Årets julklapp - är gratis!

27 okt 2011 • < 1 min

Snart lanseras en ny app  för hela Svenska Akademiens ordlista. Den kommer samtidigt för Android och iPhone och innehåller även...

Snart lanseras en ny app  för hela Svenska Akademiens ordlista. Den kommer samtidigt för Android och iPhone och innehåller även lite kringfunktioner utöver ordlistan.

Det flesta inbitna spelare av Worldfeud har förstås redan nåtts av nyheten att det är Svenska Akademiens ordlista som ska gälla framöver i det alfapetliknande spelet som fått halva befolkningen att inte höja blicken i onödan. Utvecklarna bakom spelet Wordfeud har tecknat avtal med Svenska Akademien om att använda SAOL i spelet. Det är bara att tacka för den ordningen på torpet – nu kanske man på allvar kan börja spela igen…

Svenska Akademien ligger annars också i framkant. I höst, förhoppningsvis under november månad, lanseras en app för hela Svenska Akademiens ordlista (SAOL) där man kan alltså kan slå upp ord direkt i sin smarta telefon. Appen kommer samtidigt för Android och iPhone, de kommer att vara gratis och helt reklamfri, enligt Lars-Erik Longhi – IT-ansvarig på Svenska Akademien.

Appen rymmer felstavningskontroll – man behöver inte veta hur uppslagsordet stavas, på bästa Googlemanér ges ”menade du…”-service.  Ett speciellt korsordsstöd kommer också att finnas liksom mervärden som Utgallrade ord, Nya ord och Förkortningar…

Årets julklapp och den är gratis!

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min