap inom ramen för begreppet informationskompetens och som relaterar till de

I en ny antologi, framtagen på uppdrag av Svensk biblioteksförening, presenteras forskning som biblioteks- och informationsvetenskapen (B&I) bedriver i relation till MIK. Medie- och informationskunnighet i en biblioteks- och informationsvetenskaplig belysning är en bred antologi där nio forskare, inklusive antologins redaktörer Johanna Rivano Eckerdal och Olof Sundin, presenterar resultat från olika studier där de på olika sätt arbetat med MIK-relaterade uppgifter.

– Det är en populärvetenskaplig forskningsantologi där vi och alla de författare som bidrar presenterar den som vi då tycker ganska omfattande forskning som finns inom det fält som man numera väljer att beskriva som medie- och informationskunnighet, MIK. Bland annat för att visa att det finns en ganska lång tradition av forskning inom detta fält och även en ganska lång tradition av praktiskt arbete med de här frågorna på biblioteken, säger Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap, Institutionen för kulturvetenskaper, vid Lunds universitet och Johanna Rivano Eckerdal, fil dr och lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid samma universitet.

 Läs mer BBL nr 3 

2 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min