Alla talar om MIK

18 mar 2014 • 2 min

På senare år har Medie- och informationskunnighet lanserats som ett samlingsbegrepp för de kunskaper, förmågor och förhållningssätt som människor behöver...

På senare år har Medie- och informationskunnighet lanserats som ett samlingsbegrepp för de kunskaper, förmågor och förhållningssätt som människor behöver för att ha möjlighet att aktivt ta del i samhället och utöva sina fri- och rättigheter och fatta medvetna beslut. MIK inkluderar färdigheter och kompetenser som länge hört till bibliotekens kärnuppgifter: digital kompetens och informationskompetens. Även inom B & I-forskningen finns en tradition inom detta fält, vilket bl a en ny forskningsantologi vill visa.

Informationskompetens, mediekunnighet och digital kompetens är färdigheter som ryms inom det av Unesco lanserade samlingsbegreppet Media and Information Literacy och som i svensk översättning blivit medie- och informationskunnighet. I en allt mer informations- och teknikintensiv vardag behöver vi kunskap för att förstå mediers roll i samhället, hur vi inte bara kan hitta information utan även analysera och kritiskt värdera den samt hur vi kan ta till vara på de möjligheter som numera ges att själva bidra med innehåll i olika (deltagande) medier.

Biblioteken som ett slags demokratins nav för fri tillgång till kultur, kunskap och information till alla oavsett om den är fysisk eller digital, dess roll som lokalkontor för medborgarkunskap och som resurs både i det grundläggande och högre lärandet har – i bred bemärkelse – lång erfarenhet av allt det som ryms inom begreppet MIK. Också den forskning som bedrivs inom biblioteks- och informationsvetenskap har sedan cirka trettio år tillbaka – och alltså innan det digitala genombrottet var ett faktum – utvecklat och genererat kunskap inom ramen för begreppet informationskompetens och som relaterar till de

I en ny antologi, framtagen på uppdrag av Svensk biblioteksförening, presenteras forskning som biblioteks- och informationsvetenskapen (B&I) bedriver i relation till MIK. Medie- och informationskunnighet i en biblioteks- och informationsvetenskaplig belysning är en bred antologi där nio forskare, inklusive antologins redaktörer Johanna Rivano Eckerdal och Olof Sundin, presenterar resultat från olika studier där de på olika sätt arbetat med MIK-relaterade uppgifter.

– Det är en populärvetenskaplig forskningsantologi där vi och alla de författare som bidrar presenterar den som vi då tycker ganska omfattande forskning som finns inom det fält som man numera väljer att beskriva som medie- och informationskunnighet, MIK. Bland annat för att visa att det finns en ganska lång tradition av forskning inom detta fält och även en ganska lång tradition av praktiskt arbete med de här frågorna på biblioteken, säger Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap, Institutionen för kulturvetenskaper, vid Lunds universitet och Johanna Rivano Eckerdal, fil dr och lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid samma universitet.

 Läs mer BBL nr 3 

2 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min