Årets julklapp - är gratis!

27 okt 2011 • < 1 min

Snart lanseras en ny app  för hela Svenska Akademiens ordlista. Den kommer samtidigt för Android och iPhone och innehåller även...

Snart lanseras en ny app  för hela Svenska Akademiens ordlista. Den kommer samtidigt för Android och iPhone och innehåller även lite kringfunktioner utöver ordlistan.

Det flesta inbitna spelare av Worldfeud har förstås redan nåtts av nyheten att det är Svenska Akademiens ordlista som ska gälla framöver i det alfapetliknande spelet som fått halva befolkningen att inte höja blicken i onödan. Utvecklarna bakom spelet Wordfeud har tecknat avtal med Svenska Akademien om att använda SAOL i spelet. Det är bara att tacka för den ordningen på torpet – nu kanske man på allvar kan börja spela igen…

Svenska Akademien ligger annars också i framkant. I höst, förhoppningsvis under november månad, lanseras en app för hela Svenska Akademiens ordlista (SAOL) där man kan alltså kan slå upp ord direkt i sin smarta telefon. Appen kommer samtidigt för Android och iPhone, de kommer att vara gratis och helt reklamfri, enligt Lars-Erik Longhi – IT-ansvarig på Svenska Akademien.

Appen rymmer felstavningskontroll – man behöver inte veta hur uppslagsordet stavas, på bästa Googlemanér ges ”menade du…”-service.  Ett speciellt korsordsstöd kommer också att finnas liksom mervärden som Utgallrade ord, Nya ord och Förkortningar…

Årets julklapp och den är gratis!

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min