Årets julklapp - är gratis!

27 okt 2011 • < 1 min

Snart lanseras en ny app  för hela Svenska Akademiens ordlista. Den kommer samtidigt för Android och iPhone och innehåller även...

Snart lanseras en ny app  för hela Svenska Akademiens ordlista. Den kommer samtidigt för Android och iPhone och innehåller även lite kringfunktioner utöver ordlistan.

Det flesta inbitna spelare av Worldfeud har förstås redan nåtts av nyheten att det är Svenska Akademiens ordlista som ska gälla framöver i det alfapetliknande spelet som fått halva befolkningen att inte höja blicken i onödan. Utvecklarna bakom spelet Wordfeud har tecknat avtal med Svenska Akademien om att använda SAOL i spelet. Det är bara att tacka för den ordningen på torpet – nu kanske man på allvar kan börja spela igen…

Svenska Akademien ligger annars också i framkant. I höst, förhoppningsvis under november månad, lanseras en app för hela Svenska Akademiens ordlista (SAOL) där man kan alltså kan slå upp ord direkt i sin smarta telefon. Appen kommer samtidigt för Android och iPhone, de kommer att vara gratis och helt reklamfri, enligt Lars-Erik Longhi – IT-ansvarig på Svenska Akademien.

Appen rymmer felstavningskontroll – man behöver inte veta hur uppslagsordet stavas, på bästa Googlemanér ges ”menade du…”-service.  Ett speciellt korsordsstöd kommer också att finnas liksom mervärden som Utgallrade ord, Nya ord och Förkortningar…

Årets julklapp och den är gratis!

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min